Oameni

Cu Maia la beculețe

Atunci când mi-am luat eu bărbatul, am primit la ofertă și o sumă de rude la care aș renunța fără regrete. Cu o excepție: Maia, bunica soțului meu, pe care o iubesc ca pe ochii din cap. Este o bătrânică sănătoasă de 94 de ani (poate ar trebui să definim noțiunea de sănătate la 94 de ani), pe care am revăzut-o cu ocazia Crăciunului. E din ce în ce mai puțintică, dar mintea e ageră ca acum 20 de ani când am cunoscut-o( nici atunci nu era o tinerică). A văzut multe de-a lungul timpului și asta i-ar da dreptul să te umple de sfaturi și indicații, dar, ( și pentru asta o iubesc nespus), te lasă să îți înveți propriile lecții de viață, nu te judecă și nu te înghesuie în tipare.

A fost prima dată când mi-a cerut ceva: să o duc să vadă beculețele de Crăciun. Am adus ” Furia Verde” gata încălzită în fața ușii și, cu precauții uriașe, am băgat fragila comoară în mașină. Cei câțiva pași îi face cu efort și demască insuficiența cardiacă, firească la vârsta asta. Mă gândesc că organele ei funcționează de 94 de ani fără odihnă și îmi fac griji pentru că e deja obosită și emoționată. Tot ea mă liniștește („am obosit un pic, nu am nimic”) și se bucură ca un copil ce pleacă în aventură. Îmi vine acut să o îmbrățișez, dar mă abțin ca nu care cumva îmbrățișarea mea să îi scoată sufletul din ea. Maia nu e doar comoara mea, ci și a altora și familia o ferește de orice i-ar putea provoca neajunsuri, așa că evadarea din balonul aseptic e primită cu entuziasm tineresc. Mă întreb de unde îi vine bucuria asta ( mie mi-e greu și la 45 de ani), mai cu seamă că știu că a trăit vremuri grele ce îți pot omorî orice germene al fericirii. De aceea mă întreb cum se poate bucura de viață când startul ei în lumea asta a fost atât de nefericit, potențial generator de bătrâneți ursuze și egocentrice.

O plimb printre luminițe și mă tem că fericirea o poate ucide. Sufletul ei e doar însăilat de trupul fragil și e plin de lumină. Lumina tinde către lumină și mă tem, cu dragoste egoistă, să nu rămân fără Maia. Ochii ei ciupiți de cataractă poate văd Calea Victoriei a tinereților ei, cu trăsuri, jobene și rochii lungi. Ochii ei sunt lăcrămoși ca ai tuturor bătrânilor și (fir-ar să fie) îmi aduc aminte de ochii bătrânului meu cocker în ultima lui noapte de viață.

 

 

.

Categorii:Oameni

17 răspunsuri »

  1. Cine nu are batrâni sa-si cumpere. 🙂
    Mama mea are 86 de ani, mai lucida si inteligenta decât în tinerete,si ma gândesc adeseori ce minunat e sa ai mama, mai cu seama ca noi, copiii ei suntem raspânditi pretutindeni pe Terra, însa datorita tehnologiei comunicatiilor, suntem cu totii permanent în partasie unii cu altii comunicând prin Skype aproape zi de zi.fiind permanent informati unii despre altii, uniti prin intermediul ei, care a devenit ca un computer central ce primeste si transmite informatii în toata lumea. 🙂
    Sa va traiasca Ma(ma)ia multi ani sanatosi si fericiti si sa se bucure împreuna cu toti cei dragi, de Lumina si Întelepciunea care vine de Sus.
    Fiti binecuvântati !

    Apreciat de 4 persoane

  2. Emoționantă bucuria unei nonagenare, cu atât ai mult cu cât titlul mă făcea să cred că ar fi vorba de o fetiță care se bucură de feeria beculețelor de sărbători. Pentru câteva clipe chiar asta a și fost, probabil.
    Un An Nou cu împliniri care să conteze cu adevărat! ( E o urare care nu-mi aparține, dar care mi s-a părut atât de bună, încât am preluat-o și eu.)

    Apreciat de 2 persoane

  3. Mulțumesc. Despre voluntariat pot doar să-ți spun să-ți urmezi chemarea sufletului, să faci ceea ce e potrivit pentru tine, ce le poți tu oferi celorlalți în așa fel încât să-ți aducă bucurie și ție. Voluntariatul duce viața la un cu totul alt nivel, nebănuit de mine la început. Îți dă cu adevărat sens. Multă baftă!

    Apreciat de 2 persoane

  4. Ce întâmplare emoționantă! Îmi place cum i-ai spus: „comoara”. Este o binecuvântare să ai parte de asemenea persoane dragi, mulți ani… Ce mi-ar fi plăcut să-mi pot duce și eu pe draga mea bunică la beculețe, de Crăciun…. Dar a plecat de mulți ani… spre stele.
    Numai bine și La mulți ani! 🙂

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un comentariu