Oameni

Boli și alimente

Probabil că vă gândiți la asocierea unei alimentații sănătoase cu starea de sănătate. Foarte bine faceți, dar titlul de mai sus nu la acest subiect se referă, ci la obiceiul studenților mediciniști și al doctorilor de a asocia diferite grozăvii  patologice ale corpului uman cu alimente care, altfel, sunt gustoase și sănătoase. Asocierea are ca scop descrierea cât mai exactă a vreunei formațiuni și, probabil, ușurarea procesului de învățare și înțelegere a infinității semiotice și patologice din medicină. E de mirare că,  deși breasla medicală are la îndemână un uriaș nomenclator de termeni medicali, trec adesea și în domeniul gastronomiei, de unde împrumută fără jenă termeni de comparație. Cel mai uzual termen de comparație alimentar este ” coaja de portocală” a țesutului adipos bine reprezentat. Dacă aveți ghinion și prieteni doctori, veți fi aflat deja despre vreo tumoră cât ” un ou de găină”, sau despre vreun epiteliom ca o ” mură”, sau despre vreun hematom organizat și suprainfectat ca o ” savarină”. Nu mai vorbesc de polipii genitali ca o „conopidă” sau despre vărsătura ” în zaț de cafea”. Lista de astfel de comparații e nesfârșită, termeni alimentari incriminați des fiind strugurii, untul, smântâna, ouăle de toate mărimile, uneori cu trimitere către albuș sau gălbenuș.

De obicei asocierea îmi pare amuzantă și binevenită și nu îmi influențează viața în niciun fel. Excepțional se întâmplă să îmi fie nesuferită. Azi, de exemplu. Mă necăjește o viroză de sezon, asociată cu tabloul simptomatologic cunoscut. Printre altele, nu mi-e foame deloc, și îmi privesc copilul cum mănâncă o pizza cu mare poftă. Mă uit la pizza și îmi pare execrabilă: seamănă cu o „placenta praevia”, despre care știu doar că există, dar asocierea mi-a venit spontan, și nu se oprește aici. Vreau să îmi iau o bulină pentru durerea de cap : poate scap de senzația asta de lubeniță de Dăbuleni pe umeri.

Categorii:Oameni

12 răspunsuri »

  1. Pai chiar este o asociere logica, obiectiva. Prin cele cinci simturi cu care suntem dotati, triem, asimilam, procesam si eliminam, iar bolile sunt rezultatul materiei asimilate de organism constient si/sau inconstient.

    Apreciază

  2. Mă gîndesc că se foloseşte această terminologie pentru că studenţii încă n-au în memoria vizuală decît ce au văzut pe acasă.Si de acolo asocierile.În plus, poate se învată şi pe aici, să explice pacienţilor ce probleme au şi cum se prezintă ele.Pacienţi care n-au în cap terminologia medicală şi nici nu cred că sînt interesaţi de aşa ceva.
    Dacă tot am trecut pe aici, mi-am dat şi eu cu părerea.Să nu trec fără un Bună ziua!
    Si dacă tot sînt aici, să mă dau şi deştept- ori adolescent, ori rebel nu? Că e tot una.

    Apreciat de 2 persoane

  3. Semiologia medicală împrumută astfel de termeni pentru a descrie plastic anumite semne și simptome nu pentru a impresiona pacientul, ci pentru a orienta disgnosticul în direcția corectă. Anumite semne „gastronomice” nu sunt folosite doar spre „ușurarea procesului de învățare și înțelegere”, ci se numesc patognomonice, adică definitorii pentru stabilirea unui diagnostic. De pildă, „coaja de portocală” la tegumentul sânului este semnalul de alarmă pentru un proces neoplazic mamar, semn obiectiv vecin cu certitudinea, „vărsătura în zaț de cafea” confirmă o hemoragie digestivă superioară – ulcer, tumoră gastrică, varice esofagiene etc. Nu cred că vreți să detaliem în continuare… Nu este nici locul, nici momentul.

    Apreciază

    • Mulțumesc. Am crezut mereu că asocierea asta este uzuală pentru descrierea cât mai plastică și ” la îndemână”. Sunt obișnuită cu termenii, am fost asistent de terapie intensivă… Zaț de cafea în cana mea…zaț de cafea și pe sonda nazogastrică a pacientului cu hds…asemănarea e izbitoare..

      Apreciază

  4. Legat de semne care sunt, dar nu sunt- absența bolilor psihonevrotice e un semn de sănătate, nu de viață. De la Winnicott citire. Adolescentule, eşti adolescentă? 🙂 M-am luat după semne 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s