Oameni

Tabiet

Este un domn mărunțel și decent, căruia nu îi poți reproșa niciodată nimic. Slujbaș la stat, cuminte și nebăgat în seamă, își face treaba de birou între orele de semnat condica de venire și de plecare. Este și tată de familie, la fel de cuminte și de ireproșabil, face piața și merge la ședințe cu părinții. Așa de cuminte și de nevăzut încât ți-ar veni greu să îi evoci chipul din memorie, deși te întâlnești zilnic cu el. Ai spune că este un tip anost și ți-e un pic rușine că pe oamenii cumsecade ai tendința să îi uiți. Pe domnul cel cuminte și decent îl uiți sigur în cea mai mare parte a timpului. Dar nu și în ziua de salariu. În ziua de salariu se întâmplă metamorfoza domnului decent într-un zmeu al zmeilor al cârciumilor din cartier, adulat de supuși bețivani care îl urmează în goana prin restaurante. Curg râuri de vin și cântă lăute. Cântă și domnul decent zmeu al zmeilor, cât îl ține gura; îi plac cântece vechi lăutărești și îi plac și femeile cu forme mari și reticențe mici. Curge vinul și curg și cântecele lui Zavaidoc, curg împreună cu banii din portofel. Se sparge petrecerea în crucea nopții și domnul cel cuminte și decent vine acasă, păstrând urme de decadență efemeră în sunete rablagite de acordeon dezacordat. Zgomotul îl precedă și îl urmează, gloata petrecăreață se sparge cu îmbrățișări inlăcrimate și promisiuni de revedere.

Domnul cuminte și decent este vecinul meu. Azi noapte l-am avut vecin pe Dionisos, cântându-și cu patos exagerat bucuriile pământene.

Categorii:Oameni

10 răspunsuri »

  1. De-a râsu`- plânsu`… sau poate invers? Ah, ce „imi plac” domnii acestia anosti si nebagati in seama! I-as scutura nitel, asa cum scutura bunica prunii, incarcati de rod, sa poata fi vazuti dincolo de lustrul aparent al respectabilitatii.
    O duminica frumoasa, atat cat mai este din ea. Probabil Dionysos doarme.

    Apreciat de 1 persoană

    • Daca manifestam iubire si empatie sincera fata de astfel de oameni, vazând si apreciind doar partea plina a paharului, poate vor constientiza si îsi vor veni în fire, asemeni „fiului risipitor” ! Nu cei sanatosi au nevoie de doctor !
      O seara si o saptamâna frumoasa, draga adolescentarebela !

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu