Oameni

Felix, Darwin, evoluționism

Am avut onoarea să îl cunosc pe Felix. Ne-am întâlnit de mai multe ori, am interacționat plăcut de fiecare dată, ne-am promis revederea. Am fost foarte tristă când am auzit că s-a prăpădit. Aveam aceeași vârstă. E posibil să îl fi cunoscut și voi pe Felix, mai ales dacă aveți obiceiul să vizitați grădina zoologică din București, unde Felix a fost pensionar mult timp. Fiica mea, la vârste mai mici, mă soma să mergem să îl vedem pe Felix, de cum dădeau zorii. Astfel că întâlnirile cu Felix erau matinale și relativ intime, având în vedere puținătatea vizitatorilor care se trezesc devreme.  Felix, simpaticul cimpanzeu, dădea cu ochii de noi, primii lui musafiri, ne saluta zgomotos, ne întâmpina ca o veritabilă gazdă, încerca să ne ghicească poftele și pornea să ni le îndeplinească: își aducea mingea și alte jucării, ni le prezenta și ne făcea tumbe. Noi îl răsplăteam cu hohote de râs și aplauze, iar el era mulțumit. Spectacolul continua până când Felix zărea îngrijitoarea venind cu mâncare pe alee. Uita puțin de noi, ocupat să își salute vechea prietenă, cu voce puternică și gesturi largi. Reapărea cu o banană, ne-o prezenta și p-asta și se apuca tacticos să o decojească și s-o mănânce civilizat. Gesturile fine și ochii inteligenți mă trimiteau cu gândul la Darwin: îmi spuneam că a avut dreptate și că, în mod cert, din maimuțe ne tragem.

De ce mi-am amintit tocmai azi de Felix? Pentru că uitându-mă pe geam la griul de afară, o coajă de banană, picând de la un etaj superior, mi-a stricat ziua complet. Darwin trebuie să fi strecurat o eroare în teoria lui, iar noi e posibil să nu fim vârful de evoluție. De ce spun asta? Pentru că Felix, un cimpanzeu bătrân, te salută, te prețuiește, te respectă și, niciodată, nu și-a aruncat coaja de banană în capul nostru. Cu părere de rău, cred că semeni de ai mei nu ajung nici la rotula lui Felix, chiar dacă maimuțele au rotulele relativ apropiate de pământ.

Categorii:Oameni

13 răspunsuri »

  1. Simpatic Felix, iar din teoria lui Darwin lipseste cea mai importanta, esentiala si vitala ‘veriga’, pe care eu cred ca a mentionat-o în lucrarea „Originea speciilor” dar aceasta a fost cenzurata, eliminata, de sistemul politico-religios al vremii pentru a nu se cunoaste Adevarul Absolut, eliberator, care le-ar fi dat liderilor lumii planurile peste cap pierzând contromul turmelor de sclavi înselati si explpatati de câteva familii ce detin controlul Terei de milenii prin minciuna si fajsitate, cu ajutorul lui „Mamona” ! 🙂
    Seara linistita, draga adolescentarebela !

    Apreciat de 1 persoană

  2. Eu ma consider un credincios evolutionist !
    Charles Darwin a fost un geniu al stiintei si cercetarii universale si un credincios autentic !
    „Imposibilitatea de a crede ca acest univers a aoparut la întâmplare îmi pare argumentul cel mai important în favoarea existentei lui Dumnezeu.” – Charles Darwin –

    Apreciat de 1 persoană

    • Noi înșine suntem rezultatul întâmplării. De ce nu ar fi și universul… Și peste întâmplare e Dumnezeu. Pe Darwin îl iubesc din adolescență și nu îi găsesc hibe nici acum. Biblia, spre rușinea mea, a rămas necitită, deși am încercat. Pe Darwin îl iubesc pentru că îl înțeleg; pe Dumnezeu îl iubesc și nu îl înțeleg: doar îmi închipui că îl simt uneori.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s