Oameni

Motivațional: depășește-ți limitele

Am avut întotdeauna trac, emoții, frică, anxietăți legate de orice formă de manifestare în fața unui auditoriu. Iar prin auditoriu înțeleg mai mult de o persoană străină. Ce te faci atunci când ai de ținut un mic discurs în fața unei săli pline ochi? Faci ca mine; îți depășești limitele și îți uimești publicul, lăsându-l, la modul propriu, cu gura căscată. Asta se poate realiza simplu cu o pregătire fizică ușoară, pentru a-ți controla gestica și forța vocală, și o pregătire psihologică temeinică. Începi cu conștientizarea obstacolului pe care îl ai de trecut: în cazul meu concret conștientizezi tracul ca problemă. Spun teoriile marilor psihologi că identificarea problemei e primul pas spre rezolvarea ei. Așa o fi, dar nu la mine, unde identificarea problemei e însoțită de amplificarea ei până la dimensiuni cosmice. Dar dacă vrei să îți depășești limitele ( limitele sunt doar în capul tău, ce naiba), nu îți asculți rațiunea și mergi mai departe. Îți înveți discursul, îți exersezi dicția, îți studiezi gestica, și ( hai că poți!) apari în fața publicului, ca o divă strânsă cu ușa. Începi să vorbești și remarci că vorbele nu prea au sunet; încerci să crești volumul propriu (acasă puteai) și rămâi fără aer. Conștientizezi că pierzi teren și asta se traduce neurovegetativ prin sunete sparte și ascuțite pentru că vocea îți derapează, distorsiuni ale sunetelor în propriile tale urechi, senzația totală de leșin, greața care îți urcă stomacul în gât. Ești un luptător și nu te lași, reușești cu ultimele forțe să pui punctul final, senzația de ridicol e uriasă. Mai trebuie doar să rostești firescul ” aveți întrebări” , dar ideea că cineva chiar te-ar putea întreba ceva te dărâmă: gata, vomiți. Să nu ți se întâmple asta la pupitru, îți lași publicul să se gândească la eventualele întrebări și alergi la baie să vomiți civilizat. Când ai trac nici baia nu apare în calea ta: ba da; baia bărbaților e imediat pe stânga. Detalii fără importanță în lumina generală a proaspetei experiențe. Așa că intri hotărâtă și vomiți în primul lavoar care îți iese în cale, cu un auditoriu înmărmurit, uimit, care te privește…cu gura căscată. Hotărât lucru, asta se numește carismă. Limitele au fost depășite, până la proxima ocazie, când se va dovedi că sunt la locul lor, întărite corespunzător de ultima experiență.

Cu adevărat distractive mi s-au părut felicitările pentru discursul impecabil, dicție și stăpânirea de sine, pe care am fost încântată să le primesc cu o morgă demnă, care reușea să acopere hohotele de râs interior, așa…pe stomacul gol.

PS: Am fost rugată să menționez că desenele superbe care îmi însoțesc textele sunt realizate de fiica mea, în dorința ei de a mă susține.

Categorii:Oameni, Social

15 răspunsuri »

 1. În primul rând, felicitări pentru desene, sunt nemaipomenite și ideea e originală. Dau un plus de personalitate blogului (nu că ar mai avea nevoie).
  În al doilea rând, mulțumesc pentru încurajări. O să țin minte să nu mănânc înainte, mai bine leșin în public decât să vomit 😁

  Apreciat de 2 persoane

 2. Și eu care credeam ca sunt (aproape) singura care nu se urca pe un podium sa tina un discurs rostit perfect, cu o dicție de invidiat în fata unui auditoriu exigent care ma privește din…oglinda din baie😁
  Ce întrebări și răspunsuri când eu sunt ocupata sa-mi caut inima și vocea rostogolite undeva la picioarele celor care mă privesc?
  Seara frumoasa, fără trac!

  Apreciat de 1 persoană

 3. Exista o singura posibilitate de a depasi aceste limite de care majoritatea oamenilor sunt afectati.
  CAUZA limitarii perceptiei, este sistemul educational de masa, care are ca punct de reper legile omenesti în care Dumnezeu a fost scos din ecuatie.
  Un sistem omenesc, lipsit de valorile absolute ale IUBIRII neconditionate, care de mii de ani îl stabilesc cei ce stapânesc puterea si bogatiile pamântului, lideri pausari fara scrupule, dictatori nemilosi care trag sforile de pe scena mondiala, prin religii, politica economie si finante, controlând din vârful Pi-Ra-Mi-Dei sistemului milenar, multimile de la baza sistemului piramidei, ‘turmele din valea umbrei mortii’, pe spinarea carora s-a construit aceasta societate nedreapta si injusta, în care cei multi sunt apasati si jefuiti de un numar mic de familii ce-si predau stafeta asupririi din generatie în generatie, distrugând aceasta frumoasa planeta albastra, fara sa se gândeasca la prabusirea acestui sistem, ca EFECT al slabirii BAZEI Pi-Ra-Mi-Dei si demolarea ei ireversibila.
  Doar raportarea existentei la Fiul omului Hristos, va transforma perceptia limitata de sistem, elevând constiinta spre noi dimensiuni ale perceptiei elevate de credinta absoluta în Cuvântul lui Dumnezeu si Iubirea Lui, Hristos (Cel rastignit)…
  O noapte linistita, draga adolescentarebela !

  Apreciază

   • Dar tu, nu ai auzit de Iosif si fratii sai, din tribul de pastori nomazi a lui Iacov, fiul lui Isaac, fiul lui Avraam, prietenul lui Dumnezeu.?
    Nu cunosti istoria acestei familii si al acestui adolescent, vândut de fratii lui pentru 20 de arginti, ajuns rob în Egipt, apoi închis în inchisoarea lui Faraon timp de 13 ani nevinovat, acuzat de o femeie infidela sotului ei care s-a îndragostit de el, deoarece el se temea de Dumnezeul parintilor sai, si nu putea savârsi acest mare rau, stapânului sau Potifar, celui ce i-a dat responsabilitatea casei lui, preferând sa accepte pedeapsa injusta de care era acuzat de aceasta femeie razbunatoare.
    Mai cititi si voi femeile Biblia si veti deveni mai inteligente si puternice, poate chiar mai mult decât cei ce fac studii ajungând doctoranti în teologie însa necunoscându-L pe Dumnezeul si prietenul lui Avraam, Isaac si Iacov (Israel)…
    Îti recomand sa citesti romanul lui Thomas Mann (Iosif si fratii sai), pâna atunci iata pasajul cronicilor restrânse,biblice ale acestor evenimente istorice…
    https://biblia.resursecrestine.ro/geneza/37
    Un Weekend superb, draga adolescentarebela !

    Apreciază

 4. Te felicit pentru faptul că ai reuşit totuşi să duci discursul până la final.
  Îmi pare rău că ai avut şi emoţii legate de toaleta femeilor dar bine că n-a fost la pupitru, vorba ta. 😀
  Spune-i micuţei desenatoare că ne încântă tare mult desene ei. E tare talentată!

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s