Oameni

În pielea lui Leopold Bloom

Poate am uitat să mă laud că printre lecturile mele mai vechi se află și ” Ulyse”, roman-capodoperă a literaturii moderne, după cum consideră critica literară. Da, am citit Ulyse, a lui James Joyce, pe vremea când aveam nervii mai tari și răbdare mai multă. Știți cărțile acelea din care mai citiți un capitol cu speranța că veți pătrunde în atmosferă și vă va prinde lectura? Așa am citit eu Ulyse, cu rezerva că am ajuns la ultima filă fără să intru în atmosferă și, în general, fără să îmi dau seama despre ce citesc. E totuși tulburător să îmi amintesc peste ani că lui Leopold Bloom îi plăcea berea Guiness și să simpatizez astfel cu neînțelesul personaj. Puburile dublineze sunt la tot pasul călătorului, vesele și aglomerate; mi se limpezește puțin cum marele scriitor, din pub în pub (așa spun gurile rele) reușește să creeze „Ulyse”. Nu mă miră nici că același scriitor a descris cu precizie psihologică „Oamenii din Dublin”, pe care îi poți întâlni și azi, dacă ai ochi să îi vezi.

Sunt încă în vacanță, iertându-l pe James Joyce pentru capodoperele care nu au fost pe gustul meu, trăind pe alocuri în pielea lui Leopold și a oamenilor din Dublin. Mă bucur să vă anunț că „ei” nu sunt cu nimic mai presus decât „noi”, sau, cu alte cuvinte, durerea de cap din „pe urmele lui James Joyce” e la fel cu cea din „pe urmele lui Nichita”, bunăoară.

Cu riscul de a părea nelalocul meu se întâmplă să îmi fie puțin dor de România. Să îmi fac griji?

Categorii:Oameni, Social

13 răspunsuri »

 1. N-are sens sa-ti faci griji. Fii relaxata si bucura-te de tot ce-ti face placere si te binedispune, fara frica, prejudecati si resentimente, asimilând tot ce e bun si merita asimilat de trup, suflet si spirit. Sentimentele sunt efecte sufletesti cauzate de influente si factori exteriori fiintei, în functie de timpul si spatiul geografic în care te afli la un moment dat, si de mediul socio-cultural diferit fata de ‘punctul’ original în care te-ai nascut, ti-ai format si evoluat caracterul.
  Un Weekend magnific absolut…REAL !

  Apreciat de 2 persoane

 2. Nu sunt deloc o naţionalistă dar recunosc, mă bucur nespus de mult când citesc astfel de rânduri. Sunt mulţi cei care, odată plecaţi, România devine „pe acolo, pe la voi, e cam naşpa…”.
  Nu e cazul de griji. E natural ce simţi. Şi e dovadă de sinceritate, fără pic de superficialitate, ca-n cazul celor de care am scris.
  Te invit la porumb fiert. Cu sare sau zahăr, cum preferi. 😉

  Apreciat de 1 persoană

   • Ce bine, chiar imi parea rau si ma gandeam ca am facut vreun comentariu nelalocul lui. WP Imi arata la blogurile tale ca nu imi sunt permise comentariile. Tehnica asta o sa ma omoare. Sau imi pun la treaba neuronii, aia cativa care mi-au mai ramas, si incerc sa ii vin de hac. Eventual, asta pentru ca de felul meu sunt o optimista, ca in realitate eu si chestiile astea legate de PC, smartfon si administrare a unui blog si alte chestii de genul asta suntem pe doua drumuri in cel mai bun caz paralele

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s