Oameni

Extrasistola și beneficiile ei

Știați cu siguranță că, de regulă, creierul nostru funcționează doar cu 10-20% din capacitatea sa. Există teorii recente care afirmă că acest lucru este doar un mit și că bietul creier funcționează după posibilitățile structural-funcționale ale fiecăruia. Teoria asta îmi convine mai mult, din motivul simplu că m-ar deranja să am 80-90% din creier lâncezind pe lângă cele 10-20 % funcționale. Și totuși, o întâmplare recentă mi-a dovedit că, în mod uzual, creierul meu lâncezește, deși în preajma unui stimul adecvat, poate să se poarte într-un mod admirabil,  dând dovadă de acuitate logică, atenție distributivă, creativitate, forță analitică și alte cele. Care ar fi stimulul adecvat? De pildă, o extrasistolă. O extrasistolă care apare când îmi fac micul meu exercițiu cardio, de urcat câte două-trei trepte odată, până la etajul meu. A apărut după primele patru trepte, lăsându-mă fără aer, sprijinită de balustradă să-mi vin în fire. Și…nu m-am lăsat, ci gâfâind și suflând ca o locomotivă cu aburi, am ajuns într-un final, în bucătăria mea, unde am eșuat pe un scaun. Și atunci, stând pe scaun, cu obrazul în palmă, am simțit-o, pe ea, extrasistola… Bum, bum, bum, precipitat și tare și apoi o pauză care părea fără sfârșit. Iar pauza aceea lungă, stimulul propriu-zis, mi-a făcut creierul deosebit, făcându-l să debiteze, concomitent și cu o claritate neobișnuită, o mie de gânduri diferite, fără prea mare legătură între ele, pe care le puteam urmări cu acuratețe și fără efort. M-am gândit la Sanda, prietena mea de rele și bune  și la cățelul ei cu care nu m-am jucat încă, m-am gândit că nu am scris o carte și că nu am fost vânzător ambulant în Vama Veche, m-am gândit că nu am făcut gogoși cu ciocolată, m-am gândit la un bărbat (mmm, nu e în regulă), m-am gândit că nu am unghiile lăcuite sau că nu mi-am terminat treaba de mamă. Și încă o mulțime de gânduri scăpărătoare, lucind clar într-o lavă de panică, dată de iminența morții. Apoi pauza a luat sfârșit, cu un bum, bum, bum alert și precipitat, lăsând creierul obosit de surescitare să se odihnească, așa cum îi e felul.

La ce-s bune extrasistolele? La nimic, nici măcar nu te omoară, ci doar te fac să te gândești la cum ar fi dacă ai muri chiar în acest moment. Și totuși… mâine mă voi vedea cu Sanda și cu simpaticul ei cățel.

Categorii:Oameni

26 de răspunsuri »

  1. Poate faci totuşi şi gogoşi înainte să te vezi cu prietena ta. Na, că de restul gândurilor nu mă leg. 😀
    Dar oare dacă doar ne gândim la o extrasistolă, nu se activează creierul? Că l-aş vrea activat. Dar fără sperietură, dacă-i posibil.
    Hm, mă mai gândesc. Aş mânca nişte gogoşi.

    Apreciat de 2 persoane

  2. Eu niciodata nu am ascultat de femei, nici chiar de mama !

    Desi le-am iubit, le iubesc si le voi iubi etern, neconditionat,
    chiar daca uneori sa le ascult am încercat,
    nu îmi permit la moarte sa fiu iarasi condamnat,
    de cea care din „pomul cunostintei” a muscat,
    iar azi încearca sa-l înlocuiasca pe barbat ! 🙂

    Poate sunt singura exceptie, dar nu-i bai ! 🙂 ))

    Apreciat de 1 persoană

  3. Din fericire, în cautarile si cercetarile nesemnificative facute dealungul existentei pâna în prezent, nu am vazut si auzit ca o femeie sa fie „cârmaci”, (substantiv masculin) desi majoritatea miscarilor feministe, au acest scop. Însa cine stie ce vremuri vor mai veni si le vom mai trai ! 🙂
    Un Weekend superb, draga Rebela !

    Apreciat de 1 persoană

    • 😇. Bineînțeles că am fost un pic afurisită. Lucrurile au nuanțe diferite și eu nu sunt nici pe departe o activistă a feminismului. Dar de obicei femeile văd mai bine în perspectivă, spre deosebire de bărbați care nu se gândesc prea mult la consecințe, efecte etc. De aceea, tu, Iosif, trebuie să te încrezi uneori și în logica femeii. Seară frumoasă, că la mine fulguiește…

      Apreciază

  4. E bine să nu lăsăm tot creierul să fie stăpânul nostru, ci să-l mai stăpânim și noi pe el. Când intrăm în panică, să gândim în permanență pozitiv.Cu gândul să dirijăm relaxarea mușchilor, a nervilor, buna funcționare a inimii,,,,, fiindcă gândul este foarte puternic și așa ne vom liniști.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu