Oameni

Numărul cu bucluc

A dat bătaie de cap mesopotamienilor și egiptenilor încă din antichitate.  Și de atunci, matematicieni din toate timpurile se chinuie să-l amelioreze pentru o aproximare cât mai exactă. I-a dat bătaie de cap și lui Piscine, care și-a câștigat reputația pierdută prin memorarea unui număr uriaș de zecimale. De prisos să spun că în lipsa lui, aria unui cerc se aproxima prin înscrierea în acel cerc al unui poligon regulat cu o multitudine de laturi. Se pare că Arhimede a fost primul care s-a aventurat să spună despre pi că este un număr exact , iar mașinile de calcul actuale lucrează încă la șiruri de zecimale. Numărului  buclucaș i s-au scris poezii, încă din Grecia antică, și i se mai scriu și astăzi, lirice scheme mnemotehnice care facilitează memorarea unui număr cât mai mare de zecimale. Din anul 2009 se sărbătorește ziua lui pi, la data de 3.14, adică în a paisprezecea zi a lunii martie, când, în universitățile occidentale se mănâncă plăcintă, probabil datorită asemănării fonetice a numărului buclucaș cu „pie”.

Dacă acest număr este atât de încăpățânat să fie irațional, transcendent și imposibil de construit geometric, atunci nu putem decât să fim înțelegători cu utilizatorii reali, non-transcendenți și cu forme fixe, de ingineri de nota 9. Dacă Arhimede, mesopotamienii și egiptenii, precum și Universitatea din Memphis au probleme cu numărul buclucaș e puțin probabil ca un fost premier, rătăcit întămplător prin politică, să stăpânească bizara abstracțiune. E de înțeles preferința inginerei de nota 9 pentru elidarea bazaconiei din formula ariei cercului. Se poate lua în discuție și promovarea unei noi forme geometrice, precum cercul pătrat sau pătratul rotund. Oricum, mie îmi place femeia pentru că încearcă și consider că ar mai fi meritat o șansă sau poate chiar două. Din trei încercări poți nimeri o arie corectă, de triunghi sau măcar de pătrat, din care să lipsească piul buclucaș.  Mi-ar plăcea să cred că profesorului de fizică numărul pi îi este mai familiar, deși acest lucru va rămâne un mister, condimentat de râsul ironico-sardonic.

Bine că nu s-a pus în discuție numărul de aur, phi, prezent în toți și în toate.

Categorii:Oameni

93 de răspunsuri »

  1. Cred ca oamenii sunt rautaciosi. D-na Viorica nu se referea la orice cerc, luat asa la intamplare ci la un cerc anume, cel cu raza egala cu zero, caz in care formula simplificata oferita de d-ei este foarte corecta, cu sau fara pi. Nu? Odata de un 1 Aprile s-a vehiculat vestea ca in statul Alabama s-a votat in congres stabilirea numarului pi la valoarea intreaga 3, ca sa se simplifice calculele si foarte multi cetateni s-au aratat bucurosi in legatura cu aceasta decizie. Treaba politicienilor este sa sipmplifice viata oamenilor nu s-o complice, iar d-na Viorica exceleaza la acest capitol… In plus ca daca d-na Viorica a reusit miracolul de a fi fost prim-ministru in guvernul unei tari din Uniunea Europeana, asta o indreptateste si la alte miracole. Poate rosti peste o luna un discurs in limba engleza, poate decreta ca valoarea numarului pi se va rotunji la valoarea 1 (si deci aria cercului este in acest caz exact redata de formula propusa de d-ei: R patrat). In genere fiinta d-nei Danciu frizeaza miracolul, dovada ca Romania este taramul magic unde totul, dar absolut totul este posibil. Inclusiv ca in curand (peste noapte) d-na Danciu sa devina de meserie casnica. Si inca fara sa se dea de trei virgula paispe ori peste cap. Ci asa, pur si simplu. Printr-un miracol.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Am impresia ca ceva nu este in regula cu aceasta proza numerica, de vreme ce dl. Iosif n-a simtit inca nevoia sa faca un comentariu, cat de mic, on topic, despre AAAE, cu acest prilej, si sa-ti ureze o noapte plina de lumina lina. Cred ca il sperie si-l si incurca un pic natura transce(n)detala a numarului pi. Ori te pomenesti ca o fi ocupat sa-si faca blog. Mai stii?! Ca doar n-o fi ramas cucul fara oua… 🙂

    Apreciat de 1 persoană

      • Tinand seama de ordinea necronologica a evenimentelor, ai dreptate. M-am precipitat… pre-meditatnd un pic pentru a fi sigur ca anticiparea e corecta, Pana acuma am facut mereu predictii corecte in special in legatura cu evenimentele pe care le-am premeditat. Distractie cu premeditatre. De la 1 la 15 comentarii…

        As mai premedita ceva. Oare ce parere o avea dl.Iosif (un scump, ca sa zic asa) despre Formula lui Euler, care pune la un loc, intr-o relatie simpla toate cele 5 numere importante: 0, 1, pi, e, i ? Denota aceasta formula (oferita de stintele exacte) dumnezeire sau nu? O fi dl. Iosif in stare sa-l vada pe Dumnezeu in aceasta formula simpla? O fi, n-o fi? Aceasta e premeditarea. Discreta.

        Apreciază

        • Acum, să fiu sinceră, formula lui Euler la care m-am uitat mult timp cu curiozitate (m-am uitat și atât) intră în altă categorie de matematică: matematica pentru cei aleși. Iosif, ca toți muritorii de rând (să mă ierți, Iosif) se va fi uitat la formula asta cel mult ca la semnele cabalistice. Poate șeful lui să înțeleagă ceva, alături de Euler.

          Apreciat de 1 persoană

      • @Adore – Semnificatia matematica si/sau demonstratia formulei lui Euler raman oarecum „ezoterice”, inaccesibile muritorilor cu profil „uman”-istic la baza, dar dincolo de aceste detalii (in fond nesemnificative) frumusetea dumnezeiasca a acestei „inscriptii” ar trebui sa fie accesibila oricarui muritor care nu alege sa se inhibe (din cauza unor complexe-conflicte vechi si traumatice din copilarie in contra matematicii) si care stie cat de cat ce inseamna fiecare dintre numerele acelea prinse acolo fara scapare in formula prin care Dumnezeu le-a adunat la un loc. Cred ca pi, i, e, 0 si 1 ar merita fiecare cate un articol de blog pe intelesul si spre eliberarea tuturor, pentru ca apoi sa aiba fiecare acces la minunarea fata cu formula lui Euler. (Presupun ca de vreme ce-i facem (1001) noi unul (io-Goe) apoteoza formulei lui eu-Ler, dl io-Sif a inceput deja s-o urasca si s-o priveasca cu suspiciune ca pe ceva de sorginte diavolesca… eu-ler si leru-i ler – ler-ul find o entitate care se defineste prin ea inasi in accord cu lema lui Hrusca, ma rog sa nu deviem de la subict, predicat, si celelalte ) 🙂

        Apreciat de 1 persoană

        • Îți dă mâna să fii poet și să vezi matematica în toată frumusețea ei. Dar când vine fiică-mea cu caietul în brațe și-mi zice că „nu-i dă ca la răspunsuri” (sunt rezultatele la finalul manualului), matematica îmi devine atât de neprietenoasă, și dă-i, și luptă …să dea ca la răspunsuri. Mi s-a întâmplat să visez soluția după o zi întreagă de construcții ajutătoare și tentative de rezolvare.

          Apreciază

      • Si-am putea vorbi până la infinit despre mâine…

        Cred ca din matematica fiecare ar trebui sa ramana macar cu abilitatea de a face demonstratii prin reducere la absurd si prin inductie matematica…sau daca nu… macar sa dam o sansa matematicii alternative si limbii engleze:

        Apreciază

      • Intr-adevar ca asa este eu sunt (fiind) de formatie poli-tehnica sau nu, dar mai ales tot asa si de alte poli-formatii, poliglot, poligam nu, filozof amator, savant (in aer), filolog, muzic-olog, spectator profesionist de tenis, in genere artist si poli-artist in tot ce fac. Iubesc maieutica. Si teatrul. Actoria nu mai vorbesc. Si regia. Lasand la o parte farmecul meu, frumusetea, inteligenta si incredibilul meu simt al umorului, partea cea mai buna a personalitaii mele e modestia! Dar de ce ma intrebi?

        Apreciază

      • Anticipam ca distractia cu premeditare se pedepseste cu de la 1 la 15 comentarii… si cand colo s-a sarit de 80. Poate ar fi util daca ai adauga pe blog sectiunea „Comentarii recente” pentru a face mai usoara navigarea printre acestea. Incerci? Merci…

        Apreciat de 1 persoană

  3. @Arca lui Goe
    (999)Noi unul, ramânem în AAAE, avec l’Alpha et l’Oméga…
    …cu cu sau fara „transce(n)dental”, nu ne amestecam în problemele filozofico-religioase si politico- stiintifice ale muritorilor circum scrisi, închisi în circumferinta cercurilor vicioase ale geometriei sistemelor Pi Ra Mi Dei, al legii culturii mortilor vii, al mumiilor moarte si uscate de milenii, care au spalat constiintele generatiilor nascute pe Terra, milenii la rând, cu ajutorul interpretarilor numerologiei kabbalistico-astrologice al minciunilor si înselaciunilor asaziselor „stiinte exacte” care conduc pe cei ce le dobândesc geo(metric) psi(hic) si gen(etic), direct la a doua moarte. 🙂
    „Eu* sunt Alfa şi Omega, Începutul şi Sfârşitul”
    Sa fiti iubiti si fericiti !

    Apreciază

    • Nu sunteti greu de facut sa cadeti in ispita d-le Iosif. O nimica toata. Cum schiteaza cate unul (noi unul de exemplu) cate o definitie ilustrativa a notiunii de „iosif onescu”, cum apareti si d-voastra cu auto-ilustrarea tinand musai sa validati definitia printr-un exemplu practic. Sa nu va amestecati ar fi insemnat sa nu va amestecati nu sa va amestecati declarand ca nu va amestecati. Doar ca mica ispita este prea mare pentru o entitate asa de mica-ca d-voastra, dornica de a-si consolida declarativ importanta de sine si nevoia de a se lua in seama. Ca cand v-as comunica ca nu putem comunica… daca intelegeti cumva cum devine aceasta anomalie aberanta afectata major (si) de eroarea de paralaxa. 🙂

      Apreciază

  4. P.S. „Nu răspunde nebunului după nebunia lui, ca să nu semeni şi tu cu el. Răspunde * însă nebunului după nebunia lui, ca să nu se creadă înţelept.” – Solomon –

    Apreciază

    • Pai ati mai apelat la acest proverb-truc care denota pardox si neintelepciune, in incercarea de a o da cotita, si de a va scuza inabiltatea de a rezista la ispite. Frumos va sta sa dati vina pe Solomon, care niciodata in viata vietilor lui nu a rostit o asemenea gogomanie. Faptul ca va pasa de cum ar putea sa se creada nebunul, tot despre domnia voastra spune ceva. Trebuie sa fii nebun ca sa-ti pese de ce crede sau cum se crede nebunul. Prin urmare domnia voastra ori sunteti nebun, ori nu-l considerati deloc nebun pe cel caruia va adresati, ori, cel mai probabil, si una si alta… Asa a zis si Ghilgames. 🙂

      Apreciază

    • @Io-sif – Urarile (pe care le tot reluati) d-voastra par cam scrasnite si sterpezite. Pare ca incercati sa transmiteti mai degraba in-vers (ca aveti o doza mare de p…o-ezie in d-voastra), dar si io v-am mai spus: daca nu dati si acatiste tot degeaba… Faptul ca tot reluati si repetati ritualic niste urari-formula denota o lipsa de incredere in d-voastra insiva. Daca sunteti asa de ales cum va prezentati på bloguri ar fi suficient sa spuneti o singura data si sa fiti auzit… mai mult de atata suna a milogeala… parerea mea (1001)

      P.S. Imi pare sincer rau ca, asa ales cum sunteti, v-ati incarcat de alean si obida, ba chiar de re-sentiment in contra unui in fond inofensiv dl.Goe, ceea ce va impiedica sa spuneti ceva despre formula descoperita de Euler cu ajutorul lui Dumnezeu. Este o formula care se potriveste armonic in orice teorie despre AAAE-uri si este mare pacat ca tocmai (unul ca) d-voastra s-o ignore si sa nu-i vada locul in lumea respectiva.

      Apreciat de 1 persoană

  5. @Arka lui Goe(the)end…
    …(999)Noi nu suntem în competitie cu absolut Nimeni, nici macar cu frustrarile d-voastra înflacarate pe care le spumegati peste toata marea iluzorie, inexistenta, virtuala, facându-Ne publicitate gratuit, pentru care meritati macar sa va multumilm, ceea ce si facem prin prezenta exprimare a gândurilor si scrierilor agramate din dotare. Mai mult ca sigur ca daca Ne-ati cunoaste, v-ar fi rusine ca ati coborât la un nivel atât de jos al inculturii, omenesti, si cu siguranta daca prietenii d-voastra onorabili ar sti acest lucru v-ar desconsidera si s-ar îndeparta de (b)Arca d-voastra filozofata si fosilizata de vremuri pe care plutiti în deriva obscurantismului, pierduti în ceatza relativismului imprevizibil, speriati de apropierea „ghidului Charon pentru traversarea Styxului . 🙂

    Apreciază

    • @Io-sif Onescu – Cum d-le d-voastra va inchipuiti ca nu va cunosc deja???… Cata ingenua lipsa de pre-vedere. Ori ca nu ne-ar fi o rusine abisala intr-o asemenea companie virtuala??? Ca ne cam este. Am cam bagat noi de seama cu cata usurinta ne scufundati in rusine prin simplul fapt de a ne fi interlocutor. Dar, si cunoasterea si rusinea se intampla sa faca parte din textura jocului, iar rezistenta si la una si la alta tin de structura personajului. Pai ce credeti d-voastra ca degeaba ne zice noua dl.Goe? Ori ca ne-ar zice asa numai pe motiv de Ego?… Oooo nu, stimate domn. Imi pare sincer rau ca aveti o parerea atat de jalnica si de intemeiata despre d-voastra insiva si imi pare rau si de felul naiv in care ati gasit de cuvinta sa va transformati complexele de inferioritate in unele de superioritate…iar faptul ca ne purtati de grija (in felul d-voastra) este de-a dreptul induioasator… Temerile d-voastra fata de spaimele / derivele / obscurantismele noastre si/sau fata cu sensibilitatile prietenilor gata sa se scrabeasca dint-un sim-plu io-sif va accentueaza si mai mult dimensiunea tragi-comica a fiintei ce-mi sunteti. Fiti pe pace si nu-mi purtati de grija. Sunt bine protejat si izolat pe interfata asta. Pa ce credeti domnia voastra ca sunteti primul sau cel mai gogonat dintre io-sifi pe care i-am intalnit pana acuma? Mai dar tare va mai credeti. Deh… ca unul care-si inchipuie ca din doua vorbe si-a depasit conditia umana, fiind indreptatit (nu-i asa?) sa dea lectii de nemurire pe gratis oricui sta sa ia seama la zgomotele cu pretentii produse de io-si-siiiif cand bate cu-vaantul prin fluierice… AAAE, AAAE, AAAE. aia e!

      Apreciază

  6. A fost odata un (a)MIC,
    neînsemnat, dispretuit. peltic…
    Crescând (a) deveni voinic
    taind cu-al sabiei taios Cuvânt
    trufia veche, radacina din pamânt…
    Chiar daca pare însetat flamând
    cazut lovit, de frati batjocorit,
    El este Alpha si Omega infinit,
    trecut prin Locuinta mortii si mormânt,
    Rege Suprem, Etern, Adevarat si Sfânt…

    „Nu te lăsa biruit de rău, ci biruieşte răul prin bine !” – Ap. Pavel –

    Apreciat de 2 persoane

  7. (999)Noi unul, credem ca, filozofiile religioase, dogmatice & filozofiile politico-stiintifice, sunt doua surori „CURVE PERVERSE” prin care „Mamona”, (dumnezeul sistemelor P(r)i mondiale fractionare) dezbina, împart si domina de la începutul creatiei omenirea, înselând, ocultând si conducând perceptia ratiunii adormite, într-un perpetuum relativism al scolasticii minciunilor stiintifice incerte, punând la îndoiala Cuvântul lui Dumnezeu, AAAE în care se afla ascunsa „taina” Noii Legi a Duhului de Viata în Hristos…

    „Fiindcă umblarea după lucrurile firii pământeşti este vrăjmăşie împotriva lui Dumnezeu, căci ea nu se supune Legii lui Dumnezeu şi nici nu poate să se supună.”
    https://biblia.resursecrestine.ro/romani/8

    Apreciază

    • @Iosif – Proasta si rea parere aveti despre creatia lui Dumnezeu si despre Dumnezeu insusi. Credinta domniei voastre este credinta in rau, nu in bine. Ceea ce este un pacat capital. Fiti sigur ca nimic dar absolut nimic nu poate eluda sau scapa de sub supunerea Legii lui Domnezeu. Ceea ce loziti domnia voastra pe acia se afla la marginea ereziei, aflandu-va d-voastra in rândul celor despre care se poate spune: Iarta-i doamne ca nu stiu ce spun. Va place sa va auziti vorbind, apoteotico-apocaliptic ca sa va subliniati importanta de sine ca vasnic soldat in solda lui Hristos. Atata va duce mintea, sa faceti zgomote ca sa va luati in seama. „(999)Noi unul credem…” Tttt! Haide mai buricul pamantului mai lasa gargara despre tine insiti…

      Apreciază

  8. Eu nu am fost si nu sunt singur niciodata,
    Caci am în cerul infinit, un Frate si un Tata.
    Iar daca AAAE v-a zgândarit si scurtcircuitat
    Poate cândva, veti fi de EL…(re)programat ! 🙂 ))

    Apreciază

  9. „Le charbon et le diamant sont issus de la même matière et pourtant…
    Le diamant et le charbon sont deux minerais issus de la même matière, le carbone. Mais à la fin du processus de leur transformation, l’un devient le minéral le plus dur et le plus précieux qui soit et l’autre un minéral, certes utile, mais moins important que le premier. Qu’est-ce qui marque finalement la différence entre le diamant et le charbon ? Pourquoi le diamant devient-il la pierre la plus précieuse du monde ?”

    Apreciat de 1 persoană

  10. „Alegerea de a accepta acest pas sau nu, ne conduce pentru a deveni fie valorosi ca diamantul sau de a avea valoarea cărbunelui. În orice caz, va trebui să trecem prin situații. Dacă acest lucru se datorează faptului că prețuim dorința de a deveni modele reale de roluri pentru frații, surorile, prietenii și generația noastră, trebuie să avem acum mentalitatea celor care prind dificultăți ca mijloc de a deveni prețioase.”

    Apreciat de 2 persoane

    • Faptul ca sunteti intotdeauna gata sa va minunati in fata enunturilor oferite de stiintele exacte este admirabil. Sunteti cau un copil mare care descopera cartile de popularizarea stiintei. Un mic materialist dialectic. Continuati lecturile. Veti afla cu uimire ca nu doar carbonul si diamantul sunt una si aceeasi materie ci in genere cam toata materia e una si aceeasi materie. Un butoi cu rahat, o lada cu diamante sau cu nisip, corpul lui Iosif sau al Pamelei Anderson, un sac cu banane sau orice altceva de o masa echivalenta, toate contin exact aceeasi materie, un mumar egal de protoni, neutroni si electroni asezati intr-un fel anume. Acela este pretios, felul in care este configurata materia care compune un corp si care rezulta inexorabil din interactiunea acelei materii cu restul materiei din universul infinit (nu pentru ca asa ar fi decis sau ar fi avut credinta, materia aia, ca ar merita sa fie organizata). Vi se pare domniei voastre, Io-sif, ca diamantul ar fi fiind mai pretios decat carbunele? Aveti asemenea sensibilitati? Pai va plasati in tabara celor pe care-i blama Isus, iubitorii de aur, argint, diamnte, bani… V-ati facut chip cioplit din diamant? Su era doar asa o sarada, un fel de a combate bine si de a va impune in „disputa” care sa va sporeasca si etaleze importanta finite care este… io-sif? De curiozitate.

      Apreciază

    • D-le Iosif – Vad ca tot incercati sa vindeti gratis ideea ca ca domnia voastra ati ales (si inca ati ales varianta cea mai buna, diamantul AAAE). „Ati prins (?!) dificultăți ca mijloc de a deveni prețios”. Wow…Ati putea fi atat de bun incat sa pomeniti intre ce variante ati avut de ales? O sa vedeti ca n-ati ales nimic, intre nimic si nimic, ca n-ati avut nicio alta alternativa, ci doar una singura aceea de a fi ceea ce sunteti (…). Ne avand incotro. Cat despre pretiozitate… Haide domne mai scuteste-ma cu narcisismul asta pueril. Sunteti un biet omulet care nu mai poate de grija lui insusi si atat si care e dispus sa se dedea la orcie acrobatie lexicala declarativa prin care sa-si sustina in plan simbolic importanta pe care altminteri n-o are. Vorbiti ca un activist de partid intors pe dos. „dorința de a deveni modele reale de roluri pentru frații, surorile, prietenii și generația noastră”.. si lupta si da-i. Bravos. Ca caragios mai sunteti. Modelule.

      Ar trebui sa stiti din brosurile de popularizarea stiintei ca valoarea de baza a atomului de carbon nu rezida in abilitatea de a se combina cu sine insusi intr-o structura tetraedrică (pentru a forma diamantul) ci in ablilitatea de a se combina cu alti atomi pentru a produce materia vie. Si daca tot sunteti fan al stiintelor exacte si al modalitatilor de aranjare a atomilor de carbon poate nu v-ar strica sa aflati cate ceva si despre grafen. Sa vedeti ce interesant si de pretios este. N-ati vrea sa va faceti chip cioplit din graphene? Cred ca v-ar sta bine. Admirabil am putea spune. Nu uitati insa sa va duceti si la vot data tot sunteti maestru emerit in a face alegerile bune. Va duceti da?

      Apreciază

  11. Voi 2Doi, sunteti într-adevar o pereche fascinanta, cuca(re) schimbul de idei si opinii a devenit o deosebita placere, pe alocuri chiar amuzanta, decorata cu picanterii subtile pe care le-am fumat cu sute de ani înainte de a se inventa …tigarile ! 🙂 ))
    Sa fiti iubiti si fericiti în toate dimensiunile micro si macrocosmosului perceptiilor rational-sentimentale la care ati ajuns si spre care va îndreptati în calatoria voastra atemporala !

    Apreciază

  12. „schimbul de idei si opinii” ???! Tare va mai place sa va alintati si s-o dati cotita… doat, doar… poate, poate… Nici vorba d-le io-sife. lasciate ogne speranza, voi ch’intrate… in special cand apelati la serviciile google translate.

    P.S. Misto aerul de incheiere si „punct” cu care va condimentati replicile musai finale. Doar cå-cu toate sutele d-voastra de ani de tabacism in spate, (1001)noi avem mult mai multa scoala in privinta asta. De talent nici nu mai vorbim. Iar de (lipsa de) scrupule nici atata.

    Bine la clisee si insailari care dau senzatia ca ar suna a ceva poate numai Hagi si Viorica sa va mai depaseasca (impreuna, nu separat), incolo nu. I-auzi taina in schimbul de idei si si opinii:

    „dimensiunile micro si macrocosmosului perceptiilor rational-sentimentale”…
    „la care ati ajuns si spre care va îndreptati în calatoria voastra atemporala”
    „trebuie să avem acum mentalitatea celor care prind dificultăți”

    Apreciază

  13. @Adore – Admirabila rabdarea cu care Adore citete si ia aminte si notite la (ah) schimbul de idei si opinii dintre io-Goe si io-Sif, fara sa zica nimica-nimicutza. Te pomenesti ca o mai si face treaba asta fara efort, ca deformatie profesionala… Totusi imi imaginez ca niste comentarii mute (mutuale ?!) face d-ei in mintea sa. Trebuie sa fie foarte nu stiu cum. Nu?

    Hei, ai fost la vot? Cat la suta te regasesti in filmul sugestiv intitulat Adore:

    Apreciază

  14. Atentie la… „iota”, la valoarea esentiala al acestui minuscul, aparent fara valoare, simbol !
    „Căci adevărat vă spun, câtă vreme nu vor trece cerul şi pământul, nu va trece o *iotă* sau o frântură de slovă din Lege înainte ca să se fi întâmplat toate lucrurile.”

    Apreciază

    • In stiintele exacte nu se zice „iota” ci „epsilon”. Un epsilon infinit mic. Ma rog, dumneatale poti sa-i ziceti cum va vine pe limba dv. Oricum sunteti de-dreptul neverosimil.

      Apreciază

      • Iota, est la 9ᵉ lettre de l’alphabet grec. Dérivée de la lettre yod de l’alphabet phénicien, elle est l’ancêtre des lettres I et J de l’alphabet latin et des lettres І, Ї et Ј de l’alphabet cyrillique.

        Apreciază

      • @Io-sif Onescu Anonimu – Asa si? Ce-i cu asata? V-ati decis s-o faceti lata cu copy-paste si google translate? Vi s-a gripat generatotul aleator de vorbe de duh AAAE? Ioc? Mâlc? Nicio iotå? Gata? O dam pe citate? Bine haide sa va dau o tema de casa: bruftului. Cautati sensurile si traducerile in franceza, latina si urdu.

        Apreciază

  15. (999)Noua tare ne place de Ap. Pavel, iar replicile domniei sale la filozofiile stoicilor greco-romani, sunt pe masura caracterului lui de luptator erou, ales de Hristos, pentru a închide gura celor mândri care se slaveau unii pe altii, facându-si din întelepciunea lor, postamente si socluri de glorificare, statui si picturi pentru onoruri, slava si laude, ca si cum ei erau dumnezeii creatori ai cerului si pamântului. Azi pare-se istoria acelor vremuri se repeta, la un alt nivel al perceptiei rational-sentimental si spiritual.
    „Dar Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii, ca să facă de ruşine pe cele înţelepte. Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii, ca să facă de ruşine pe cele tari.
    Şi Dumnezeu a ales lucrurile josnice ale lumii şi lucrurile dispreţuite, ba încă lucrurile care nu sunt, ca să nimicească pe cele ce sunt,
    pentru ca nimeni să nu se laude înaintea lui Dumnezeu.”

    Apreciază

    • @Iosif – Domniei voastre va plac tot felul de spuse ale unor oameni, alese asa pe spranceana, (spranceana lui iosif cel calic) si asa de tare va plac ca gata, le puneti pe seama bunului Dumnezeu. Ma rog, are el Bunul Dumnezeu o implicare in toate vorbele (caci mai inatai a fost cuvantul) dar alegeruile domniei voastre nu denota nici Credinta nici Dumneseu, ci numai oftica in contra unora dintre semenii d-voastra (pe care I-ati declarant cei rai). In contra lor va folositi de cuvantul „dumnezeu” nici macar ca de un aliat ci ca simpla unealta, pentru a va lauda înaintea lui Dumnezeu cu trebusoara asta. Mai domnule, matale stai si matale, ca tot omul, pe acia la o barfa, la o sarada, la o taina, la o conversatie, la o distractie, la o luare in seama, dar ai pretentia ca esti apostolul lui Dumnezeu printre muritori, altminteri nu esti in stare sa te simti bine tu cu tine. Amaratule de tine! Saracule de tine! Dar nu-ti pierde nadejdea. Un rost ai si tu prin zona. Vazandu-te isi mai uita fiecare de amaratul de el insusi, de saracul de el insusi, vazand ca se poate si mai rau. Esti un balsam. Vad ca te tot scremi sa ma convingi de ceva, sa te convingi de ceva, sa te aperi de ceva, sa-ti protejezi iluziile… De ce? Adica ca de ce anume? Ce anume vrei sa convingi (pe tine te, ca nu prea e nimica) si si de ce? asa… adica ca in ce scop? Ce urmaresti? Ce te mobilizeaza sa te straduiesti sa dai tot ce ai mai bun din d-voastra in aceast duet de monologuri? Ai idee? Iota? Iote-te! Ma tu esti indragostit!

      Apreciază

    • Iosif – Probabil ca aveti d-voastra mintea prea scurta si de aceea nu reusiti sa cuprindeti… aria de acoperire… desi (logoreic sau nu) am vorbit destul simplu si pe inteles chiar si pentru mintea d-voastra. Pe de alta parte insa mi-e treama de tradare. Poate ca totusi ati absorbit (cum-necum) logoreea si chiar ati si inteles „materia” si „taina” aferenta, dar ne-avand ce alta sa ziceti si nici sa ramaneti fara replica ne convenidu-va (ca deh, ispita mare) ati apelat la acest supterfugiu infantil, incercand marea cu degetul cu un mic atac ad hominem.

      Stimate domn, nu va pune nimeni nici sa-mi ctiti comentariile nici sa va straduiti in fel si chip, inclusiv facand pe dracul in patru, sa-mi raspundeti la provocari. Sunteti insa slab de inger (asta fara nicio legatura cu cele sfinte) si nu va puteti abtine sa nu cedati ispitelor ludice. Incercarea d-voastra scremuta de a oferi diversitate in reactii (tot straduindu-va de fiecare data sa schimbati vorba) mi se pare un mic spectacol in sine. Tineti aproape si veti afla depre multe alte lucruri de care sunteti in stare (da, matale) si la care nu v-ati astepta chiar si cand va uitati in oglinda-oglinjoara. (apropo, Iosif e cel mai frumos din tara, ce spun eu din tara, din Univers).

      Apreciază

  16. (999)Noua unul, intiutia îmi spune, ca comentariile d-voastra interminabile va scot în evidenta nuditatea frustra, trufia, sarcasmul, cinismul, ironia si saracia sufleteasca, iar în acest context nu pot decât sa va compatimesc si sa va urez mult succes în continuare la…parole, parole, parole… 🙂 ))
    Seara binecuvântata cu liniste si pace în Suflet, draga d-le Goe !

    Apreciază

    • @Iosif – „Intuitia” d-voastra functioneaza absolut corect in aceasta privinta (vai dar mult v-a trebuit, serios acuma), da intr-adevar comentariile noastre interminabile ne scot în evidenta nuditatea frustra, trufia, sarcasmul, cinismul, ironia si saracia sufleteasca… Dar cu asta se sfarseste intuitia d-voastra care refuza sa va lamureasca in legatura cu alte lucruri si mai ales in legatura cu cele esentiale. Domnia voastra ati fi in stare sa va mintiti la nesfarsit cu aceasta disperare care nu va poate salva, tot schimband vorba. Inercati sa va ascundeti dupa vorbe neputinta, indoilala si mai ales prostia abisala. Va magaie gandul ca daca dl.Goe este motivat in compunerea comentariilor de nuditate frustra, trufie, sarcasm, cinism, ironia si saracie sufleteasca, atunci nu mai trebuie sa kuam aminte la continutul mesajelor, scapan astfel, absolvindu-ne. Ce spui Frantz. Care va sa zica ca enunturile care nu va convoin sunt false sau ca are trebui ignorate, trecute sub tacere, din cauza ca cel care le rosteste e trufas, sarcastic, cinic, ironic si sarac sufleteste? Vai ce simplu e! Nu, dl. Iosife nu e. Insistati degeaba (egoic) in privita defectelor d-lui Goe doar ca sa va promovati faptura, fiinta, sa va subliniati importanta, aceea care rezida chipurile in lucrurile goale de continut pe care le vanturati dandu-va balaur. Ati fi in stare sa vorbiti despre orice numai sa nu fiti fortat sa ganditi la intrebarile si comentarile care se fac direct in legatura cu cliseele pompoase pe care le insirati AAAE-uri si alte bazaconii care v-au umpult capul (deh nici nu era greu).

      Asta ar fi una la mana. A doua ar fi in legatrura cu faptul ca sunteti cel mai fidel consumator al interminabilelor noastre comentarii ceea ce denota… Aaaa, Denota!

      Iar a treia ar fi ca de bine de rau noi unul (aka dl.Goe), admitem fara rezerve ca nuditatea frustra (ce-i rau in nuditatea frusta?), trufia, sarcasmul, cinismul, ironia si saracia sufleteasca sunt desigur pe lista motivelor care ne indeamna (pe noi ca pe tot omul) sa ne dam in taina cu unul sau cu altul. Matale domnule faci intocmai la fel dar nu vrei nici de-al dracu sa recunosti. Presupun ca de realizat realizezi (ca n-oi fi fiind chiar orb la creierusul de greierus), dar esti invins de propria viclenie care te impiedica sa-ti recunosti chiar si tie insuti adevarul (ha-habsolut), preferand sa-ti indrugi prosti verzi si uscate cu aerul ca-i fi fiind vreun sfant. Sfantul care se caca pe el de frica numai la gandul de a iesi un pic din cusca cliseelor pe care le vantura. Astept cu nerabdare sa cedati inca odata ispitei de a incerca sa aveti ultimul cuvant si sa urati inca o data din inima mult succes în continuare la…parole, parole, parole… 🙂 )) si dsigur o seara binecuvântata cu liniste si pace în Suflet, dragului d. Goe ! Merci la fel.

      Apreciază

Lasă un comentariu