Social

Spune- mi cum te cheamă

Există studii care arată că numele influențează destul de mult personalitatea celui care îl poartă. Așteptările pe care societatea le are de la un Cosmin sunt diferite de așteptările pe care le are de la Radu. Părinții care așteaptă un bebeluș își petrec destul de mult timp pentru a găsi numele perfect pentru un destin norocos. Probabil că numele e ales prin asociere cu vreo persoană care a purtat acel nume și a dovedit că a răzbit în viață. De la copilul care poartă acel nume se va aștepta să răzbească în viață, așa cum alții cu același nume au făcut-o. Uneori vine și un al doilea prenume, neapărat al unui sfânt care să ocrotească individul. E de presupus că fiecare dintre noi, dincolo de curente sau mode, avem liste personale cu nume și așteptări de la aceste nume, in funcție de istoria noastră proprie. Că acest lucru e valabil, pot depune mărturie oricând : obișnuiesc să le dau nume necunoscuților pe care-i întâlnesc, în funcție de situația socială, trăsături fizice sau comportamentale. Numirea necunoscuților se realizează spontan, ca și cum se activează o bancă de date: se întâmplă să mă întâlnesc cu mulți Ion (nume de slugă, după cum spun unii, dar nu și pentru mine) – activ, demn, puțin înfumurat, Cristine – serioase și tenace sau Roberți – dichisiți ca niște modele de boxeri. Nu pot uita de Mona, femeia foarte eficientă social și puțin ușuratică, dovedind o preocupare deosebită pentru atingerea obiectivelor prin orice mijloace.

Uneori se întâmplă ca necunoscutul (botezat Ion conform bazei mele de date) să devină cunoscut. Este momentul când aflu că îl cheamă Marius, lucru care îmi produce confuzie, pentru că prea arată a Ion. La fel se întâmplă și cu Cristina, pe care o cheamă Laura sau cu Robert, care se numește (cu totul de neînțeles pentru mine) Ion. Baza de date intră în revizie tehnică, ceea ce nu mă împiedică să întâlnesc în continuare Ioni, Roberți sau Mone.

În ultimul timp am întâlnit foarte mulți Mitică: pe stradă sau în mediul virtual: băieți buni, dar să nu-i contrazici. Au principii, dar să nu-i pui la încercare. Îți oferă modelul perfect de existență (al lor înșiși). Te etichetează ca defect dacă nu te încadrezi perfect în model. Și mai ales: ce are voie zeul nu are voie ateul . Dacă nu ești Mitică nu te gândi cine e zeul, pentru că te încadrezi la categoria ateu.

PS. Numele pomenite nu sunt cu nimic mai prejos decât alte nume și au fost alese conform unei baze de date foarte personale.

Categorii:Social

31 de răspunsuri »

  1. @Adore – Am impresia ca preocuparea pentru efectul numelor gamma asupra anemonelor purtatoare vine cumva dupa ce a inceput sa te cheme Adore, be baza unei relatii de succesiune temporala cu posibile implicatii cauzale. Pendulezi (in general insesizabil, fenomenul fiind mai degraba o vibratie) intre a accepta senina sa fi Adore si a respige discret ideea de a fi asa ceva. Acuma tu fiind o artista din fire incerci o rezolvare literara a acestei dileme. Sa rezolvi problema, adica s-o simplifici (generalizand-o) si s-o expediezi in neant, dandu-i un nume si o explicitare docta, sub forma literara de proza scurta si naiva. O amanare sine die cu alura de solutie definitiva. Dar totusi din aceasta dilema nu vei putea iesi. Am zis. Zic si inchei, al tau adorant, dl. Goe.

    P.S. Sper ca hiperboizarea prin intermediul ipotezelor ludice este admisibil in spatiul comentariilor de pe blogul tau.

    Apreciat de 2 persoane

  2. Cred ca ar trebui sa aplic și eu chestia asta cu numele alese dintr-o baza de date (foarte) personala, din cel puțin un motiv: spre rușinea mea, mi se întâmplă să îți pot spune cu precizie de ceas elvețian unde și de câte ori am întâlnit o persoana, ce am discutat, și în general cam tot ce se poate știi despre un om anume, mai puțin un singur lucru:cum îl cheama🙈
    Dar una peste alta, mi-a plăcut modul tău de a vedea omul din spatele unui nume.
    Dimineața bună, rebeluto!

    Apreciat de 1 persoană

  3. M-am gândit de multe ori cum ar fi să mă numesc… şi luam pe rând numele colegelor de clasă. Nu puteam nicicum să mă delimitez de cum erau ele, de cât de bune prietene eram şi, evident, respingeam nume în funcţie de asta.
    Şi da, uneori şi mie mi se pare că Ioneii sau Dănuţii nu prea „au faţă” de Răzvani sau Nicuşori.

    Apreciat de 1 persoană

  4. De zeci de ani am cautat
    Sa îmi cunosc identitatea.
    Abia de-o vreme am aflat,
    Caci în Cuvânt e libertatea.
    Simbolul tainic si Adevarat
    Ascuns în labirintul Cartii
    De Tatal meu ce m-a creat
    Si ocrotit, în vremea tineretii.
    EL, Adevarul Absolut si revelat,
    Mi-a dat un nume nou si tainic
    Azi stiu, sunt Fiu de Împarat,
    Iar numele cel Nou mi-e vesnic…
    Un Weekend binecuvântat, Suflet rebel, frumos si drag !

    Apreciat de 2 persoane

  5. Waw!!! Imi pare rau ca nu am acum timp sa citesc comentariile, sint un fan al celor ce trec pe un blog si-i iubesc pe toti, ptomit ca o s-o fac si am numai de cistigat din asta. mai ales ca sintr o droaie de poeti! si eu ca orice roman adevarat, recunosc, m-am nascut poet! Numai ca nu stiu cu certitudine gara care m-a consacrat!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s