Oameni

La umbra coronavirusului

Se arată prea-cinstita față umană. Prea – cinstită în sensul de onestă, căci nu e prea plăcută vederii, scoțând la iveală mizeria morală, altfel bine ținută în frâu. Distanța regulamentară de protecție circumscrie distanța interumană, deși ar trebui să fie un semn al solidarității și al faptului că îți pasă de aproapele tău. Segregarea este uriașă, opiniile fiind nuanțate până la absurd: păreri despre români care nu ar trebui să se întoarcă în țară, păreri despre inutilitatea măsurilor luate de autorități, păreri despre cum să te speli pe mâini și în general, păreri despre orice. Se pare că meteahna de a avea păreri este iremediabil înscrisă în moștenirea genetică a maselor, care, ocupată cu elaborarea de opinii, ia în calcul foarte puțin varianta în care ar putea asculta ce au de spus persoane cu  competențe. De fapt, ascultă ce au de spus autoritățile pentru a putea dezvolta, în cunoștință de cauză, opinii contrare, argumentate suprarealist. Astfel, izolarea la domiciliu poate fi tratată ca o vacanță, cu vizite și plimbări prin împrejurimi. Ca variantă complementară există și primirea vizitelor prietenilor sau rudelor, pentru că obligația de izolare îți trezește brusc nevoia de socializare. La celălalt pol se găsesc cei care doresc să se suspende orice activitate, să se autoizoleze de bunăvoie, dacă se poate în grupuri mici, pe criterii de prietenie și/sau simpatie. Ideea e fermecătoare, îmbinând în mod plăcut o vacanță neprogramată, suspendarea responsabilităților sociale și compania agreabilă. Între cele două tipuri de conduită socială și etică există o varietate de cazuri, care evidențiază șmecheria, trișarea și prostia. Conduita corectă e simplă și presupune, măcar de dragul experimentului, încrederea în autorități. La umbra coronavirusului nu e loc pentru orgolii, polițe plătite, păcăleli de sistem. Umbra se întinde peste toată bătrâna Europa și e presărată cu morți.

Categorii:Oameni

38 de răspunsuri »

      • Se vede ca esti din sistem. Nu ti-a fost greu sa stabilesti de ce parte a baricadei sa te pozitionezi in acesta noua paradigma facuta sa rezolve problema penuriei de evenimente capabile sa polarizeze societatea. De la Basescu incoace n-am mai avut un asemenea pretext cu greutate care sa ne imparta in tabere ireconciliabile si care sa ne stimuleze creativitatea retorica. Eu inca nu m-am decis in ce tabra sa intru. Cum ma decid o sa tabăr pe ceilalti de mama-mama. Pazea. 🙂

        Apreciat de 1 persoană

        • Sunt în izolare, acasă, cu tot neamul meu. Oricât i-aș iubi, se poate ca în scurt timp să nu mai vreau să-i văd în ochi, reciproca fiind valabilă. În plus, afară-i primăvară. Consider că efortul meu poate limita epidemia. Am pretenția să facă și alții la fel, pentru ca efortul meu să nu fie zadarnic.

          Apreciat de 1 persoană

      • Numai ceea ce se intampla este obligatoriu. Restul este facultativ. Adica imposibil. Prin urmare carantina nu este obligatorie. N-are cum. In special carantina care pune la un loc oameni containati cu oameni necontaminati. Vorba ‘ceea toata lumea sa traiasca, numai noi sa nu murim. Ca intotdeauna (poate mai clar decat alta data, dar nu mai abitir), problema consta in a stabili cat anume trebuie sa ne descurcam individual, pe cont propriu, si cat bazandu-ne si slujind colectivitatea. Faptul ca e criza n-are nicio relevanta la mioritici… Vom fi la fel de individualisti.colectivisti ca intotdeauna. Ce? Nu ne stim noi? Suntem noi „oamenii” care sa fim ametiti de tirade (bune pentru gura-casca)?. Ei, as. ce esti copil!?

        Dl. Iosif, te rog din suflet, nu te inhiba si mai zi d-voastra cate ceva din portofoliu ca sa fie masa mai bogata. Fiind matale ales, neprihanit, si mai si-n contact cu divinitatea, aaae, nu ne stica sa auzim din gura d-voastra de aur ce i-a mai dat lui Dumnezeu prin cap, apocaliptic. Aveti cuvantul. Cuvantul. 🙂

        Apreciat de 1 persoană

      • Daca am avea cu totii pretentia sa faca toti ceilalti (morti-copti) ceea ce (si cat) facem noi insine, cred ca orice alta varianta de infern ar deveni inutila si irelevata.

        „pentru ca efortul meu să nu fie zadarnic”… misto chestia asta. Incerc sa-mi imaginez intonatia potrivita cu care s-ar putea rosti cu voce tare asa ceva. Cred ca ar merge varianta lui Gheorghe Dinica… aia cu, „eu,in nemernicia mea, ca un caine turbat… etc”, Nu asa Bastos, nu asa. Cu lacrimi in ochi.

        Apreciat de 1 persoană

    • Vă supăraţi dacă intervin? Vă rog să nu!
      În izolare, timp de 14 zile, intră persoanele întoarse din zonele de risc sau cele care au intrat cumva în contact cu o persoană infectată şi cărora li se fac teste automat. Deci da, carantina e altceva, cum bine aţi spus.
      La nivelul municipiilor, DSP a pus la dispoziţia persoanelor aflate-n izolare un număr de telefon la care pot apela pentru informaţii şi pentru a cere ajutor în acest sens: mâncare, apă, medicamente etc. De asemenea, încep să apară grupuri de voluntari care oferă acest ajutor.
      E simplu, ţine doar de educaţie. Hopa, brusc parcă nu mai e simplu. Pentru că dacă avem în sânge treaba aia cu „nu-mi dă mie nimeni ordine, io ies din casa mea când am eu chef”, sigur că din simplu devine grav.
      De exemplu, acum aflu că ofiţerul MAI a infectat 15 persoane. Că are dreptul ăsta, de a se plimba pe unde vrea, de a se întâlni cu cine vrea. Oare ăia 15 n-au şi ei drepturi?
      E foarte adevărat că eu, de exemplu, pot fi infectată fără să ştiu. Doamne fereşte! Dar una e asta, să fi intrat în contact cu cineva deja infectat şi să dau mai departe, alta însă e să ştii că există şi 1 la sută şanse şi să-l împarţi ca pe mărţişoare.
      Deci da, au fost câţiva care au procedat cum aţi dat exemplu: io vreau smântână, cum adică să nu ies să-mi cumpăr? Au 4.000 de euro amendă şi dosar penal. Dar pe lângă asta, au infectat nişte nefericiţi.

      Apreciat de 3 persoane

  1. Stati linistiti, voi toti cei neprihaniti, este doar un fff. mic preludiu al începutului judecatii finale, o nesemnificativa si sensibila avertizare, oferita de Dumnezeul Cel Viu si Atotputernic „omului faradelegii” care, care nu vrea sa se pocaiasca, desi este constient ca, cu toate armele sofisticate inventate de „Antichrist”, în decursul evolutiei inteligentei virtuale, artificiale, oricât ar închide frontierele si izola populatia globului în cabine si carantine, aceasta arma invizibila are sursa si poate fi oprita doar de …CuVântul Lui Dumnezeu !
    ” La început era Cuvântul, şi Cuvântul era cu Dumnezeu, şi Cuvântul era Dumnezeu. El era la început cu Dumnezeu. Toate lucrurile au fost făcute prin El; şi nimic din ce a fost făcut n-a fost făcut fără El.
    În El era viaţa, şi viaţa era lumina oamenilor. Lumina luminează în întuneric, şi întunericul n-a biruit-o.”
    Un Weekend binecuvântat cu har si pace, draga Rebela !

    Apreciază

  2. Prostul daca nu e si fudul, parca nu e prost destul. Ma refer desigur la virus. 😉 Ma rog chestia asta este valabila pentru tot prostul si pentru toti prostii, inclusiv pentru persoanele care indeobste se exclud (asa din poitete)… dar valabilitatea asta variaza cantitativ in limite extrem de largi… de la prost la prost si de la fudulie la fudulie. Mai consuma cineva fudulii?

    P.S. Mai Adore, vorba mihaiului de pupå la plecare in bejenie, ai un anturaj uluitor de ilustrativ fata cu pandemia universala care nu doare. Ma rog, inclusiv subsemnatul si tertzul exclus-iv. Plus contumacia si diaspora. Cred ca poti fi mândrå. Ce zici? 🙂

    Apreciază

  3. Regulile ca regulile, treaca-mearga… dar in realitate, intototdeauna, meta-regulile fac legea. Iar meta-regulile si felul in care se aplica – cand se aplica, cui se aplica daca se aplica, cand se aplica si cand nu se aplica, au mereu un caracter fluid si ezoteric. „Pandemia” asta nu face exceptie. Fericiti cei care vor identifica intocmai si la timp meta-regulile salvatoare. Ceilalti fie ca vor respecta regulile fie ca nu le vor respecta, vor cadea de fazani si vor avea de suferit. Iar dintre ei, de supravietuit vor supravietui cei care au rezistenta la suferinta daca nu chiar imunitate. In special cei pe care de regula ii doare-n cur. Pardon, in cot. Noroc cu internetul (daca n-o pica si el ca dauna colaterala) ca ne va permite sa ne distram noi intre noi cu ghiulele (sterile) de la unii la altii, alinandu-ne plictiseala congenitala cu care trebuie sa ne confruntam cand suntem siliti sa avem de-a face de-a dreptul (fara intermediari) noi cu noi insine, in carceră (pardon, carantina).

    P.S. Ieri a fost pana de curent. Dupa ce mi s-a descarcat si telefoanul am fost fortat sa-mi petrec seara impreuna cu ceilalti membri ai familiei. Am constatat ca sunt niste tipi de treaba si simpatici.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Se pare ca iar l-am speriat pe dl. Greblea, inducandu-i involuntar o mutzenie contraproductiva. Pacat. Mare pacat, Dar nu e doar vina mea. Ai si tu partea ta de vina intrucat nu i-ai dat niciun semn de incurajare, cat de mic, niciun like, facandu-l indirect sa aleaga aproape de buna voie carantina verbala. Puteai si tu sa-l fi maltratat cu o vorba buna de incurajare. Asa insa… fara reciprocitate (caci el ti-a urat de bine si ti-a facut dedicatii), este normal sa se inhibe. Nu stii tu cum e d-lui? Rusinos. Timid. Vulnerabil. Mai ales ca barbat. Se pare ca virusul asta scoate ce e mai rau din noi, facandu-ne sa-i tinem pe ceilalti la distanta si sa-i tratam cu raceala. 🙂

    @Adore – Cum merge auto-carantina? Ai ceva sfaturi practice pentru petrecerea timpului intr-un mod placut? Ce recomanzi? Ce ar trebui sa evitam in petrecerea acelui timp? Ce sa spunem la serviciu ca sa ne motiveze absentele si sa nu ne dea afara? Hai ca ne-ar prinde bine niste sugestii din avangarda.

    Apreciază

  5. Hm, hm, hm… Adica eu ma chinui sa livrez in plina pandemie mesaje antipatice, astringente, antiseptice, care sa ne tina la distanta, si ma trezesc ca cineva (!!!) imi da like. Hm. Maine, poimanie o sa ma trezesc si pupat. Noroc ca port aura. In jurul capului. 🙂 Ma rog, e de plastic (nu aurie ca a lui Iosif neprihanitul) dar orisicat. 🙂

    Apreciază

  6. @invisible zice ca de vede… Cine are si cine n-are. O zicere de claca, ca la capitolul asta suntem musai egali. Suflet are toata lumea. Toti au suflet. Cate un suflet de caciula (sau de batic). Daca exista suflet. Daca nu… Nu, atunci n-are nimeni. Deci ca invizibilul are vedenii. Sau poate ca nu se referea la suflete, ci la distante.

    Apreciază

  7. „În adevăr, cum era în zilele dinainte de potop, când mâncau şi beau, se însurau şi se măritau până în ziua când a intrat Noe în corabie şi n-au ştiut nimic, până când a venit potopul şi i-a luat pe toţi, tot aşa va fi şi la venirea Fiului omului.”

    Apreciază

Lasă un comentariu