Oameni

#rezistlascivpecanapea

Dacă mi-ar fi propus cineva, acum vreo lună, să stau cuminte în casă, alături de simpatica mea familie, aș fi zis că am câștigat premiul cel mare. Dar cum nu a fost alegerea mea, mi-am luat premiul forțat cam în silă și mi-am propus, ca soluție psihologică, să îl transform într-o vacanță la domiciliu. Am tăiat de pe listă campionatul de ping-pong din sufragerie; mingea sare aiurea, în televizor, lustră și pereți, cu un zgomot amplificat de spațiul închis. Campionatul de ping-pong se poate înlocui ușor cu un campionat de canastă, cel puțin până la apariția primelor suspiciuni de trișare, când spirite și orgolii se încing, riscând să degenereze în altercații domestice. Cel mai bine e pe canapea, cu o cană de ceai alături și cu o carte bună în mână. Eu, în partea mea de canapea, recitesc „Ciuma”, iar el, în partea cuvenită de canapea, citește „Dragoste în vremea holerei”. Între noi – telecomanda, pe care ne-o împrumutăm frățește, să vedem modificările statistice morbide. De atâta lectură, canapeaua a căpătat două adâncituri incomode, în care trupurile se afundă amorțite. E de înțeles că, de dragul confortului, corpurile încep să alunece lent și mut, părăsindu-și verticalitățile în favoarea unor orizontalități trândave. Statisticile morbide pot fi atenuate de niște „Anotimpuri”, oricare ar fi ele (Vivaldi să fie), sau, în egală măsură, de Billie Eilish, new-entry în topul preferințelor familiei. Scurte exerciții cardio, direct pe parchet, sunt necesare pentru a-ți mai alunga amorțeala sau, după caz, pentru a te omorî dintr-odată. Sunt singura din familie care nu poate lucra de acasă și, în timp ce ei lucrează, mă străduiesc să fiu gospodină. Spre uimirea mea, nu-mi iese nici când nu am alternative și toată lumea preferă să mâncăm (cu totul irațional) ceva chinezesc, comandat la botul calului: bun, gustos și incert. Am timp berechet să aprofundez teoria lebedei negre (care l-a făcut celebru pe Taleb, specialist în ingineria riscului). Pentru mine, lebăda neagră a devenit destul de gri, lăsându-mă să previzionez amatoricesc, desigur, consecințele epidemiei: se va reduce poluarea planetei, pe fondul încetinirii economice și va crește natalitatea, pe fondul izolării, al proximității imediate a unor persoane de sex opus și al lipsei alternativelor de acțiune. E suficient pentru a-mi continua izolarea la domiciliu: încă rezist lasciv pe canapea.

 

 

Categorii:Oameni

Etichetat ca:,

62 de răspunsuri »

  1. Carla Bruni : malgré la polémique, elle s’amuse toujours avec le coronavirus
    On n’a peur de rien, on n’est pas féministe, on ne craint pas le Coronavirus, NADA ! » a scandé la chanteuse entre quelques bises et quelques quintes de toux simulées. De toute évidence, Carla Bruni ne prenait alors pas le coronavirus au sérieux. 🙂 😀 ))

    Apreciază

  2. @Adore – mai da si tu cate un ping din cand in cand ca sa stie urmaritorii acestui blog ca esti bine-merci si ca izolarea nu te-a afectat la psihic intr-atat incat sa te fi adus la o stare de totala blazare in care nu-ti mai pasa de blog si de cei care-i confera justificare existentiala prin comentarii si alte manifestari. Ai putea sa-ti rezervi timp pentru o intrare pe zi pe blog in care sa mentionezi minutul si scorul. Ai terminat Ciuma? Ai inceput dragostea la vreme de holera? Iar daca nevinovatul meu mesaj te gaseste intr-o stare nepotrivita cu sueta virtuala te rog sa-l ignori, fara ura si fara razbunare. 🙂 Izolare placuta in continuare.

    Apreciat de 1 persoană

    • Aș minți dacă aș spune că nu mă afectează deloc izolarea. Simt o ușoară alienare, dar efectele reale le voi vedea când voi întâlni oameni (alții decât cei care se alienează împreună cu mine). Incredibil câte ore are ziua atunci când ești la izolare.

      Apreciază

      • Si ca-ntr-un blestem iti mai si piere si cheful si inspiratia de a compune literatura, proze, eseuri, etc… Deodata muzele tac… Desi acuma ar fi vreme de scris… Dar cum sa te motivezi? Cum sa te inspiri? Cum sa te aduni? Nimeni nu stie… Poate doar Cartarescu…

        Apreciază

  3. E bine azi la izolare, sa poti sa-i cânti lui Dumnezeu, sa-I multumesti de orice stare, când nu ai mâinile legate si fara lanturi la picioare… 😉
    Aceasta izolare este cea mai mare binecuvântare, deoarece are posibilitatea fiecare, sa-si cerceteze si analizeze starile interioare, privind în propria gradina cu rabdare, daca vreodata-n viata a rasadit un pom sau macar o infima,neânsemnata samânta de floare… 😉

    Apreciază

    • Pai atunci ce naiba mai cauti pe aici? Fa tu insuti ce predici altora si nu mai pierde timpul cu prostii si cu desertaciuni precum sa te ei in seama cu ceilalti irecuperabili care-si pierd vremea pe bloguri in loc sa-i „cânte lui Dumnezeu, sa-i multumeasca de orice stare„. Iosife, iosife… tu-l folosesti pe Dumnezeu ca pretext de vorba cu altii caraora sa li te bagi in seama si sa li te arati cat de pur, superior si neprihanit esti tu. Fugi de-aci mai iosife, tu, cel ce nu e in stare sa-si recunoasca macar siesi ce cauta si cu ce se indeletniceste, cand se abureste pe sine de predici på net. 🙂 Putin realism cetatene al republicii secular francize, macar acum la vreme de criza, izolare si ragaz, ca daca nu acum, atunci cand?

      Apreciază

      • @Dl.Goe…d-voastra nu-L cunoasteti pe Domnul Dumnezeul si Tatal meu, din care m-am nascut din Nou prin Cuvântul Sfânt, întrupat în Fiul Sau pe acest pamânt, si de care ascult si Îi fac voia, neconditionat, necomentând, cântând, iar cât priveste dumnezeii d-voastra, ori ai altora, nu e treaba mea, ci a Stapânului Atotputernic Creator si Dreptului Judecator al tuturor celor din ceruri, de pe pamânt, din ape si de sub pamânt…

        Apreciază

      • Mai prietene, mie unul, indivizi din acestia care au Dumnezeul lor personal, pe care-l cunosc doar ei, nu-mi pot inspira decat cel mult mila, iar cel putin… nu cred ca vrei sa stii. Tot e bine ca ai gasit pe cine sa dai vina pentru felul in care te manifesti. Si daca ti-a spus tie Dumnezeul tau personal pe care-l ai in uz exclusiv ca trebuie musai sa te dai in barci pe bloguri, apoi cine ce poate sa-ti zica. Aferim, aleluia, slam alecu, shalom, Domnul cu tine… Pace tie, noapte buna si somn usor.

        Apreciază

    • D-le Iosif Solomonescu, alt proverb zice ca gura pacatosului adevar graieste. Matsle cs medium prin care vorbeste regele Solomon nu faci exceptie. Dar de cand edt monarhist? Si de cand vrei sa treci de intelept priceput? Noi unul (1001) il preferam pe Solomon Marcus. Si nu vrem sa trecem drept intelept. Recunosc sincer, cu mama pe inima, cum se spune, ca sunt intr-adevar prost. Foarte prost. In niciun caz nu sunt si nu ma cred destept. Altminteri as mai sta io de vorba cu matale? Prost as fi?

      Apreciază

    • Important este sa nu-ti atingi fata… si inainte de plecare sa te dezinfectezi bine pe maini. Cat priveste vecinatatea sutelor de persoane, cum ti-o fi norocul. Daca vreuna este contaminate numai norocul te poate proteja sa nu te contaminezi, iar daca totusi te contaminezi, numai norocul te poate ajuta sa nu te imblonavesti. Dar daca te contaminezi vei da si tu mai departe virusul altora care stau la mana norocului. Si cand zic noroc ma refer la statistica… si probabilitati… iar sansele statistice de a scapa necomtaminati sint pe zi ce trece din ce in ce mai mici, pana intr-o zi cand vor deveni neglijabile, sub marja de eroare… Nici chelul nu se ingrijoreaza cand ii cade din cap primul fir de par, ori al doilea, ori al treilea… Nu, n-a innebunit nimeni. Eram cu totii deja nebuni, doar ca nu aveam cadrul potrivit de manifestare, acuma… na beleaua, ca avem conditii propice sa ne manifestam nebunia tinuta atata vreme sub obroc.

      Apreciază

    • Bravo d-le Iosif, sunteti un navigator, un glob trotter virtual, care pecuieste pe net, pe YouTube, pe bloguri, ancore. Draguta insailare despre ce vrea sa fie alde Iosif rezulta privind videoclipurile lui favorite de o „uimitoare diversitate”. Draguta si ideea ca etalandu-va astfel (intru ilustrarea importantei de sine si a neprihanirii) va achitati si de sarcina misionarismului. Adica ca impletiti placutul cu utilul. Bravo. Nu uitati de Sandra Brown si de Dan Brown.

      Apreciază

      • Felul cum se prezinta momental spatiul ambiental ne poate oferi conditii pentru orice, mai putin pentru (vreo) plictiseala. Nici macar ultra-plictisitorul anost d. Iosif nu poate atenua gradientul trendului care face lumea actuala un container cu excitement fluid si crescator, pana spre punctul de fierbere. Stai sa vezi de-acum incolo. 😦 🙂

        P.S. Multumesc pentru feedback. Chit ca in constatatrea ta despre „Lumea care a rămas la fel”, nu detectez nicio urma de optimism. Zi merci ca e la fel, nu mai rau.

        Apreciat de 1 persoană

  4. 🙂 😀 )))… Mari pisicheri mai sunteti voi,
    cei îmbarcati pe sfânta (b)Arca.
    Turme de capre, mielusei si oi,
    lipsite de iarba verde si de Vie apa,
    descurajate, slabe, pline de nevoi,
    privesc pe geamul din tavan (prin trapa)
    cu poarta laterala zavorâta si blocata…

    Apreciază

    • @Iosif – Interesante dorinte aveti voi astia pe care va mananca-n cur de grija altora, dorindu-le din suflet sa fie sau sa ajunga cumva cat mai jos, cat mai rau, pe o pozitie din care sa vada in sfarsit cat de sus si de luminos este sfantul Iosif libidinosul. Merci d-le Iosif pentru grija ce-o purtati celor imbarcati pe (b)Arca.

      Una dintre cele mai josnice trăsături ale speciei umane este înclinația de a profita de dezastre, tendința de a specula spaimele semenilor, irepresibila chemare de a te folosi de vulnerabilitățile celorlalți în vremuri grele pentru cîștigul tău. Poate fi un cîștig pecuniar, poate fi o acumulare de putere, poate fi avansarea propriei agende ideologice – orice îți satisface nevoia de a cîștiga cînd toți ceilalți, absolut toți ceilalți pierd. În vreme de război, speculanții sînt împușcați. La fel și cei care colportează știri false.

      Apreciază

      • @Greblea – Sunteti anost, plictisitor si mincinos. Daca vreti musai sa nu ramaneti de mincinos eu va pot injura… Cat priveste minciuna ca veti tacea (si nu mai cotcodacea…) de abia astept sa vad minunea de la Maglavit. Nu v-ar strica oleaca de retragere intr-o țâra de minte pe care o aveti, ca sa meditati nitzel-vitel, la ce sunteti si ce faceti, in realitate, dincolo de balivernele care v-au umplut capul de dau pe dinafara. Hai så vå vad mutzenia!

        Apreciază

  5. P.S. Credeti-nedragii nostri pe Cuvânt, ca (999)Noi unA, v-am lua pe toti românii si europenii în brate si v-am mângâia, cum se mângâie surorile si fratii, daca nu a-ti purta masca ca turbatii, si daca ne-ar permite justitia EU- RO- FR- AT- ERNI-TATII. 😉

    Apreciază

    • Iosif matale esti un simplu gåinar care cauta chilipiruri prin gunoi. Si in plus mai esti o lepra si o hahalera egoista si infatuata, un fudul, un pic cam dus cu sorcova. La cata ura, frustrare si dorinte rele ai in matale, daca o exista cumva iad (alt iad) acolo o sa ajungi. Parerea mea. Nu toata, dar o mare parte din vina pentru care ramane ascuns, neclar, indoielnic, faptul ca de fapt lumea asta, asa cum e, este singurul paradis posibil, revine omanacilor de felul tau, gainari care cotcodacesc clisee si spera raul altora ca singura sansa de a se revela „binele” pe care-l propaga ei, auto-exclusii din randul comunitatii, al oamenilor, incapabili de vreo solidaritate reala, de vreun bine altruist si dezinteresat. Faptul ca te consideri crestin este de-a dreptul aberant. Te plangi ca lumea nu e croita bine dar de fapt nici macar nu ai habar cum ai vrea sa fie croita ca sa fi tu multumit. Faci o mica mizerie (una mica pentru ca de… atata poti, esti minuscul), pe luma asta, planuind si sperand sa ajungi in rai, altundeva. O sa ajungi in cur, dupa usa. Bine naiba ca nu esti in stare sa te vezi, ca ai vomita in permanenta.

      Apreciază

      • 🙂 🙂 🙂 😀 :D: D: 🙂 🙂 🙂 Si Dumnezeu, prietenul (999)Nostru *UNUL*, râde, de frustrarea d-voasta nejustificata, revarsata si scuipata într-o cascada de cuvinte otravitoare, (care sper sa va confere Sufletului mort, revigorare) asupra acestui „un simplu gåinar care cauta chilipiruri prin gunoi”. însa acest „gainar” este un cocos al batrânului mos, care este mândru de „punguta cu doi bani” gasita în calatoria lui printre „gol(ogi)ANI EgoE- isti si bastani …

        Apreciază

      • @Iosi-si-f – Daca taceai evlavios pareai. Asa insa, ca nu te-ai putut abtine sa mai dai inca o data cu mucii in fasole, incercand precum Costachel Gudurau, un „ba pe-a ma-ti” , ai reusit din nou sa-ti ilustrezi natura fudula, luand iarasi in desert numele Domnului si etalandu-ti trufia. Mmmm, trufia, pacatul meu preferat… (Al Pacino)

        P.S. frustrate vezi matale in cuvintele mele, pentru ca asta vrei sa vezi, pentru ca asta ti se pare ca ar fi convenabil pentru matale si salvator pentru cliseele goale de continut pe care le rostogolesti spre neant. Noi unul (1001) iti amintim ca nu e vorba de nicio frustrate, de ne crezi, de nu ne crezi, cu de elocinta put poetica. Pai crezi matale ca degraba te ating ele la sentiment zicerile noastre facandu-te aproape sa-ti iesi din fire sau macar din promisa mutenie? Ei as! Ce esti copil? Esti infantil, dar nu esti copil. La cum te manifesti nici nu pari sa fi fost vreodata. Ma si mir ca te accept ca partener de joaca so de harjoane. Daca nu pe tine, atunci pe cine? Esti numai bun: fudul, fanfaron, trufas, infantil. Taman bun ca camard pentru price d. Goe. Sa ne hlizim asadar. Si sa radem cu Iosif si Goe. 😁🥂

        Apreciază

    • apoc-liptic iosif se rådea,
      si zâmbre sterpezite propaga,
      micutzul neuron i se bloca
      si alte bigotisme nu gasea…
      ci in mutzenie se scufuda

      Caci asa a promis, si d-lui e om de Cuvânt.
      Ma rog, de cuvant, de vorbe, de palavre, clisee, zgomote.
      Vorba-i vorba, ce-am vorbit nu mai intorc,
      Dar nici de vorba nu ma tin. Noapte buna Iosi-si-fe. Dormi in pace.
      Cliseul cavaler te face.

      Apreciază

  6. @Adore – Simplul fapt de a mai ajunge tu pe aici, pe propriul blog, si de a te manifesta (cogito ergo sum), mi s-ar parea un semn bun, o conjunctura favorabila in legatura cu mersul lucrurilor pe canapeaua lascivei rezistente (sau poate a disperarii, apropos, ai auzit de salamul de Sibiu al disperarii?). Si daca acest mic semn bun va fi sa fie, i-as face aceleia (si poate si altora) o mica si nevinovata recomandare de lectura: Imigraţie: asistăm oare la o invazie mascată în criză umanitară? – un text al unui român normal (la cap si la suflet), traitor in Franta, unul Matei VIȘNIEC, un prieten de-al meu, nu-l stii tu. Are si niste poezii formidabile. Ce zici?

    Apreciază

      • Impresia mea este ca esti exagerat de pesimista. In fond nu s-a intamplat mare lucru. Spectrul catastrofei este rezultatul exclusiv al felului artificial si inertial in care este organizata umanitatea. Chestie de perspectiva umana in context. In rest nimic esential. Lumea, planeta, universul, specia, resursele (de toate felurile), sunt bine merci la locul lor. E o catastrofa intr-un pahar cu apa, indiferent care ar fi fiind explicatia si responsabilitatile pentru aceasta catastrofa in curs de desfasurare. Vor fi unele schimbari, ajustari, amanari, nimic realmente esential. In conditii firesti pe pamant mor in fiecare zi (de moarte buna) circa 170 de mii de oameni. 170000 in fiecare zi – circa 60 de milioane pe an. Pandemia de Corona virus va afecta cu totul si cu totul nesemnificativ aceste numere. Efectele economice, ca daune colaterale, nu vor produce decat corectiile necesare. Se ajunsese la niste excese si aberatii fabuloase in legatura felul in care oamenii reusisera sa fie convinsi ca au nevoi pe care in niciun caz nu le aveau, in fiecare detaliu al existentei. Ajungerea la normalitate va fi inevitabil dureroasa, de-ar fi sa se produca, dar nici macar nu se va produce, intrucat dupa ce va schita un pic intentia de cumintenie, planeta si omenirea, avand inca resurse suficiente, se va intoarce cu voiosie la aceleasi excese penibile. Vom avea iarasi trandafiri cultivati in Uganda si Columbia, transportati zilnic cu avionul in Marea Britanie, pentru a fi folositi pentru cateva ore la decorarea torturilor de nunta. Impresia mea este ca esti exagerat de pesimista. In fond nu s-a intamplat mare lucru. Spectrul catastrofei este rezultatul exclusiv al felului artificial si inertial in care este organizata umanitatea. Chestie de perspectiva umana in context. In rest nimic esential.

        Apreciat de 1 persoană

  7. @adore – Probabil ca linistea asta nefireasca de la blog te trage la somn si somnoloenta. E atat de liniste incat imi pare ca aud cum se izbesc de geamuri razele de luna. Uite, daca vrei, te invit sa facem impreuna o excurse pe malurile lacului Baikal. Sa pescuim, sa fumam (tu, ca eu nu fumez), sa depanam (amintiri, luam si vârtelnitza cu noi), sa facem plachie si sa visam la cai verzi prin paduri, departe de lumea dezlantuita. Nu spunem nimic nimanui, nici macar d-lui Iosif (prietenul fiului Omului) sau mai ales d-lui. Operatiunea Monstru. Doi. Ce zici?

    P.S. Sper ca esti bine cu apoca-lipsa socializarii cu forta. 🙂

    Onoare muncii. Traiasca lupta pentru pace!

    Apreciat de 1 persoană

    • Prea mult nu greșești: îmi trăiesc, la un loc cu tot poporul, beția disperării, cu conștiința faptului că după beție vine mahmureala. Cunoscătorii știu că mahmureala e mai a naibii decât beția în sine. Baikal zici? La multi ani, pentru copilul de 10 ani.

      Apreciază

      • Mahmureala nu e fara leac. Cui pe cui se scoate. Bere. Zeama de varza. Muraturi.

        Baikal e un loc minunat si cel putin deocamdamdata free of corona virus.

        Merci pentru urari. Copilul se bucura.😃🥂

        Apreciază

  8. În astrofizică, o gaură neagră este un obiect ceresc atât de compact încât intensitatea câmpului său gravitațional împiedică orice formă de materie sau radiație să scape din ea. Astfel de obiecte nu pot emite sau difuza lumina și, prin urmare, sunt negre, ceea ce în astronomie înseamnă că sunt invizibile optic.(NIMIC) Cu toate acestea, mai multe tehnici de observare indirectă în lungimi de undă diferite au fost dezvoltate pentru a studia multe dintre fenomenele pe care le induc. În special, materialul prins de o gaură neagră este încălzit la temperaturi considerabile înainte de a fi „înghițit” și emite o cantitate semnificativă de raze X, care miros a canale virtuale de socializare de nimic în lupta cu vânturile spatio-temporale infinite, si a omului involuat cu inutilele lui filozofico-stiintifico-fantasmagorice cuvinte goale lipsite de valorile si comorile Vietii AAAE si al perceptiilor elevate de Cuvântul lui Dumnezeu, Creator al universului perceptibil si imperceptibil rational-sentimental-spiritual.
    Traiasca covid 19 si Republica Socializarilor Rurale Virale Mondiale ! 🙂 😀 )))

    Apreciază

    • D-le Iosi-si-f, chestiile astea despre gauri negre le stii prin Cuvantul Domnului, sau din videoclipurile de popularizarea stiintei? Adica ca dupa ce ai luat si iei in desert numele lui Dumnezeu, acum gasesti cu cale sa calomniezi si stiinta, ba chiar universul un pic (deh, atata poti). Parerea noastra unul (1001) ar fi sa va intoarceti la propuneri de videoclipuri cu imnuri si psalmi, si sa lasati deoparte stiinta. Domnia voastra sunteti un gogoman de prima mana care nu realizeaza cati savanti geniali au trebuit sa munceasca, sa greseasca, sa revina, sa insiste, sa inventeze, sa descopere, sa improvizeze, ca sa poata domnia voastra sa cotcodaceasca AAAE-uri astazi. Sunteti dizgratios, ca sa ma exprim cu blandete. Altminteri, hai siktir cu prostiile tale.

      Apreciază

  9. Ca dovada obiectiv-pragmatica ca va iubim, iata ca va satisfacem dorintele, (999)Noi UNA fiind mai ceva decât pestisorul auriu care va îndeplineste trei dorinte. Mai aveti înca (2)Dou disponibile ! Va asteptam cu drag doleantele ultime ! 🙂
    Aşa vorbeşte Domnul: „După cum păstorul scapă din gura leului numai două bucăţi de picioare sau un vârf de ureche, aşa vor scăpa copiii lui Israel care stau în Samaria în colţul unui pat şi pe covoare de Damasc!
    Ascultaţi şi spuneţi lucrul acesta casei lui Iacov”, zice Domnul Dumnezeu, Dumnezeul oştirilor:
    „În ziua când voi pedepsi pe Israel pentru fărădelegile lui, voi pedepsi şi altarele din Betel; coarnele altarului vor fi sfărâmate şi vor cădea la pământ.
    Voi surpa casele de iarnă şi casele de vară; palatele de fildeş se vor duce şi casele cele multe se vor nimici”, zice Domnul.
    https://biblia.resursecrestine.ro/amos/3

    Apreciază

Lasă un comentariu