Oameni

Fetele…cochetele

Nu-mi place să spun asta, dar în regnul animal femela e puțin mai prăfuită, lipsită de culori, mică, insignifiantă, în timp ce masculul e mai viu colorat, mai vocal, mai strălucitor. Îmi vine în cap rățușca mandarin, gri-maronie, ușor de pierdut în peisaj, spre deosebire de masculul ca un curcubeu metalizat, termen de comparație nefericit pentru biata consoartă. Nu știu dacă rățușca mandarin consideră că imaginea contează, dar omul, în formula sa contemporană, de maximum-sapiens, acordă imaginii importanța cuvenită. Femeia, muză și pacoste, înger și diavol, mamă și amantă, este subiectul și obiectul unei industrii complexe, esențiale și obligatorii. Evident, feminitatea este cea care face marea diferență între sexe, cu atât mai mult cu cât, în timpul din urmă, bărbații apelează des la industria destinată femeilor. „Tu la cine te epilezi?” „La Mariana, cu ceară, la rece.” Ar putea fi un dialog între două femei, doi bărbați sau între o femeie și un bărbat, pentru că egalitatea sexelor își găsește debușeuri greu de imaginat pentru feministele de acum 50 de ani. La vreme de pandemie, industria imaginii și-a pierdut clientela obișnuită, nevoită să se izoleze în lungi șiruri de pijamale. În ciuda coronavirusului, unghiile și părul cresc nestingherite, afectând imagini de sine și imagini publice, în scurtele ieșiri de necesitate. Discuțiile între fete se întețesc, cu schimbarea actualizată a conținutului: chituri de epilat, foarfece de frizerie, mașini de făcut pâine, senzori de poluare, biocide, dispozitive de purificare a aerului, umidificatoare, dezumidificatoare, ozonare, spirt, clor, făină, hârtie igienică. Dacă industria dedicată imaginii va rămâne la pământ, se poate presupune că modelul de frumusețe feminină va suferi modificări majore, stabilind o echivalență relativă cu rățușca mandarin.  După cum le cunosc eu pe fete, acest lucru nu se va întâmpla, în ciuda dificultăților practice. Mult mai iubitori de confort, bărbații cu deprinderi de înfrumusețare, vor reveni, fără păreri de rău, la modelul estetic „un pic mai frumos ca dracu”.

Fetelor…mai știți vremurile în care mergeam la coafor? Când vorbeam despre poșete, parfumuri, pantofi și bărbați? Când ieșeam din pijamale? Ce vremuri…

Categorii:Oameni

42 de răspunsuri »

  1. În general masculul iese în evidență ca să atragă atenția femelelor (dar o atrage și pe a prădătorilor), în timp ce femela e camuflată în peisaj ca să asigure supraviețuirea speciei.

    Rățoiul mandarin nu clocește 🙂 și părăsește cuibul înainte de a ieși puii din ou. Deci aviz admiratoarelor.

    Apreciat de 3 persoane

  2. Momental, din titlu si din continut, am impresia ca dupa 7 Aprilie stå så vina 8 Martie… 😦 Hm… Parca a mai fost o data anul asta. In fine, problematica respectiva (oricum) nu se epuizeaza niciodata, avand mereu cate ceva de vesnicia precedentei dimineti. Cred ca acest articol ar trebui musai re-postat pe 19 Noiembrie (de ziua oficiala a barbatului), ca sa nu existe vreo discriminare. Va rog io frumos sa nu-mi spuneti ca nu stiati ca pe 19 Noiembrie e ziua barbatului. Acuma stiti. Sa le duceti flori, parfumuri, oje, crème…

    Probabil ca in limba terestra, creata special pentru oameni de care inteligenta artificiala (o limba a viitorului, planetara, mai bengoasa decat Esperanto), nu vor exista genuri. Serios. Niciun el, ea, ei, ele… Ce sens sa aiba faptul ca substantivul maså este de gen feminin, iar substantivul copil este de gen masculin, indiferent de sex? Ori ca o „floare” e de gen feminin in romana, iar un „fiore” e de gen masculin in italiana? Ce sens are sa-i spui „profesoara”, cuiva care practica meseria de profesor? Ce relevanta sa aiba sexul in treaba asta? Niciuna. Doctorita, primarita, cowboitza… Acumulari lingvistice istorice, totalmente inutile. Acorduri gramaticale in gen lipsite de orice logica, sens, ratiune. Complicatii inutile ale limbiilor de pana acum. Incalzirea e globala, pandemia e globala, urmeaza limba globala, simpla si usor de manevrat. Unisex. Pazea! Unde mai pui ca prozele scurte in limba terestra vor fi si mult mai concise. Inclusiv comentariile. De like-uri nici nu mai vorbesc. Vor disparea cu totul. 🙂

    Apreciat de 2 persoane

  3. Masculii sunt masculi numai prin raportare la female, femelele sunt female numai prin raportare la masculii (neluand in discutie feluritele feluri de mici excepti trans-meta-poli-multi-sexuale sau asexuate). E un binom. inseparabil. Daca unul dintre termenii binomului inceteaza sa mai fie ceea ce era, automat si celalat pateste absolut la fel. Este un entanglement cuantic in toata treaba asta. Mie (unul) mi se pare ca femeile au inceput treaba asta, in special feministele, dorindu-si foarte tare sa fie barbati. Au cam reusit pare-se. Ma rog nu-i nici meritul si nici vina lor (…e cu totul alta discutie) cert este ca au cam reusit. Natura binomului a fost schimbata, la inceput unilateral, si apoi, inevitabil bilateral. Iata progresul. Iar acesta nu este deact inceputul. In circa 50 de ani, daca evolutia nu va fi perturbata de vreun cataclism neanuntat, majoritatea activitatilor sexuale se vor desfasura intre oameni (de felurite sexe) si superbi roboti erotici. Nu intre femei si barbati. Noul gen de dragoste, romantism, erotism, va putea fi ilustrat artistic in gingase poeme scrise in limba terestra (a se vedea comentariul anterior)… Cine este pentru? Cine este impotriva? (nu conteaza). Se abtine cineva? (Ei as, nu se abtine nimeni ca este vorba despre sex)… In unanimitate s-a decis… Viitor virtual… 🙂

    Apreciat de 2 persoane

  4. Am avut cândva un vis care mi-a plăcut f mult și care ar continua gândirea dl goe. Pe vremea aceea din vis, planeta era superbă, curată, strălucitoare. Nu avea așa de mulți locuitori. Cei care o locuiau, se numeau administratori și nu se nasteau ci se materializau, la fel și vizitatorii care veneau la relaxare, cumva. Peste această imagine, mai sbtil, se suprapunea imaginea unei clădiri superbe, bibliotecă universală și universitate intergalactică. Cică aici veneau să studieze, ființe conștiente din intreaga galaxie și din alte galaxii.

    Apreciat de 1 persoană

    • Nu stiu de ce multora li se pare ca suntem prea multi pe planeta. Nu, nu suntem prea multi. Nu suntem nici macar destui. Nu suntem destui nici macar pentru o pandemie cu homo sapiens. Uite, ca sa ilustram acest lucru ar fi de zis ca daca absolut toata populatia planetei ar trai exact in conditiile in care traiesc oamenii in New York, unde, abstractie facand de perioada pandemiei actuale, oamenii o duc bine spre foarte bine (de bine de rau o ducem bine) ei bine, atunci intreaga umanitate ar incapea intr-un teritoriu de marimea statului Texas sau de marimea Frantei. Toata populatia planetei. Fa-ti o idee neicusorule. Adica ca nu sunt chiar asa de multi oameni pe planeta. Serios. E un mit. O idee falsa si gresita. Sunt mult mai multi sobolani, de ex. Sunt enorm de multe furnici. Greutatea totala a coloniilor de furnici in lume este mai mare decat greutatea tuturor oamenilor la un loc. Serios. E drept poate ca oamenii sunt in medie mult mai zgubilitici decat sobolanii si furnicile, dar totusi… Planeta si sistemul solar au resurse rezonabile pentru mult mai multi oameni. Nu asta e problema. Problema este ca, dupa cate se pare, cantitatea de inteligenta pe planeta este constanta. Populatia e in crestere. Asta, ce-i drept, ar putea fi o problema. De unde necesarul de „inteligenta artificiala”. (Si zic asta inadins, in ciuda d-lui Iosif, ca sa nu ramaie dansul singurul cu marote pe blogul asta de proze scurte, foarte simpatic de altminteri. Blogul, nu… ).

      Apreciat de 1 persoană

      • Furnicile si șobolanii au o organizare socială deosebită și, nu știu cum să-i zic, o etică a comportamentului față de semeni: un fel de toți pentru unul și unul pentru toți. Oamenilor le place autodistrugerea (nu acum, ci de la începuturi), pe care o practică pasional. Inteligența artificială ar putea face lucrurile mai interesante. Ca o ironie, între om și virus e o mare asemănare: cotropesc, consumă resursele , produc deșeuri și merg mai departe.

        Apreciat de 1 persoană

  5. „Si zic asta inadins, in ciuda d-lui Iosif, ca sa nu ramaie dansul singurul cu marote…”
    @(b)Arca lui goE. Îmi sunteti din ce în ce mai simpatic si chiar adorabil. Cred ca chiar va ador mai mult decât d-voastra pe Adore.

    Apreciat de 1 persoană

    • @Iosif – Må merci beaucoup, ca noi unul (1001) înca din cele mai vechi timpuri colectam sentimente din astea pret-a-porter de la fosile. Cå chiar cå din cretacic n-aveam.

      @Adoreeee – Vezi mai ca simpatia pe care ti-o port a devenit etalon de sentiment pentru moluste si acraniate. Cand s-o muta dl.Greblea genetic, la vertebrate (orice este posibil in cateva milioane de ani) sa vezi atunci nepretuire. Romeo si Julieta scrie pe noi.

      @Greblea – Stii måi ce sunt „jaluzelele”? Gelozii multe si marunte. Hai trage perdeluta si somn de voie pana dincolo de Filiasi, pe linia Siegfried-Maginot, cu halta la Titu, la gogoseria reginei-mama (Josephina).

      Apreciat de 1 persoană

  6. Ha

    M-a binedispus bine de tot postarea ta. Tare de tot, ce săă…
    Că mi’l şi’nchipuiam p’alde musiu ioji la cucul gol, epilat dăcât ”La Mariana cu ceară la rece”. OMG! Gizăs şi fuckingtoasele mamii ei de viaţă!
    Aş da o avere să văd asta.
    Ha ha

    No bine… nici nu cred că la ce madmoazele zburdă p’acilea (iertare coniţelor!), mai lasă vreuna, liberă şi nebună ”veveriţa”
    (tăind numaidecât… pădurea!).
    Mă leşi?!Dar dacă da… hm
    (Sma, nici nu cred c’a făcut’o vreodată… neprihănită cum e)

    GIZĂS, n’aş vrea să văd asta!

    încă mă mai râd
    iertare

    Apreciat de 1 persoană

      • Oooo, DA!
        … da’ cum nu mai ţii la beutură, nu zic mai multe.
        Şi dacă tot mai provocat…

        ”Slăbiciunile pentru absolut îţi dau gustul autodistrugerii. Şi atunci îţi apare deodată în minte imaginea mânăstirii şi a bordelului. Celule de-o parte şi de alta. Femei, tot aşa. Dezgustul de viaţă creşte atât în umbra curvelor, cât şi a sfintelor.”

        dixitl Cioran!

        o fi ştiind el ceva, de bună seamă.

        ……

        Apreciat de 2 persoane

    • @nostrastella – Poate n-ai bagat de seama cat de tare iubeste sf.Iosif sa fie bagat in seama, asa incat tentativa ta de blasfemie trebuie sa-l fi umplut de o bucurie interioara netzarmurita (sa sa zic asa)… Aibi pietate, daca s-ar putea… iar daca nu, nu.

      Apreciat de 1 persoană

      • Ha,
        mai că m’ai fi convins.
        Doar că.. mno, ”pietatea” aia de la urmă nu-mi dă ghes.
        A’l băga pe greblea la izoleta neţilor… păi cre’că’i gândul suprem al oricărui internaut ce s-a blagoslovit- virtual au ba, cu dânsul.
        Dincolo de asta, ne leagă o oareşce drăgosteală.. împărtăşită. Ş’vem ceva ani. Nu’i pot întoarce spatele de fiecare dată. Că n’aşa? în numele dragostei suntem dispuşi la orice sacrificiu.

        Anyway. Eu sunt convinsă că omu’ prestează pe neţi cu carte de muncă, crede-mă! Aşa că mai avem o şansă: PENSIA. Şi cum cre’că şi de la yutubu’ lu’ peşte prăjit, o primi ceva biştari… să ne rugăm Lu’ Domnul pt o PENSIE ANTICIPATĂ.
        Nu mai e mult. Puţintică răbdare. am zis

        Apreciază

      • @IG – Nu se poate!… Cum? Nu esti singurul in posesia AAAE? Sunteti (si) gregar? Ignar, bigot si gregar dar cu suflet mare si marinimos cat cuprinde. Domnule sunteti monumental, iar chestia aia cu linia timpului pe care ai preluat-o de la Burebista e apoteotica, de vis, de un comic total, realmente fabulous. Sper ca n-ati bagat-o la misto. Merci ca ti-a dat prin cap sa o partajati cu ceilalti chiriasi din sub-solul Adorei. Musai s-o vada toata lumea. (Desi ma mira ca tocmai matale, care este adept cu atemoralitatea sa bagati reclamå la linia asta noua a timpului, de s-a deschis acuma pe pandemie. Sa fie tradare la mijloc?)

        @Nostrastella – Aveam oarecari dubii in legatura cu drăgosteală… împărtăşită, dar vazand ce dedicatie ti-a oferit omu’, ce pot pentru ca sa mai zic? Sa va fie de bine, si ceasul al bun sa-l dea Pronia. Sa-ti cinstesti barbatul: asta e om, nu gluma; ti-ai gasit norocul.

        Apreciază

    • Ce-ti mai place sa te iei in seama enoriasule la biserica conspiratiei mondiale. Si subtil ca o meduza. Basca ezoterismu’ extrem in care-ti „criptezi” balivernele apocrife. Ce spui Frantz? (Aceasta-i intrebarea).

      Apreciază

Lasă un comentariu