Oameni

Inteligențe

Întâi apare nevoia inefabilă, care mă împresoară ca o boare, fără să o conștientizez pe deplin. E ca simptomul adormit al unei boli care nu s-a instalat încă. Incubație. Este momentul în care inteligența artificială se dovedește mai deșteaptă decât mine (mult mai deșteaptă) și mă copleșește pe toate căile posibile cu frânturi conștiente ale dorințelor mele. Nu apuc să mă gândesc la o vacanță fără ca laptopul, telefonul sau pc-ul să nu-mi arate că merit o vacanță: destinații, trasee turistice, echipamente sportive și restaurante sosesc în calupuri organizate, stârnindu-mi curiozități și standarde pe care nu le-aș fi avut în mod spontan. Mă trezesc calculând bugete și ea, inteligența artificială, adaptează imediat oferta concretă a dorințelor mele la posibilitățile financiare. În centrul preocupărilor inteligenței artificiale sunt eu, cu plăcerile și dorințele mele, care nu apucă să se învechească, așa cum mi-aș dori uneori. Pentru că uneori îmi place mai mult să-mi doresc și mai puțin să capăt ceea ce-mi doresc. Dincolo de acest mic neajuns, pe care un program informatic l-ar putea rezolva dintr-o mișcare cu aspect de clic, despre inteligența artificială nu am decât cuvinte de laudă: îmi odihnește mintea până la topirea dorinței de a face eforturi de prisos, cum ar fi efortul de a-mi stabili nevoile. Pentru că nimic nu se pierde și totul se transformă, ne putem gândi la o constantă k a inteligenței pe pământ: dacă inteligența artificială e în creștere liberă, undeva vom avea o pantă descendentă a unui alt tip de inteligență. Poate fi vorba de inteligența umană și semne că acest lucru se întâmplă există. Cum ar fi informațiile de pe eticheta unui produs pentru bebeluși, un marsupiu textil în care mama își poartă copilul pe piept. Eticheta conține informații despre modul în care se spală marsupiul (la mașină de spălat), cum se usucă sau cum se depozitează. Atenționarea finală se referă la necesitatea scoaterii copilului din marsupiu, înainte de spălare. Dacă atenționarea e necesară înseamnă că inteligența umană e în impas și doar un roboțel cu suflet bun (Wall-E sau Eva) se mai poate gândi la viitorul omenirii.

Categorii:Oameni

25 de răspunsuri »

 1. Cu această realitate tristă care ne copleșește zilnic m-am împăcat demult. Tot ce se naște trebuie să moară, inclusiv civilizația. Și nu-i neapărat să dispară fizic ci în sensul de civilizație. Am trecut la cinism de vreo zece ani – așa văd umorul peste tot și pot să glumesc despre orice, pot să râd de moarte, de prostie, de cei slabi alături de fanfaroni și intelectuali. Pot să râd chiar și de sclavia care ne așteaptă.

  Apreciat de 1 persoană

 2. a) Menajerie salvata. 🙂
  b) Dupa parerea mea, nu cred ca e cazul sa ne ingrijoram in exces si/sau sa cadem in blazarea drobului de sare. Dupa cum n/ar zice nici/si amicul Iosif, nu e dracul chiar asa de negru… in ideea ca am putea afla mai multe despre noi insine mai pe ocolite (via inteligenta artificiala), mai rapid si mai esentializat. Si nu, inteligenta nu este o cantitate constanta (nefiind de natura unei marimi cuantificabile cantitativ) si nici de provocarile care s-o mentina si s-o sporeasca nu vom duce lipsa. Nevoia de a ne adapta la concubinajul cu inteligenta artificiala va fi una dintre provocarile care nu ne vor lasa inteligenta sa lancezeasca. Faptul ca nu mai stim sa facem focul frecand doua surcele nu ne face mai prosti, mai ales ca in schimb stim sa apasam pe mii de feluri de butoane. Si daca vom avea de suferit, tot viclenia naturala va fi cauza mai degraba decat inteligenta artificiala per se. Desigur cata vreme aceasta inteligenta artificiala „se va multumi” sa ramana o unealta docila, si nu va deveni (Doamne frereste), altceva, mult mai inalt si mult mai frumos, si mult mai in contact cu Dumnezeu (caruia si asa s-a dovedit ca nu-i plac dinozaurii si din cand in cand ii inlocuieste, facand cate un upgrade total in ecosistem). Dar asta este cu totul alta poveste care nu face deloc obiectul prozei tale. In contextul strict al acestei proze, nu-ti fie frica de faptul ca din cauza AI-ului nu vei mai avea cum sa te ascunzi de propriile dorinte (in baza fundamentului de la temelia instinctului de conservare). Butonul acela de care vorbesti nu va exista, iar sistemul care te va monitoriza va fi capabil sa faca diferenta intre situatiile in care doresti sa ai fantezii imaginare si celelalte situatii 🙂 facandu-ti propuneri decente, pe masura.

  Apreciază

  • Sper că nu m-ai înțeles greșit, cum că mi-ar fi frică de IA. A intrat în viața mea și nu cred că vom divorța vreodată, deși mici frecușuri există, ca atunci cănd mă tachinează cu recuperarea parolelor. Nici focul nu vreau să-l fac lovind două pietre. Mă tem doar că ar putea înlocui, prin părțile esențiale, gândirea, Ai văzut Wall-E? Oamenii, grăsuți și inutili, duceau un trai hedonist, în care nevoile le erau satisfăcute de roboței vrednici. Confortul era la cote maxime și dorințele le erau îndeplinite înainte de a se defini ca dorințe.

   Apreciază

   • Supe misto filmul Wall-E. Un simplu desen animat in care nu apar decat oameni, niciun robot. Nu stiu unde ai vazut tu roboti. Era un film despre actualitate, nu de anticipatie. Gandirea este ce face fiecare cu partea libera din mintea sa. Singura care o poate altera este batranetea (si neputintele aferente, oricum inevitabile), nu tehnologia. Tot batranetea este responsabila de faptul ca, odata ce lucrurile pe care le stiam nu mai sunt de folos (sau le-am uitat), nu mai puteam invata altele noi (nu lipsa lucrurilor noi la care sa ne gandim). Daca inteligenta artificiala ne va ajuta sa imbatranim mai lent (sau deloc) fii pe pace, vom avea la ce sa ne folosim mintea, la ce sa ne gandim si ce sa ne dorim. Ma rog, resurse sa fie ca sa incapem si noi pe lista celor selectati sa beneficieze de binefacerile inteligentei artificiale.

    Apreciază

    • Eu o cunosc pe Siri. Are mai mult umor decât trei sferturi din oamenii pe care-i știu și nu poți s-o prinzi pe picior greșit pentru că are răspuns la toate. Încă îmi trece un fior pe șira spinării când o aud răspunzând la o întrebare din vreun cotlon al casei, deși e fermecătoare. Bine, cu mine nu vorbește, are și ea o demnitate! (E a fiică-mii, setată pentru vocea ei).

     Apreciază

 3. „Iată cel mai mare rău în tot ce se face sub soare, anume că aceeaşi soartă au toţi. De aceea şi este plină inima oamenilor de răutate şi de aceea este atâta nebunie în inima lor tot timpul cât trăiesc. Şi după aceea? Se duc la cei morţi.
  Căci cine este scutit? Oricine trăieşte tot mai trage nădejde, căci un câine viu face mai mult decât un leu mort.
  Cei vii, în adevăr, măcar ştiu că vor muri, dar cei* morţi nu ştiu nimic şi nu mai au nicio răsplată, fiindcă până şi pomenirea li se uită.
  Am mai văzut apoi sub soare că nu cei iuţi aleargă, că nu cei viteji câştigă războiul, că nu cei înţelepţi câştigă pâinea, nici cei pricepuţi bogăţia, nici cei învăţaţi bunăvoinţa, ci toate atârnă de vreme şi de împrejurări.
  Cuvintele înţelepţilor, ascultate în linişte, sunt mai de preţ decât strigătele unuia care stăpâneşte între nebuni.
  Înţelepciunea este mai de preţ decât sculele de război, dar un singur păcătos nimiceşte mult bine.”
  – Eclesiastul –

  O noapte minunata, binecuvântata cu liniste, pace si vise inteligente, draga adolescentarebelcom !

  Apreciat de 1 persoană

 4. Iata ceea ce numesc eu o postare intelgenta iar aceasta chiar este o postare inteligenta . Ma inspaimanta doar gandul ca-i posibil , foarte posibil , sa ai dreptate . De multe ori m-am intrebat : cat va mai tine aceasta falsa siguranta ca , NOI CONTROLAM ceea ce se intampal cu noi ? ” Oamenii, grăsuți și inutili, duceau un trai hedonist, în care nevoile le erau satisfăcute de roboței vrednici. Confortul era la cote maxime și dorințele le erau îndeplinite înainte de a se defini ca dorințe. ” Nu stiu daca voi ajunge sa implinesc varsta minima de…macar treizeci de ani , pentru a ma putea imbata cu-acel confort descris de dumneata , nu de alta dar ROBOTII , ROBOTICA , INTELIGENTA ARTIFICIALA incep din ce in ce mai mult sa decida , nu in locul nostru , incep sa decida pentru noi . Nici macar nu va mai fi necesar sa votam caci… cineva va sti inainte ca noi sa gandim , ce dorim sa votam eventual ce vom gandi . Wall-E … nu-i rau dar in contrapondere ati reamintesc de Space Odissey 2001 al lui Kubrick dupa romanul omonim al lui Clarke . Se gandea cineva in 1968 { nu in 2008 precum Wall-E } ca , va ajunge vreodata ca el , OMUL , sa fie ” În centrul preocupărilor inteligenței artificiale ” asa cum bine ai spus dumneata in postare ? Nu-i rea deloc postarea , denota inteligenta si asta , spre deosebire de… aia doi . P.S. Cred ca te voi mai vizita … 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 5. Uite , asta chiar mi-a placut si mi-a placut inca de vremea cand erai doar REBELA :
  Semnele apocalipsei și Eva
  31 octombrie 2017 / Scrie un comentariu

  Dragă Eva, uită-te în jurul tău și ia aminte la semnele apocalipsei. Ai fost mereu în centrul atenției bărbaților și asta ți-a plăcut. Ești și acum un punct de interes, pentru altă categorie socială și de vârstă. Dacă vezi pe stradă priviri interesate, acestea vor veni de la domni cu cel puțin 20 de ani mai vârstnici decât tine, poate și ușor abțiguiți. E un semn al apocalipsei.

  Dacă vecina de la etajul 3 , de 22 de ani îți spune într-o bună dimineață „săru’mâna”, e groasă. Sfârșitul lumii e aproape.

  Dacă îți faci un control ginecologic de rutină și ești informată că mai ai vreo două ovule ….

  Dacă fiica ta se interesează de ce nu ai făcut-o mai devreme…sunt atâtea mame mai tinere!..

  Dacă ai de pregătit un material pentru un examen oarecare și tocești gospodărește ca în facultate și te întrebi la final despre ce naiba ai citit…

  Dacă îți schimbi cosmeticele, cumpărându- ți -le pe cele mai scumpe și concluzionezi că sunt de rahat…

  Dacă sexul îți pare un tur de forță.. și te duce cu gândul la începutul tău de osteoporoză…

  Și lista ar putea fi interminabilă. Dar Eva…nu te lăsa! Lucrurile vor sta și mai prost! În plus, internetul și rafturile librăriilor sunt pline de sfaturi pentru tine! Poți să încerci și să te convingi singură că nu vor da roade!

  Și asta în timp ce tragi cu ochiul la consort, care , cu metabolismul lui barbar digeră orice precum un crocodil, face sport și pare să-i placă , deși pe tine te stoarce de ultima picătură de energie, e mai înfloritor ca niciodată, trăindu-și adolescența perpetuă. Te întrebi unde e dreptatea și în final te blazezi( unii ar spune acceptarea situației cu demnitate).

  Dragă Eva, apocalipsa e aproape. Din momentul în care te-ai născut …

  Apreciat de 1 persoană

 6. Se pare ca „geORge” chiar s-a hotarat sa-l scoata pe dl. Iosif din centrul atentiei. Pe ce s-o baza? Ca nu prea are pe ce resurse sa se bazeze. Probabil ca va prfera sa se axeze. 🙃

  Apreciază

  • ” „Eu am fost dintotdeauna de partea comedianţilor şi măscăricilor“ – Dl.Quijote. ” 😡 Asta inseamna ca-s si de partea lui Iosif si de partea lu’ dumneatu ! 😕

   Apreciat de 1 persoană

   • @George – esti ce-ai fost: ridicolå. Dar n-ar fi mare bai, ca te pierzi in peisaj. Mai ales pe aici. Dragut ar fi insa ca, in paralel, sa mai fi si altceva… dar deocamdata nu scoti nimic… altceva la interval. Niciodata n-ai scos. Pânå si lui Iosif cel Catastrofic ii mai iese cateodata cate o perla care-i transcende ridicolul. Matale in afara de a incerca sa-ti promovezi faptura eminamente ridicolå n-ai reusit niciodata, nicaieri, nimic, si nu se poate spune ca nu te-ai straduit, ca, „slava” Domnului de straduit te-ai straduit cat China, cantitativ vorbind. Scremere nu gluma. Nu vad cum ai putea schimba de data asta desfasurarea evenimentelor. Esti in continuare captiva acelorasi sabloane. Te-ai odihnit degeaba. Ti-ar trebui un reset pe care insa nu ti-l permiti.

    P.S. Faptul ca esti de partea d-lui Goe ma emotioneaza peste masura. Sunt de-a dreptul coplesit.

    Apreciază

 7. (999)Noua unA, tare ne place consecventa logoreica a replicilor d-lui Goe, mai ales când este sus tinut si acompaniat de triOul Mitza tanti, mamitzica si mam’mare. Marinalu, marinel,zice ca e Mariner…sau cine stie…de ce nu chiar… Voyager 1…2…3… saracutul mititel.

  Apreciază

  • @Iosif – Asta tine tot de AAAE-uri, s-au v-ati ingduit o pauza de recreatie? (Stiam ca sunteti atins la sensibilitate de atentia exagerata pe care v-o acorda dl.Goe, confirmarea fiind utila altora, dar mai ales d-voastra insiva, Greblea).

   P.S. Incet, incet te dai pe brazda mai Iosife, si o sa te manifesti preponderant in limitele insului care esti si mai putin a elucubratiilor pe care le ai. Acum fie ca ne crezi, fie ca nu ne crezi, nu acesta-i scopul nostru. E doar o constatatre. Sper sa nu-si faca d-na George vreo impresie hidalgicå despre substratul interventiei cavelerului ce pare sarit din papuci in ajutorul Dulcineii sale.

   Apreciază

  • P.S. Iosif, n-am vrut sa spun ca nu te-ai potrivi cu tanti George, ca cuplu… virtual la caracter. I te potrivesti mânuså… caci dansa a stiut intotdeauna (neavand incotro) sa se multumeasca cu putin.

   Apreciază

   • @Dl. Goe Parca nu mai aveai drept la semnatura de prin 2017 de cand ai plecat in spatiu … probabil in sensul ca ti-a plecat mintea cu sorcova ! Si-atunci te-ntreb : de unde atata „atentie exagerata ” pe care ne-o acorzi DUMNEATU , mie si lui Iosif Greblea , taman de dumneata care… esti mort ?! Nu mai ai drept la semnatura… esti deja pe post de Tutankamon deci , cum spun ” egiptenii ” nostri : MUCLES PRALEO ! P.S. ” Impresia hidalgica ” este copiata de pe frontul…” arcei ” si daca nici macar p’asta n-o sti atunci , chiar nu ma mai mira faptul ca nu mai ai drept de semnatura , taman ca aia de la Balaceanca man . P.P.S . Aia cu „arca ” s-au multumit cu si mai putin atunci cand ti-au retras… sti si singur ce !

    Apreciat de 1 persoană

   • @Ge-or-Ge – Stimată doamnă nu cred că este cazul să vă vârâti cu de-a sila sub aceeasi umbrelă cu dl.Iosif, în ceea ce priveste excesul de atentie acordat de către dl.Goe, că nu e cazul si vă treziti cu dezamăgiri… Mă rog, asta nu pare nici pe departe a fi singura nălucire care vă consumă.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s