Oameni

Omul e iubire

Dar el nu știe întotdeauna că e capabil să dăruiască aproapelui din sufletul său. Parcă atunci când eram copil, relațiile interumane erau mai calde, gesturile de prietenie erau gratuite și unui om căzut pe stradă i se întindea o mână. Vremurile s-au schimbat, laolaltă cu mine însămi, și iubirea față de aproape și-a schimbat nuanțele, mutându-se în mediul virtual. E o iubire virtuală, glamuroasă sau virală, condiționată de likuri. Înainte să mă contraziceți, amintiți-vă când ați văzut ultima dată un om căzut pe stradă și ce se întâmpla în jurul lui. Cel mai probabil e că trecătorii îl ocoleau, întorcându-și privirea, prefăcându-se că nu există. Arareori, vreun trecător amintea de incident în mediul online, cerând socoteală instituțiilor abilitate. Gestul simplu, de întindere a mâinii, e aproape dispărut, și e un noroc să-l mai vezi, chiar în condiții extraordinare. Ei bine, eu l-am văzut, la ceas de seară: un gest plin de iubire, tandrețe, grijă sinceră, cum nu am mai văzut de mult. Eu eram trecătorul, cel tentat să-și întoarcă privirea, pentru că vedeam doi bețivani de vârstă medie, bălăbănindu-se pe loc, sub un stâlp de iluminat. Cei doi formau un grup compact, cu patru mâini și tot atâtea picioare inutile, care refuzau să pășească pe terenul nesigur și, cu siguranță, instabil. Unul dintre ei era complet nefuncțional, scurgându-se,în răstimpuri, la poalele stâlpului de iluminat, iar celălalt, mai bine conservat, îl apuca de subsuori, îl trăgea voinicește înspre lumină, îl sprijinea de stâlp și îi aranja gulerul de la haină, cu dragoste părintească: „hai, mă, că răcești”. Bețivul de mămăligă reușea să privească puțin înainte, cu ochi opaci, să stea sprijinit preț de cinci secunde, înainte să înceapă să curgă ușor, pentru a se recompune într-o grămadă inertă pe asfalt. Cu răbdare și, în mod real, cu multă tandrețe, era ridicat, iar și iar, „să nu răcești”. Ritualul a fost întrerupt pe neașteptate de un al treilea personaj, afumat și el, care s-a alăturat grupului compact, asigurându-i stabilitatea. Deplasarea a devenit posibilă, cu bețivul mămăligă la mijloc, târât cu vorbe de alint: „mă, boule, o să răcești”. În ciuda condițiilor extraordinare, dovada că iubirea de aproape nu a dispărut a fost sub ochii mei, luminată teatral de felinarul cu lumină chioară. Cum spuneam, omul e iubire, dar nu știe întotdeauna că poate să dăruiască aproapelui din sufletul său. Omul e iubire, dar trebuie să bea ceva înainte.

Categorii:Oameni

Etichetat ca:,

18 răspunsuri »

 1. „Cine nu iubeşte n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este dragoste.”
  Nu, omul nu este iubire, ci rezultatul iubirii lui Dumnezeu.
  „Vedeţi ce dragoste ne-a arătat Tatăl: să ne numim copii ai lui Dumnezeu! Şi suntem. Lumea nu ne cunoaşte, pentru că nu L-a cunoscut nici pe El.”
  Doar la copii, ori la betie,
  Mai întâlnesti azi empatie.
  Iubirea sfânta si adevarata,
  Nici fiul nu o are pentru,mama, tata
  Ea este Absoluta, limpede, curata,
  Fara prejudecati, neconditionata.
  O dupa amiaza sublima, învesmântata în iubire si Lumina Divina, drag ADOLESCENTREBEL!

  Apreciat de 1 persoană

   • Dulcea si melodioasa limba romana, printre putinele limbi din lume in care verbul „a gandi” are ca principala forma de folosire varianta reflexiva (a se gandi) ofera inca multe alte elemente de unicitate, adesea intraductibile (precum „dorul” si „a-ti fi dor” sau „a ti se face dor”), iar una dintre aceste situatii ar fi legata de existenta a doua cuvinte care uneori par a desemna acelasi lucru, iar alteori par sa se refere la lucruri foarte diferite. Si aceste doua cuvinte sunt „dragoste” si „iubire”. Sinomime? Nici vorba. Iar in diferenta dintre una si alta incap universuri intregi, lumea intreaga, si aproape orice altceva. Uneori ura, indiferenta, dispret, blazare, viciu, derizoriu, abnegatie sau ce altceva mai vrei „tu drag ADOLESCENTREBEL, învesmântat în iubire si Lumina Divina”.

    „Mi-e dor de o doinå”. Cum s-ar spune asta oare in engleza, franceza, germana, spaniola, italiana, rusa, etc?

    Apreciat de 2 persoane

 2. Eu, nu cred ca licoarea bahica face omul mai iubitor. Nu are nici o legatura. Omul poate darui iubire daca lasa orgoliul si mandria deoparte si se pune in pielea celuilalt macar pentru o clipa indiferent de context. Chiar si in mediul virtual a darui iubire este extrem de simplu, avem cuvintele la indemana, le putem tasta usor si le putem trasmite cu multa dragoste. Dar, pentru a primi iubire fa chiar tu primul pas nu astepta doar sa primesti fara sa oferi……

  Apreciat de 2 persoane

 3. Iubirea este innocenta sau dureaza pana la pierderea acesteia. Cu cat stii mai mult despre tine, despre viata ta, despre idealuri imposibile si despre modul cum ( NU) le poti atinge, iubirea se naruie, inlocuita de un munte de amaraciune…Ramane doar CEA pentru copii, Cea mai intensa sa forma de iubire sau poate unicà…

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s