Oameni

Lăsați castorii în pace

Dacă știam vă spuneam mai demult, neputând să țin o asemenea informație doar pentru mine. Sunt sigură că, în calitatea voastră de locuitori ai Terrei, sunteți preocupați de calitatea vieții pe planetă și de protejarea faunei și florei ei. Și de bieții castori, niște animăluțe foarte drăguțe, cu dințișori mari si poftă de făcut baraje pe cursul râului (cam atât știu despre castori; sunt protejați de lege, fiind pe cale de dispariție, pare-mi-se).

Lăsați puțin castorii, timp în care vă rog să vă imaginați că mușcați dintr-o gogoașă cu vanilie, sau dintr-o înghețată cu vanilie, sau dintr-o ecler cu cremă de vanilie. Poate nu vreți să mușcați din nimic, ci doar vreți să adulmecați: un parfum cu nuanțe vanilate, un deodorant cu miros de vanilie sau doar un odorizant de mașină, cu iz de prăjitură cu vanilie. Factorul comun este aroma de vanilie, probabil cea mai iubită aromă din lume, provenită din niște păstăi mici, pe care le face o plantă cățărătoare, din familia orhideelor cu origini în Mexic. Ei bine, deși aroma de vanilie e prezentă înte-o sumedenie de budinci, păstăile de vanilie se obțin printr-un proces lung și dificil, cu polenizare și recoltare executate manual. Că păstăile nu sunt suficiente pentru toate budincile, mi-e clar acum, după cum mi-e clară și nevoia de soluții alternative pentru obținerea aromei inconfundabile. Acestea se folosesc uzual și….revenim la castori, care furnizează aroma de vanilie, direct din fund, din niște glande care secretă castoreum, o substanță cu care își marchează teritoriul, în combinație cu urina. O altă sursă de aromă de vanilie sunt și excrementele de castor. Castoreumul este trecut pe etichetele alimentelor care-l conțin ca fiind aromă naturală, ceea ce este perfect adevărat, căci ce poate fi mai natural decât un fund de castor.

Pentru că am lămurit proveniența aromei naturale de vanilie, pot să-mi exprim neliniștea legată de confortul castorilor, specie protejată prin lege. Pe bună dreptate mă pot întreba dacă păstăile de vanilie se obțin dificil, castoreumul din glandele anale ale castorului se obține mai ușor? Există motive raționale să mă îndoiesc și se naște firesc întrebarea dacă nu cumva există arome înlocuitoare pentru aroma de castoreum din prăjiturile și înghețata de vanilie. Nu-mi răspundeți la întrebare, pentru că vreau să mă simt bine în ignoranța mea și să mai gust, uneori, câte un aliment cu gust vanilat și să nu mă gândesc, tot timpul, la un miros îmbietor de fund de castor.

Până atunci mă declar susținător activ al castorilor: lăsați castorii în pace! Nu vă apropiați de fundurile lor! Lăsați-i să-și construiască barajele și să-și marcheze teritoriile! Nu le mai furați umorile!

Categorii:Oameni

Etichetat ca:,

17 răspunsuri »

 1. Înțeleg, din surse competente, că balega de vacă este o soluție mult mai la indemână pentru aroma de vanilie. Bașca gaura de ozon care nu se mai mărește din cauza emisiilor balegii. Mi-a trebuit să deschid subiectul: mănâncă, soro, dacă mai ai poftă.

  Apreciat de 2 persoane

  • Cred ca-ti amintești de carnea artificială produsă de savanții japonezi din… in fine nu-ti mai repet din ce, ca si așa pari exagerat de sensibilă. Presupun că știi deja că pe stația orbitală internațională apa potabilă se obține prin reciclarea urinei…Si la urma urmei poți tu sa știi pe ce trasee or fi circulat moleculele care compun apa pe care o bei? Mai mult ca sigur unele molecule or fi trecut prin niște rinichi undeva, cândva… Totul e doar o problema mentala, de atingere prin scurt-circuit, care creează emoția pe care încerci s-o descrii in proza zilei. Dar ia sa fii tu un pic claustrata prin tenebrele neantului, in vidul cosmic, sa faci volte acolo unde vremea încearcă din goluri a se naște, unde nimic nu poate fi văzut, auzit, pipăit, mirosit sau gustat, (caci nimic nu e si totuși e o sete ce te soarbe) si sa vezi cat de repede te-ar apuca dorul de materie, de orice fel de materie, si n-ai mai strâmba din nas la aroma de vanilie extrasa cu grija din materie. Materie fecala, dar cui ii pasa?

   Apreciat de 3 persoane

    • Tot nu pot să-mi imaginez cum se procedează cu acei castori. Există o meserie aferentă activității respective? Nu am găsit informații. Așa cum nu înțeleg de unde există pe lume atâta puf de pinguin să umple o grămadă de geci de puf de pinguin. Cineva are meseria de jumulitor de pinguini? Internetul nu le știe chiar pe toate.

     Apreciat de 1 persoană

   • Am o problemă cu imaginația mea foarte plastică. Așa știu și eu că molecula de apă e egală cu sine și are mereu doi atomi de hidrogen și unul de oxigen. Nu pot să-i văd circuitul în natură, prin rinichi și mai știu eu ce. Oare de ce m-a dus gândul la Misa? Ce nu știu nici nu mă deranjează și acum, chiar în clipa asta, mi-aș fi scos cutia de înghețată din congelator. Dacă știu, îmi vine s-o păstrez pentru vremuri grele (o includ în kitul de supraviețuire, la un loc cu alte alimente care zac prin frigider).

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s