Social

Ro

Un procent mare din buget a fost alocat învățământului și educației, pentru că guvernarea actuală a înțeles că educația de azi înseamnă calitatea societății de mâine. Modelul de educație finlandez a suferit câteva modificări inspirate de modelul de educație românesc. Susținătorii LGBT au primit promisiuni certe că educația sexuală va fi studiată la școală, punându-se accent pe libertatea individului de a-și alege genul: băieții și fetițele vor avea acces la jucării care nu practică discriminarea, scoțându-se din ecuație păpușile cu rochițe roz, precum și mașinuțele albastre. Orientarea școlară și profesională va fi centrată pe copil și pe abilitățile sale și, doar foarte puțin, pe interesele financiare ale părinților, care, deși știu ce e mai bun pentru copiii lor, pot greși din prea multă dragoste.

Alături de educație, sănătatea este marele câștigător de la împărțirea bugetului. Protocoalele sunt bine puse la punct și respectate cu strictețe, fluidizând activitatea în clinici și cabinete. Timpul de așteptare este aproape inexistent, birocrația este minimală, „atențiile” sunt o rușine, atât pentru pacienți, cât și pentru medici. Sănătatea individului este sacră, iar sistemul de asigurări se luptă să o păstreze cu niște costuri decente, punând accent pe prevenție. Dacă totuși te-ai îmbolnăvit, sistemul de sănătate este gata să te facă bine, considerându-te un subiect demn de toată atenția și nu un obiect al muncii, notat cu un număr curent într-un registru.

Persoanele cu dizabilități sunt considerate membrii activi ai societății și primesc locuri de muncă, în funcție de posibilitățile lor. Au loc în învătământul integrat sau special, după nevoile speciale prezente. Au drepturi reale și nu sunt ascunși după sobă, să nu fie văzuți. Rampele pentru persoanele cu handicap sunt funcționale și au panta blajină și nu abtuptă, ca o provocare pentru orice atlet cu picioare zdravene și antrenate. Dobândirea autonomiei este interesul cel mai mare al socientății orientate către bunăstarea fiecărui membru al său. În fiecare cartier există centre tip respiro, unde persoanele cu handicapuri grave se simt ca acasă, oferind o deconectare pasageră și familiilor care își pot face în liniște o piață sau un consult la medic. Au acces în orice instituție și nimeni nu le ocupă locul de parcare, pentru că este considerat un gest jenant și rușinos.

Distanțele dintre orașe sunt parcurse în timpi mici, pentru că șoselele de mare viteză sunt o realitate a hărților rutiere. Chinezii ne-au cerut asistență specializată pentru construcția de autostrăzi la mare altitudine, iar o echipă de muncitori români își desfășoară activitatea în Nepal. Transportul pe căile ferate este unul dintre cele mai sigure tipuri de transport, fiind cunoscut faptul că Big Benul își reglează ora după orele de sosire ale CFR -ului.

Legendarul Păcală a fost proclamat cetățean de onoare al urbei și este modelul demn de urmat pentru fiecare tânăr vlăstar al ei.

Azi e 1 aprilie. Ziua păcălelilor.

Categorii:Social

Etichetat ca:, ,

19 răspunsuri »

Lasă un comentariu