Social

7 aprilie. Ziua mondială a sănătății

Sănătatea, definită de OMS ca fiind o „stare de bine completă, fizică, psihică și socială, și nu reprezintă doar absența unei boli sau a unei infirmități”, a devenit, în condițiile actuale, un obiectiv greu de atins. Este suficient să faci un control de rutină, care atrage după sine investigații suplimentare, pentru a afla că nu ești nicidecum sănătos. De fapt, singurii oameni sănătoși pe care i-am întâlnit în ultimul timp erau complet neinformați și nu aveau habar despre dezvoltarea interdisciplinară a medicinei. Sunt oameni de la țară, preocupați de creșterea curcanilor sau a caprelor, care cunosc secretele sănătății animalelor și nu știu nimic despre bolile umane, dar au o încredere fără margini în miracolul paharului de vin roșu, băut cu regularitatea unui ceasornic. Se pare că panaceul funcționează, dat fiind că țăranii neinformați îndeplinesc criteriile OMS pentru starea de sănătate.

În altă ordine de idei, ziua mondială a sănătății este sărbătorită anul acesta, mai abitir ca în alți ani, prin muncă asiduă, ce vine la pachet cu epuizare, nervi întinși, satisfacții și eșecuri. Toate în lumina reflectoarelor, care punctează exagerat latura demonică sau arhanghelească a lucrătorului din sănătate.

Profit de ocazie să le transmit tuturor celor implicați în păstrarea și dobândirea sănătății să aibă multă putere de muncă, nervi tari, reușite profesionale și câteva zile de concediu de odihnă. În limita posibilităților, le doresc, de asemenea, o stare de bine completă, fizică, psihică și socială.

Categorii:Social

Etichetat ca:,

37 de răspunsuri »

      • @Adriana – Dintre cadrele medicale preferați psihologii sau psihiatrii? Vă întreb pentru că exista o dilemă in curs pe firul comentariilor si mă gândesc că un sondaj de opinie democratic ar putea ajuta la clarificarea problemei si priorităților. Eu unul, de exemplu, ca sa dau numai un exemplu, prefer psihologii, întrucât psihiatrii mi se par in genere a fi duși cu sorcova, dar mai ales pentru că mi se pare software-ul este întotdeauna mult mai interesant decât hardware-ul. D-voastră cu cine ați vota? Bine acuma, în afară de veterinari. 🙂

        Apreciază

        • Psihiatrul este medic iar psihologul nu are pregatire in medicina. Au doar un obiectiv comun dar metode diferite de abordare a mentalului. Psihologul jongleaza cu emotiile si gandurile si trateaza cu vorbe pe cand psihiatru pune un diagnostic si trateaza cu medicamente. Nu am apelat la serviciile niciunuia cu toate ca am avut caderi

          Apreciază

      • @Adriana – Am remarcat ca practicați auto-medicația, plus pisicuță pis-pis-pis, cățeluș cu parul creț, si număratul oilor. De ați mai da banii pe doctori?

        Dar acupuncturiștii se pot considera cadre medicale sau nu?

        Acuma am putea folosi un termen ceva mai generic precum „terapeuți” in care pot intra si medicii, si psihiatrii, si psihologii, si veterinarii si chiar si dentiștii. Poate si persoanele care practica magia si vrăjitoria. Ar fi trebuit sa va întreb daca aveați terapeuți preferați… M-am încurcat. Rămâne pe data viitoare.

        Apreciază

        • Eu consider cadre medicale doar pe cei cu studii finalizate de ex Facultatea de medicina/Scoala de asistent medical. Restul terapeuților au titulaturile lor bioenergeticeni, acupunturisti, kinetoterapeuti practicanti de terapii complementare cu un rol important pentru sanatate. Ii prefer pe toti important este sa ai incredere cand apelezi la un astfel de serviciu. Cred mult si in autosugestie.

          Apreciază

      • Mi se pare super-misto „ca-i preferați pe toți”. Inimă largă. 🙂

        Si da, credința si încrederea sunt totul. Iar daca ai încredere si credință in auto-sugestie, nimic nu-ti poate sta in cale. Prin auto-sugestie iți poți spori credința si încrederea, si tot așa, obținând un perpetuum mobile de toata frumusețea. Non-stop pana la ora 10!

        Ii prefer pe toti important este sa ai incredere cand apelezi la un astfel de serviciu.” – super frază, mai ales dacă o reciti dintr-o răsuflare… Are mama o fetită, frumușică ioc.

        Apreciază

  1. Nu știu in ce măsură ar (mai) putea conta opinia mea, dar as putea confirma că într-adevăr Nautilus nu-i chiar un ageamiu. Este foarte posibil să fie băiat bun. 🙂 Imi pare rău că l-am judecat superficial.

    Apreciază

Lasă un comentariu