Oameni

Forța de frecare

Într-o oră de fizică, una din primele ore de fizică, o profesoară mi-a vorbit despre o relație indestructibilă între viteză și timp. Spunea că, dacă mărești viteza, câștigi timp. Profesoara era mică și slabă și-și cumpăra haine pentru copii. Constituția o ajuta să trăiască în mare viteză și gesturile și vorba îi erau repezite, în contrast cu volanele rochițelor pentru fetițe de 12 ani. Descoperise secretul și ni-l împărtășea și nouă, copii îmbrăcați adecvat cu hăinuțe de copii. Un timp nu mi-a păsat de secretul ei, pentru că aveam o mare de timp în față. Sufletul îmi stătea lipit de piept și mergeam înainte cu viteză mică. Apoi am vrut să trăiesc mai multe vieți într-una singură (cine n-a vrut să arunce primul piatra) și mi-am amintit de profesoara de fizică, argintul viu pierdut între volane. Am mărit viteza și am văzut că profesoara nu se înșelase. Trebuia să fii atent totuși la pericolele pe care nu poți întotdeauna să le eviți din cauza vitezei. La viteză mare câștigai timp, cât să fii frumoasă, deșteaptă, războinicul luminii, bolnavă, mamă, soție, bărbat și scriitor pe blog: o grămadă de vieți într-o singură viață, toate din pricina șmecheriei cu timpul manipulat de viteză. Nu mi s-a părut nepotrivit; în jurul meu toți păreau să cunoască secretul.

În urma mea, chiar când mergeam cu viteză de croazieră, am auzit zgomote înfundate, ca niște suspine înăbușite. Am crezut mai întâi că mă lasă motorul, dar nu era nimic grav. Era doar sufletul meu, gata să-l pierd, rămas mult în urmă din cauza vitezei. Îmi tot spunea că adulții îmbrăcați cu haine de copii nu sunt de încredere și că în relația indestructibilă dintre viteză și timp trebuie să se fi insinuat o eroare. Cum de nu văd, îmi spunea sufletul, abia târându-se de oboseală, că la viteză mare pierd tot timpul și nu câștig nimic. Nu l-am crezut, dar mi-a fost milă de el și l-am așteptat să se cuibărească la locul lui preferat, pe torace, cam în dreptul inimii. Gâfâia de acum și am fost nevoitâ să reduc viteza foarte mult. Aproape că m-am oprit și în gândul meu contorizam timpul care se risipește când stau pe loc. Surpriza a fost că mi-a plăcut să risipesc timp, în timp ce sufletul lipit de piept își venea în fire. M-a făcut să-i promit să las deoparte niște vieți și să mă concentrez pe una singură, fără să mă mai gândesc la relații fizice fără aplicabilitate metafizică. Cum puteam să încep o existență nouă, acum la mijlocul vieții, decât cu un ou? Un ou fiert moale, fix trei minute, că nu fac rabat la timp. Un univers întreg, concentrat într-un gălbenuș cleios, așa cum îmi place mie. M-a uns pe suflet.

Ce faci aici? Poezie, proză, introspecție? Sunteți îndreptățiți să întrebați asta. De fapt, nu fac nimic. Este doar forța de frecare.

Categorii:Oameni, Proza scurta

Etichetat ca:

19 răspunsuri »

 1. Nu-mi mai amintesc exact relatia viteza timp din fizica(daca e sa fiu cinstita, spre rusinea mea nu-mi mai amintesc mare lucru din fizica in general), dar stiu ca in graba asta anoastra de a castiga timp pentru cat mai multe multe dintre vietile acelea pe care ni le dorim, nu intelegem ca de fapt pierdem timpul singurei vieti care conteaza de fapt.

  Apreciat de 2 persoane

  • Ai prins bine ideea. Într-un timp (destul de recent, înainte de pandemie), era un trend să bagi de seamă că ziua nu mai are 24 de ore. Ba avea 16, ba 18, doar 24 nu. De fapt, zilele noastre sunt ticsite de activități și 24 de ore nu-ți mai ajung.

   Apreciază

 2. Nu timpul e de vină că nu ne mai ajunge, ci cursa continuă la care participăm, listă lungă de obiective pe care trebuie să o bifăm ca să ne simțim împliniți. Și tot alergând ajungem să ne întrebăm despre rostul nostru, dacă suntem doar piese într-un mecanism uriaș sau avem și noi propriile noastre vieți.
  (cred ca am dublat comentariul, te rog să-lștergipe cel anonim…)

  Apreciat de 3 persoane

 3. Ai intuit bine. Lipsa de timp indică gradul nostru de exteriorizare, de pierdere în superficial. Și invers, pe măsură ce ne apropiem de nucleul ființei noastre devenim tot mai tangenți cu eternitatea. Sufletul se măsoară în alte ritmuri decât economia de piață și productivitatea. Dar asta e, societatea de azi ne proiectează, uneori împotriva voinței noastre, în afară, la periferie.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s