Sau, dacă vă place mai mult „dau cu zaru’ șase-cinci, n-am nevoie de servici”.
Un fenomen bizar, numit „marea demisie”, ia amploare în America (am citit știrea în presă), iar un forum online antimuncă devine o voce suficient de puternică pe Reddit, încât compania financiară Goldman Sachs să avertizeze că această „voce” reprezintă un risc pe termen lung, demn de luat în seamă. Unul din momentele cruciale ale dezvoltării forumului este reprezentat de descrierea condițiilor de muncă de la compania Amazon sau de momentul în care patronatul unei firme își invită angajații să țină un moment de reculegere pentru un coleg decedat, dar fără a afecta productivitatea muncii. În mare parte, fanii antimuncă nu sunt împotriva muncii propriu-zise, fizice sau intelectuale, ci împotriva caracterului strict-organizat al muncii înregimentate în program de opt ore. De asemenea, relațiile dintre angajați și patronat reprezintă o mare problemă dezbătută pe forum. O parte din susținătorii mișcării se recunosc ca fiind anarhiști. La baza teoretizărilor mișcării antimuncă stă ideea că omul nu ar trebui să fie obligat să muncească pentru a supraviețui, iar munca nu ar trebui să fie atât de definitorie pentru calitatea vieții.
Zice presa că mișcarea antimuncă se resimte doar în SUA, fără să aibă vreun răsunet deocamdată în Europa. Cu certitudine pot să contrazic oricând presa, oferind pentru studiu o statistică Eurostat, în care se arată că în România trei din patru tineri adulți (18-24 ani) nu muncesc. Mai mult, pot să vă spun că nu muncesc pentru că nu vor și nu pentru că nu și-ar găsi un loc de muncă. Dimpotrivă, angajatorii se plâng că duc lipsă de angajați. De multe ori, părinții sunt cei care trimit, pentru copiii lor, cv-uri în stânga și în dreapta, dar tinerii nu catadicsesc să se ducă la interviu. De ce? Cel mai comun răspuns pe care îl poți primi e că „pentru trei mii de lei nu mă dau jos din pat”. Vorbesc despre „trei mii de lei” ca și cum ar reprezenta cinci lei, pentru care nu merită să faci vreun efort, deși cu acești „cinci lei” supraviețuiește mai bine de jumătate de Românie, dacă are noroc.
Unul ca mine, sătul de muncă până peste cap, ar zice cu ușurință că tinerii „din ziua de azi” sunt leneși, iresponsabili și răsfățați. Stau acasă, pe cheltuiala părinților și nu acceptă joburi prost plătite, chiar dacă nu au nicio experiență și nu știu să facă nimic.
Unul ca mine, sătul de muncă până peste cap, ar putea zice cu ușurință că tinerii ăștia sunt mai deștepți decât ai fost tu vreodată și că își evaluează prioritățile așa cum tu nu ai avut niciodată curajul să o faci. Ai putea să ai măcar o mică îndoială cu privire la modul în care știi să te prețuiești: nu cumva te-ai vândut prea ieftin?
Acum, pe bune, ție îți place să muncești? Și mai corect, ție îți place la serviciu?
PS. Cu tema articolului de azi merge bine un film franțuzesc, savuros și foarte, foarte on topic: Tanguy, 2001.
Categorii:Social
Văd că ai început să muncești bine la blog, iar rezultatele se văd. Devii prolifică. N-apucă cititorul să se dumirească pe un topic, si fără niciun avertisment se pomenește brusc, pac, teleportat in altă lume, in care este vorba despre cu totul alta mâncare de pește. Pe principiul: dacă tot nu-l poți convinge atunci zăpăcește-l. Sau poate vrei să recuperezi in timp record (stahanovist) rămânerile in urma din anul trecut (anul tăcerilor adânci). Cine stie? Dincolo de aparenta critică care poate să transpară din comentariul meu, vreau să-ti spun că mie-mi place jocul pe care-l propui de-a v-ati săritelea… Să vedem cât poți să-l duci. 🙂
Despre tema dată ce să zic? Combați bine, ști colea, verde, românește… (Mama lor de derbedei puturoși)… Doar că problema este (cred) nițel (mult) mai complexa decât pare la prima vedere din perspectiva propusă, aceea a războiului intre generații relativ la provocarea atitudinii față de muncă… Căci vorba ceea, munca l-a făcut pe om si omul a făcut pe muncă. Sper să am timp să revin si să te provoc la o vorbă pe tema asta, înainte de a teleporta blogul in cine stie ce altă direcție literară in proză (educația sexuala, de ex 🙂 ) Si asta deși știu că provocarea va fi in van căci nu promovezi si nu încurajezi dezbateri in subsol, ferindu-te ca dracul de tămâie de rolul de moderator, preferind să rămâi doar scriitorul care oferă ofrande in proza publicului, pe care le compune ca șoricelul in biblioteca, in izolare, si nu decade in posturi indecente pentru a se pune in public cu cine stie ce coate-goale, mațe fripte, scârța – scârța pe veresie. De, nu se face, tu vorba aia apropritar de blog, comersant de idei…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Da, da, ai dreptate, ce sa zic. Nimic din ce ai spus nu e departe de adevăr. Educație sexuală, zici? Nu cred, dar nu pot promite că blogul ăsta nu o mai cotește când i-or veni cine știe ce idei.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Știu mă că am dreptate, dar nu-mi folosește la nimic? Cel puțin in cazul de față e de prisos, ca si când n-as avea-o… 🙂
Ce zici? Lui Novak Djokovic i s-a încălcat dreptul la munca sau nu?
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Au fost multe încălcări acolo. Ce pot să zic? Personal cred că a fost foarte urât comportamentul lui Nole și aș fi fost dezamăgită (doar din perspectivă de cetățean) ca lucrurile să se fi întâmplat altfel.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
„Personal cred că a fost foarte urât comportamentul lui Nole și aș fi fost dezamăgită (doar din perspectivă de cetățean) ca lucrurile să se fi întâmplat altfel.” – Interesanta frază… Plină de ambiguități semantice involuntare de mai mare dragul. (In subsidiar un izvor de cunoaștere în materie de antropologie si psihologie statistică).
Ei, atitudinea ta față de situația creată cu ocazia aberantelor abuzuri comise împotriva lui Novak Djokovic îmi era (deja) pe deplin cunoscută. Întrebarea adresată si de la care de-ai eschivat să răspunzi, era cât se poate de on topic cu tema propusă de tine.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Uite, eu văd lucrurile foarte simplu: eu sau tu, nu contează care dintre noi, avem voie să mergem în Australia, la AO, de exemplu? Avem, cu condiția să avem cerificatul de vaccin sau de trecut prin boală. Dacă nu poți îndeplini condiția vei intra în Australia? Nu, dar nici nu te superi. Stai acasă. Nole, un superjucător, nu a stat acasă și a mizat pe popularitatea lui, pe faptul că AO e mai sărac fără el, pe niște minciunele slabe. Adică și-a forțat norocul. Zi-mi și mie, nu te-ai fi simțit prost dacă Nole ar fi intrat în Australia, în timp ce tu ai fi rămas la graniță, deși aveți amândou aceeași condiție de nevaccinați? Despre asta e vorba, despre a fi unii mai egali decât alții. Da, în România nu ar fi fost o problemă, poate nici în Serbia, că suntem mai pasionali și trecem cu vederea ușor anumite aspecte.Nu cred că nu vezi miezul lucrurilor, pentru că de obicei o faci. Sau ești orbit de pasiune, caz în care ești iertabil.
ApreciazăApreciat de 3 persoane
@Adore – Cred ca practici simplificarea un pic exagerata, plus denaturare totala si confuzie cat cuprinde. Cred ca nu ești la curent cu motivele si motivația folosite pentru deportarea lui Novak Djokovic. Djokovic a fost deportat nu pentru ca nu ar fi avut viza valida de intrare in Australia (pentru ca avea una, emisa de către guvernul australian, nu de el însuși), ci EXCLUSIV pentru că a fost considerat de către ministrul imigrării o amenințare psihologica la adresa Australiei. In procesul la care s-a ajuns (o farsa juridica), reprezentații guvernului nu au adus nicio clipa in discuție valabilitatea vizei de intrare a lui Djokovic si nu au făcut-o pentru ca ar fi pierdut procesul fără drept de apel. S-au prelevat de prevederea totalitara ca ministrul imigrării din Australia poate decide unilateral si subiectiv (fără sa probeze ceva) cine reprezintă in percepția lui personală o amenințare la adresa securității Australiei. Probabil ca furata de circul mediatic si de diabolizarea absolut abracadabrantă a lui Nole, n-ai băgat de seama in ce consta speța juridică a problemei.
In acest context nu știu dacă realizezi cât de multi-subversivă este aceasta întrebare:
„Zi-mi și mie, nu te-ai fi simțit prost dacă Nole ar fi intrat în Australia, în timp ce tu ai fi rămas la graniță, deși aveți amândoi aceeași condiție de nevaccinați?
– Faci abuziv prezumția ca eu si/sau Nole am fi încercat sa comitem un act ilegal precum intrarea nevaccinați într-un spațiu. Nole avea o excepție valida pe care guvernul nu i-a contestat-o si pe care nu avea cum sa i-o conteste. Probabil ca si eu as fi avut una daca as fi încercat sa călătoresc in Australia. Indiferent daca el ar fi fost acceptat (după cum ar fi fost perfect legal) sau nu (printr-un abuz), iar eu as fi fost refuzat (printr-un abuz), desigur ca m-as fi simțit într-un mare fel, si anume revoltat. Nu prost, ca de, toți ne simțim deștepți si bine informați.
Din întrebarea ta (subversiva) se poate deduce ca te-ai ofticat pe Nole pentru ca tie nu ti s-ar îngădui să comiți ilegalități. Mai trebuie înțeles si altceva?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Și de ce l-ar considera cineva pe Nole o amenințare psihologică? Nu ai nicio idee? Și nu mă oftic că eu nu am liber la ilegalități, în timp ce alții au; mă oftic când alții vor să arate că sunt deasupra tuturor, cu două perechi de… Da’ ce mă oftic!
ApreciazăApreciat de 3 persoane
De ce l-ar considera cineva pe Nole o amenințare psihologica as putea avea o idee. De ce ar fi Nole o amenințare psihologica n-am nici cea mai vaga idee. Ajuta-mă.
Si si de-ar fi, ești tu oare de părere ca in contra unui cetățean se pot comite abuzuri, precum încălcarea drepturilor fundamentale, doar pentru ca un ministru il considera pe baza percepției sale personale o a fi amenințare? ???
„mă oftic când alții vor să arate că sunt deasupra tuturor, cu două perechi de… Da’ ce mă oftic!” – două perechi de… ce? Coaie? Esti teribila ma cherie. Esti victima, neașteptată după părerea mea, a manipulărilor de presa. Nevaccinat cum e Nole avea toata îndreptățirea (morală si legală) sa participe la turneul ala de tenis, fiind egalul tenismenilor care participa. Acum însă prin felul in care a fost discriminat a fost pus mai prejos decât ceilalți. Faptul ca unii, supărați pe existenta unor inși cu faima, accepta atât de ușor ideea acreditata subversiv ca Nole s-ar fi crezut mai presus de alții prin simpla participare la un turneu de tenis, rămâne un detaliu trist, aproape înfricoșător.
ApreciazăApreciază
Eu am văzut mai demult un film american prost în care tatăl unei familii nu prea numeroase i-a făcut vânt din cuib puiului care tocmai terminase liceul, oferindu-i însă alternativa de a rămâne acasă și a contribui financiar.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Eu m-am angajat la 19 ani. Primele zile m-am dus cu tata de mână, că mă rătăceam, la modul propriu. Eram complet extraterestră.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Măcar munciți pentru patrie, din câte am înțeles. Alții muncesc pentru un nenorocit de patron. 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Cu avantaje și dezavantaje.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Chestie de interpretare… unii ar zice: dar măcar acum muncești pentru un om (un om întreprinzător), atunci munceai pentru un nenorocit de stat comunist. Fiecare cu idealul sau… 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
mi-ai luat o piatră de pe inimă!
serios. că la cât sunt eu de pasională…
So….
Pot omorî un om om (din pasiune) și … gata m-am scos?!
Pot face un zeu, ori un vreun Gizăs … oricând mi se scoală exacerbația ?
…altmibteri (la umoarea lu goe) ,,Dimineața cântă cucu’, fraierii se duc la lucru,,
FRAIERU, N-A PRIMIT DREPT DE LUCRU!
atât de simplu 😆
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pupa-te-aș, că trăiești!
ApreciazăApreciază
Adore, să te văd cu ce ieși la interval, că uite ti-am adus-o pe Nostrasteolla-n bătătură (pupa-o-ai s-o pupi, vorba ceea, pup-o mă si-ncurajeaz-o) că de când mă pândește ea mocnit… într-un silențium lugubru. Na beleaua, că i-am produs un extaz si si-a ieșit din sine, fătând un comentariu la tine blog. Ptiu drace, adică că să fie cu noroc. 🙂
ApreciazăApreciază
mda.
că tot ce se întâmplă în lumea asta, e ,,decât,, pt că Goe (și mă gândesc la nenea Iancu!)… pot să pricep. ș-așa și este. cred.
că adevărul gol goluț e pt că Goe ( și mă gâdesc la goE)… e beat(sic!)(?)… înțeleg și asta. Știu. bachus e pretenațul meu. hâc
….
și știi ce mă sperie cel mai mult? nu că s-o trezi. nu! nu asta. Doamne ajută, ce să să?!
DACĂ NU S O TREZI? (,,aiae,, ar zice moș iosif, :lol:)
hm
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Voiam să zic cava ca să fac misto de pitzipoanca limbii romane care se iscălește Nostrastella, dar a fost mai rapida si a apucat să scrie singură un comentariu care acoperă cu brio scopul propus. Cum naiba să parodiezi parodia? … Nostrastella noastră, prețioasă ca o perla de sub-cultura, cum deschide gura cum scoate perle. Se preface ca vorbește înadins prost in limba româna (dialectul păsărească) ca să nu se vadă cat de prost vorbește in realitate si mai ales sa distragă atenția de beție perpetua in care se afla… ce logica?, ce raționament?, ce estetica? Ea e toată numai sentiment. M-am scos cu o așa dragoste mare. Nostrastella tu așa vorbești in general, sau așa gândești tu cu voce tare? Te-oi crede interesantă, originală, autentică… Nu că n-ai fi… Dar vorba ceea, din poveste, uși paseri fără minte…
Bine ca te-ai apucat să-l invoci si pe Iosif, sufletul tau pereche si echivalentul valoric. Era necesar pentru un echilibru cât de cât, altfel ti se răsturna comentariul si rămâneai in pielea goala. Asta mai lipsea, de parca nu e destul de marea groaza că te arăți cu capul gol… Si ce cap misto, a… pare!
ApreciazăApreciază
Știu exact că o apreciezi pe Nostra, mi-ai spus chiar tu, în cuvinte foarte frumoase. De asemenea, știu exact că ea te place și te admiră, chiar ea mi-a spus. Caută prin comentariile vechi, dacă nu mă crezi sau ai uitat. Nu știu ce v-a apucat, dar puteți să vă opriți? Nu vă șade bine.
ApreciazăApreciază
Eu de apreciat apreciez ce e de apreciat la (aproape) oricine, inclusiv la Iosif. De tine nici nu mai vorbesc. Mai ales că persoanele (si personajele) de față se… includ. Si știu si când să mă opresc cu aprecierea, în fluidul peisaj pe care-l etalează fiecare, oferindu-se perpetuu spre reevaluare.
P.S. „Dialogul” in dialectul păsăresc încetase de ceva vreme, așa încât apelul tău strategic si tardiv la calm pare mai degrabă o tentativă „subtilă” de a pune paie pe foc. Dar de, din când în când nu strică să încerci si lucruri la care nu te pricepi. 🙂
ApreciazăApreciază
Imi plac tușele tale dulci-otrăvitoare.
ApreciazăApreciază
P.S. Oricum faptul că Nostrastella a decis sa iasă din silentio stampa nu e de bine in contextul dezbaterilor djokoviene. A tot privit nevricoasă cum pierzi teren si până la urmă n-a mai rezistat si a intervenit, aruncând prosopul, sub formă de voalul miresei… indignate de fuga mirelui cu darul. Dar…
ApreciazăApreciază
Asta trebuie să fie…
ApreciazăApreciază
P.S. Acum faptul evident este că anumite munci trebuie făcute. Și cine să le facă?
Pot să le facă roboții, de exemplu, dar deocamdată costă mai mult decât oamenii. Iar dacă îi scăpăm pe roboți din mână, nu e ca și când am scăpa un dulap cu scule pe scări.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
„Munca e pentru animale și mașini”. O altă vorbă din popor.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
In mod categoric este inflație de muncă pe planetă. Pandemia de COVID (!) a reușit într-un mod subtil s-o evidențieze (un picuț) si să deschidă ușa unor schimbări de paradigmă majore…
Să luam de exemplu prestatorii de servicii culturale, gen stand-up comedy… inși care oricum altceva nu știu sa facă. Sunt prea multi si prea multi cu umor prea subțire. Toata lumea ar fi câștigată dacă 70% din ei ar sta acasă si ar primi indemnizație sau ajutor social… Si vai, nu e singura meserie cu problema asta… Cam toate sunt… Planeta a cam ajuns ca pe vremea comunismului in fabrici si uzine, boutiques, saloane, stadioane, etc Toata lumea are un loc de muncă, sau măcar o ocupație, un business, dar majoritatea nu muncește sau muncește prost sau inutil sau dăunător sau ii încurcă pe cei care muncesc. In loc să stea naibii acasă pe ajutor social. In mod paradoxal resursele planetei ar fi economisite astfel. Provocarea cea mare este aceea ca celor care n-ar trebui sa muncească ar trebui sa li se găsească ocupații alternative ca să nu se plictisească si să nu se înmulțească in exces (de unde si pomenitul necesar de educație sexuală) Adore, de exemplu, face si ea ce poate in acest sens: dă de citit la populație. Pe gratis. In folosul comunității, din prea-plinul ei. Merita să fie iubita si stimată pentru asta. Vorbesc serios. Eu sunt un bun exemplu in acest sens. Poate si alti câțiva cititori-comentatori. 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
„Dimineața cântă cucu’, fraierii se duc la lucru.” 🙂 🙂 )))
Mi-am amintit de o alta „zicere” auzita în adolescenta : „Cine-i harnic si munceste, ori e prost, ori nu gândeste.”
Bonne nuit, draga Adole… !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
E un subiect atât de interesant! Imi zicea in liceu un prieten ca ” Ăsta e viitorul. Un viitor in care masinariile vor inlocui munca fizica a oamenilor iar oamenii se vor ocupa doar cu munca intelectuala” I-am zis direct că e o prostie si că părerea mea e ca pe măsură ce vor dispărea locurile de muncă oamenii vor săracii (cel puțin marea populație). Nu puteam sa concep cum ai putea trăi ( specific, cum ai putea avea bani) , dacă nu ai un loc de muncă. Si tot el îmi explica ceva în gen: oamenii vor primi de la stat destul cât să trăiască și vor avea resurse si timp să se concentreze mai mult pe educatie, filozofie, arta.
Am încercat să îmi imaginez ce zicea el acolo și nu puteam nicicum. Am lăsat discuția în aer pentru că nu puteam trage concluzii la ceva ce nu puteam cuprinde cu mintea mea.
Încă cred că lumea portretizata de el e SF.
Dar cine stie??
Oricum, vroiam doar să zic că îmi place enorm cum scrii și că postarea ta mi-a declanșat amintirea cu această conversație și am simțit nevoia să las un comentariu.
Să nu te oprești din scris, și să o faci mereu exact așa cum simți. ( Nu lua în seamă toate părerile, decât dacă ajungi la concluzia că sunt cu adevărat constructive și că ești dispusă să schimbi chestia aia. Altfel, ai încredere în tine)
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Preluarea muncii de către mașini nu mai e demult un subiect sf. Sunt multe activități pe care omul nu le mai face. Sper doar ca roboțeii să nu ajungă să ne controleze ei pe noi, așa cum se întâmplă în filmele sf. Mulțumesc că ai trecut pe aici, să mai vii și altădată!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
ApreciazăApreciază