Oameni

Pofta de viață la 70+

După ce au ieșit la pensie, părinții mei au preferat să se mute la țară, unde s-au apucat de pus răsaduri, de crescut trei găini și două gâște și de pripășit un câine, pe Zavelca. Schimbarea de mediu le-a făcut plăcere, chiar dacă agricultura s-a dovedit o activitate mai complicată decât s-au așteptat și în primul an de „la țară” grădina arăta ca o junglă în care trebuia să intri cu maceta pentru a culege roșiile și dovleceii, iar găinile și gâștele aveau statut de animale de companie răsfățate, cu nume proprii și obiceiul de a fi hrănite din căușul palmei. Anii au trecut și starea grădinii s-a îmbunătățit, devenind spațiul de confort al părinților mei. Pentru că din curte nu au mai ieșit, decât pentru drumuri absolut necesare: la doctor și la magazinul universal. Îi întrebam la telefon: „pe unde ați mai fost?” „Am fost luni la domnișoara (medicul lor de familie) și am luat rețeta”. O spuneau cu tonul cu care mi-ar fi spus că au mers la o sindrofie regală. Grădina îi ținea sănătoși și cvasiocupați, dar nu le ținea loc și de societate. După un timp i-am văzut plictisindu-se: pe taică-meu îl apucase ipohondria și, mai apoi, spaima de o bătrânețe urâtă. S-a interesat de un azil civilizat la care era musai să-l duc, să nu-mi fie povară. Tatăl meu e ca o zvârlugă neliniștită, greu de ținut locului, pentru că mereu își găsește ceva de făcut, cu excepția monumentalului somn de frumusețe de după-amiază. Nu-l poți asocia defel cu un azil, cel puțin nu încă. Maică-mea, așa cum a făcut toată viața, îi ținea isonul: sunt bătrâni și nu mai au așteptări, altele decât să se sfârșească totul fără suferință. Nu mai au nimic de făcut și încurcă locul degeaba. Dispoziția depresivă a survenit odată cu introducerea insulinei în tratamentul unui diabet pe care taică-meu îl are de mult. Degeaba i-am vorbit despre insulină, pancreas și metabolism, degeaba i-am vorbit despre statistici în diabet, că el îmi vorbea de locul de veci. A trebuit să se întâlnească cu un vecin, care să-i spună că și-a pierdut un rinichi pentru că nu a vrut să accepte tratamentul cu insulină. După discuția asta, taică-meu m-a pus să-i caut un scuter nou pe eMag, semn că hopul depresiv fusese trecut și dorințele pot exista și la 70+. Vecinul îl convinsese într-un minut că insulina nu înseamnă sfârșitul lumii, așa cum eu nu am reușit s-o fac în luni de zile. Ca o imagine în oglindă a tatălui meu, mama mi-a atras atenția că scuterul nu trebuie să fie prea înalt, pentru ca să se poată urca și ea pe el. Trebuie să schimbe și acoperișul, că se umezește în pod. „Vedeți, le-am spus eu, de unde ați scos-o că sunteți bătrâni? Un bătrân adevărat nu și-ar schimba acoperișul pe casă și nici nu și-ar cumpăra scuter nou de la eMag.”

„Ei, tată, sunt bătrân, că mi-au furat gâștele. Dacă eram mai tânăr, nu mi le furau”. Într-adevăr, într-o noapte cineva i-a furat gâștele din bătătură, în timp ce Zavelca ronțăia un os. Dincolo de caracterul infracțional al faptei, furtul gâștelor a marcat începutul adevăratei bătrâneți, în care nu poți decât să stai pe margine și să observi cum alții îți intră în viață, luând hotărâri în numele tău.

La maică-mea bătrânețea a început mult mai simplu: vânzătoarea de la magazinul universal a întrebat-o „ce-ți dau, mamaie?” A vrut să-i spună că ea e o doamnă, nu mamai-sa, dar a renunțat: când ești bătrân, lucrurile devin foarte dificile, cu atât mai mult când vrei să convingi pe cineva că nu ești gata să mori, deși ai riduri și artoză.

Ce vreau să spun e că uneori oamenii nu sunt bătrâni, dar societatea îi face să se simtă așa. „Ce fac, vă comand scuterul?”i-am întrebat. Păi, să se mai gândească, să nu-i râdă lumea că cheltuie banii de înmormântare pe scuter.

Cu adolescenta din casă îmi e mult mai ușor decât cu seniorii mei 70+.

Categorii:Oameni, Social

Etichetat ca:

34 de răspunsuri »

 1. Surprinzator de adevarat,relatarea despre conditia de 70+,la noi in satul romanesc ramane o adevarata sursa de inspiratie si nostalgie a vremurilor de odinioara,cand petreceam la bunici ,vacantele de vara,copil fiind,negandind la acel moment ca si ei au sa imbatraneasca exact cum ai povestit….Anii acestia la 70+,daca stim sa trecem peste greutatiel bolilor si sa mai o ducem cativa ani e o binecuvantare de la Dumnezeu…

  Apreciat de 1 persoană

  • Pensionarea la români echivalează cu moartea socială. Am văzut că prin alte părți, pensia înseamnă o pauză binemeritată după o viață de muncă: încep călătoriile, croazierele și cluburile de seniori. Pensionarii români nu prea au cu ce să „se distreze” , dar au și o spaimă de nou și necunoscut. Ai mei nu vor să se apropie de bancomat, deși iau pensia pe card😃

   Apreciat de 4 persoane

 2. I0′ nu cred ca „pofta de viata” are limita în spatiu-timp, câta vreme omul nou nascut, „din apa si Duh”, (metamorfozat) este animat de Duhul lui Dumnezeu.
  „Isus i-a răspuns: „Adevărat, adevărat îţi spun că, dacă nu se naşte cineva din apă şi din Duh, nu poate să intre în Împărăţia lui Dumnezeu.
  Ce este născut din carne este carne şi ce este născut din Duh este duh.
  Nu te mira că ţi-am zis: ‘Trebuie să vă naşteţi din nou.’ Vântul suflă încotro vrea şi-i auzi vuietul, dar nu ştii de unde vine, nici încotro merge. Tot aşa este cu oricine este născut din Duhul.”
  O saptamâna relaxanta, în toate binecuvântata, draga Adole…!

  Apreciat de 1 persoană

 3. Am fost socat, acum citeva zile, cind am aflat, mai ales din facebook, ca am ajuns la matulasemica virsta de 70 de ani. Dupa cum am spus in story de multumire, nu ma asteptam sa mi se intimple asa ceva si, mai ales, atit de brusc, parca ieri aveam doar 60 si ceva. Desigur aceasta virsta aduce cu sine si o multime de dezavantaje, limitari, ironii, griji. Multi dintre colegii mei de generatie, in telefonatele de felicitare, mi-au pus intrebari precise legate de prostata, colesterol, reumatism, artrita, tensiune, aparat digestiv, respiratoriu si altele care nu se cuvine sa le pun pe facebook, deoarece ar putea citi si doamne. Sincer sa spun nici nu stiam ca as avea asa ceva, si chiar am intrat la griji. Drept urmare mi-am zis, ia sa ma testez!
  Ce e mai concludent decit schiul, un sport complet, la care ai nevoie si de genunchi si de forta si de curaj, ca vorba aia, la aceasta virsta oasele se sudeaza mai greu. Mai ales acum cind Greta ne invata ca nu o sa mai avem zapada? Am gasit un deal, prin sudul Germaniei si iata-ma… vad ca mai merge, cit de cit. Am cistigat in eleganta in detrimentul fortei si al dinamicii.
  Voi incerca sa mai fac si alte teste, unele un pic mai dificile, daca ma intelegeti, din alea, stiti d-voastra, din alea care le bucura pe doamne, daca ies, daca nu, nu. Miine joc fotbal, vineri ma gindeam sa-mi repar masinutele electrice. Vijj, vijj, vijj.
  *****PS scos din facebookul meu, unde sunt si filmulete

  Apreciază

 4. Se spune ca ziua buna se cunoaste de dimineata, iar nemtii spun ca „Der frühe Vogel fängt den Wurm”, adica pasarea care se scoala de dimineata prinde viermisori, desigur viermisori matinali, pentru ca ceilalti se scoala tirziu.
  Azi cind m-am sculat am avut asa o presimtire ca ceva s-a intimplat, ca ceva e deosebit. Cind m-am dumirit nu stiam daca sa pling, sau sa rid. Am implinit, pentru prima oara in viata, 72 de ani. Nu stiu cum se procedeaza cind ajungi la aceasta virsta matusalemica, sa te bucuri, mai ales ca nu credeam in veci sa ajung aici, sau sa te lasi purtat de nostalgii, regrete?
  Ma uit pe fereastra, vorba cintecului, Astazi e ziua ta, zi frumoasa ca tine. O ploaie marunta ciobaneasca, vint, cer intunecat.
  Dar deschid telefonul, whatappul, facebookul si vad sute, nu exagerez, sute de urari de La multi ani. Ma bucur nespus ca nu am fost uitat, multumesc din suflet tuturor.
  Le urez si eu, la rindul meu, tuturor, multa sanatate, fericire si tot ce va doriti!
  Mihai, 72 de ani.

  Apreciat de 8 persoane

 5. Am fost socat, acum citeva zile, cind am aflat, mai ales din facebook, ca am ajuns la matulasemica virsta de 70 de ani. Dupa cum am spus in story de multumire, nu ma asteptam sa mi se intimple asa ceva si, mai ales, atit de brusc, parca ieri aveam doar 60 si ceva. Desigur aceasta virsta aduce cu sine si o multime de dezavantaje, limitari, ironii, griji. Multi dintre colegii mei de generatie, in telefonatele de felicitare, mi-au pus intrebari precise legate de prostata, colesterol, reumatism, artrita, tensiune, aparat digestiv, respiratoriu si altele care nu se cuvine sa le pun pe facebook, deoarece ar putea citi si doamne. Sincer sa spun nici nu stiam ca as avea asa ceva, si chiar am intrat la griji. Drept urmare mi-am zis, ia sa ma testez!
  Ce e mai concludent decit schiul, un sport complet, la care ai nevoie si de genunchi si de forta si de curaj, ca vorba aia, la aceasta virsta oasele se sudeaza mai greu. Mai ales acum cind Greta ne invata ca nu o sa mai avem zapada? Am gasit un deal, prin sudul Germaniei si iata-ma… vad ca mai merge, cit de cit. Am cistigat in eleganta in detrimentul fortei si al dinamicii.
  Voi incerca sa mai fac si alte teste, unele un pic mai dificile, daca ma intelegeti, din alea, stiti d-voastra, din alea care le bucura pe doamne, daca ies, daca nu, nu. Miine joc fotbal, vineri ma gindeam sa-mi repar masinutele electrice. Vijj, vijj, vijj.

  P:S Din facebookul meu, unde am si filmulete si pozne

  Apreciază

 6. Am fost socat, acum citeva zile, cind am aflat, mai ales din facebook, ca am ajuns la matulasemica virsta de 70 de ani. Dupa cum am spus in story de multumire, nu ma asteptam sa mi se intimple asa ceva si, mai ales, atit de brusc, parca ieri aveam doar 60 si ceva. Desigur aceasta virsta aduce cu sine si o multime de dezavantaje, limitari, ironii, griji. Multi dintre colegii mei de generatie, in telefonatele de felicitare, mi-au pus intrebari precise legate de prostata, colesterol, reumatism, artrita, tensiune, aparat digestiv, respiratoriu si altele care nu se cuvine sa le pun pe facebook, deoarece ar putea citi si doamne. Sincer sa spun nici nu stiam ca as avea asa ceva, si chiar am intrat la griji. Drept urmare mi-am zis, ia sa ma testez!
  Ce e mai concludent decit schiul, un sport complet, la care ai nevoie si de genunchi si de forta si de curaj, ca vorba aia, la aceasta virsta oasele se sudeaza mai greu. Mai ales acum cind Greta ne invata ca nu o sa mai avem zapada? Am gasit un deal, prin sudul Germaniei si iata-ma… vad ca mai merge, cit de cit. Am cistigat in eleganta in detrimentul fortei si al dinamicii.
  Voi incerca sa mai fac si alte teste, unele un pic mai dificile, daca ma intelegeti, din alea, stiti d-voastra, din alea care le bucura pe doamne, daca ies, daca nu, nu. Miine joc fotbal, vineri ma gindeam sa-mi repar masinutele electrice. Vijj, vijj, vijj.

  PS Aceste teSte sunt din facebookul meu, unde sunt comentarii.

  Apreciat de 1 persoană

 7. Cind am iesit la pensie, primul lucru a fost sa scriu o carte. A fost mai greu decit ma asteptam, dar am scos-o, si chiar a avut succes, mai mare decit credeam.
  Apoi am renovat casa, singur, fara mesteri. Am fost extrem de multumit.
  Desigur o gradina de legume e obligatorie, o am, dar a facut-o in asa fel incit sa nu ma copleseasca. Imi permit s-o las in liniste cite trei-patru saptamini, am dotat-o electronic cu sisteme de irigare.
  La fel de obligatorie e miscarea, pe an fac patru-cinci, Romania, Italia, Franta, Spania si.. ici colo prin Ge. Covidu mi-a mai taiat din aripi, dar.. nu ma las..
  Opera si filarmonica din Düsseldorf, va recomand, acum Violeta e (sunt) Adela Zaharia / Luiza Fatyol, romance superbe.
  Prieteni… mese

  Si poate cel mai importanta e pozitia de bunic, poate cu asta ar fi trebuit sa incep e cea mai extraordinra situatie..

  Bolile… da, exista si astea, atita timp cit sunt in umbra le tratez cu respect, dar nu ma las coplesit.
  Desigur, va veni si vremea, mai devreme sau mai tirziu in care te misti mai greu.. mai te doare pe undeva, esti constient ca se va stinge lumina.. dar fa-o in intimitate, nu-i face pe cei care te iubesc sa sufere..

  Apreciat de 4 persoane

 8. La noi esti taxat pentru pofta de viata nu doar la 60, 70 de ani dar si la 30, 40, 40 si.. etc. Cumva se vrea sa-ti pui cenusa-n cap si sa nu mai existi, mai ales ca femeie, desi varstele amintite sunt cele de maxima stralucire.
  Atitudinea asta nu prea exista in Occident pentru ca femeia nu este obiectificata si sexualizata ca in estul Europei. La noi lipsa de educatie, de respect dar si o acceptare prosteasca a acestei atitudini de dispret vis-a-vis de diferite grupuri de varsta, permite o situatie naspa ca asta.
  Vorbind de pensionari, in Occident, sunt un grup de varsta foarte activa si plina de intiativa. Am intalnit cele mai adorabile si interesante persoane in grupul de varsta 65-90.

  Apreciat de 3 persoane

 9. Țin minte că într-un bar pe care-l frecventam altădată erau vreo patru ”nelipsiți”, tovarăși de pahar; și aveau vârste foarte diferite, de la douăzeci și ceva spre șaizeci și ceva de ani. Foarte egalitari între ei. Nu știu ce i-o fi adunat laolaltă. Aveau discuții destul de elevate, aș zice, pentru o cârciumă de cartier.

  Cred că pe oamenii ”potriviți” nouă îi întâlnim mai cu seamă în alte generații, nu în a noastră. Când ne împrietenim cu ei, ”bătrânii” nu rămân singuri.

  Apreciat de 2 persoane

 10. M-am uitat puțin și prin comentarii. Tradițional vârsta ar trebui să aducă înțelepciunea. E trist și îngrijorător faptul că în societatea noastră bătrânețea vine la pachet cu depresia. Din fericire, am înțeles că ăștia de la guvern vor să mute vârsta de pensionare mai sus, ceea ce înseamnă că și bătrânețea o să vină mai târziu, nu? 😀

  Părinții tăi par oameni faini. Să-ți trăiască o mie de ani fără reparații, vorba unui verișor de-al meu! 🙂 Sau „verișor de-ai mei”? Cică ambele variante sunt corecte.

  Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s