Oameni

Și totuși se învârtește

În ciuda faptului că am stat la izolare, am observat că Pământul se învârtește în continuare și că lumea își vede de treburile ei, chiar și în absența mea.

În acest scurt răstimp, UE ne-a autorizat să mâncăm greieri de casă, ocazie cu care am aflat că deja puteam mânca viermi de nuștiuce fel și lăcuste călătoare. Insectele sunt o sursă alternativă de hrană sănătoasă și conțin proteine, grăsimi și fibre. Cică lăcustele sunt bune tăvălite prin mujdei, iar greierii dau bine prăjiți la foc iute. Am avut, cu ani în urmă, un greiere pe balcon, noaptea vesel, ziua trist și, dacă l-aș fi găsit, aproape că l-aș fi mâncat, în ciuda faptului că este considerat în unele culturi un semn de prosperitate. Nu l-am găsit, doar l-am auzit, un august întreg m-a ținut trează, după care a plecat din proprie inițiativă, cu promisiunea de prosperitate înnodată în triluri. Nu sunt pregătită să mănânc greieri, parcă mă înțeleg mai bine cu vaca, dar promit să iau în considerare opțiunea și să citesc mai bine etichetele privind compoziția batoanelor proteice.

Dacă în Europa putem mânca greieri, în SUA, la competițiile de înot universitare, o tânără înotătoare a doborât record după record, obținând timpi extraordinari la mai toate probele. Deși ar trebui să aibă America la picioare, lucrurile nu stau chiar așa; ba dimpotrivă, concurentele rămase în urma câștigătoarei s-au răzvrătit și au acuzat că nu există echitate și corectitudine în competițiile de înot pentru femei. Motivul nemulțumirii este faptul că tânăra femeie care a rupt toate competițiile feminine de înot a fost bărbat până nu demult. Pe vremea când era bărbat, înotătorul a participat, evident, la competițiile masculine de înot, unde nu a reușit să se impună în vreun fel. Tratamentul hormonal este încheiat și nivelul de testosteron este în limitele admise, ceea ce, în opinia organizatorilor, îi da dreptul femeii trans să participe la orice competiție pentru femei. De cealaltă parte, marile perdante, consideră că noua câștigătoare are datele genetice ale unui bărbat. Astfel forța, rezistența, structura mușchilor și a scheletului, deși aparțin unei femei, sunt de fapt ale unui bărbat, ceea ce ar echivala, în condiții de competiție, cu un soi de dopaj legal acceptat. Problematica „trans” se dovedește mai complexă decât s-ar fi așteptat cineva și nu m-ar mira ca schimbarea de gen să devină o necesitate a competițiilor feminine (asta e chiar o exagerare, dar…)

Tot în acest timp, petrecut la izolare, niște umflături au apărut pe crengile ce aproape că-mi intră-n casă. Sunt muguri obraznici, care nu știu că e încă iarnă, cel puțin calendaristic. Zi după zi, i-am văzut cum cresc și-mi aduc certitudinea că primăvara e acolo, după colț.

Cum spuneam, Pământul se învârtește, chiar dacă eu am fost izolată. Se învârtește atât de repede, încât îi simt mișcarea de rotație în mijlocul capului, în timp ce pun un picior în fața celuilalt, așa cum îmi amintesc că e mersul biped. Echilibrul nu este așa cum mi-l aminteam, semn că otoliții unui sistem vestibular sensibil se mișcă împotriva mișcării de rotație a pământului și, la fiecare pas, îmi răsună în minte o singură vorbă: „eppur si muove”… „eppur si muove rău, ca după două pahare de vin roșu”.

Categorii:Oameni, Social

67 de răspunsuri »

 1. E bine ca se invarteste! Pamantul! Oare ce se intampla daca prinde viteza? Sau daca se opreste? Hahhahaaa.. o sa zburam fara aripi daca prinde viteza. Vrea Arca sa ne lumineze cu niste raspunsuri?
  In rest, eu ma abtin sa inghit tot ce mi se serveste, greieri si carabusi si alte fiinte din astea mici si dragalase la privit dar scarboase la consumat. Meniurile astea exotice ne vin din Asia, acolo unde oamenii erau infometati de Mao incat nu doar ca mancau carabusi si scuipat de randunica ci devenisera chiar canibali. Intr-un viitor apropiat sau indepartat, nu-i exclus sa ni se ofere si asa ceva, adica oameni daca suntem docili si spunem „Da, multumesc” la tot ce ni se seveste.
  Sper ca te simti mai bine..

  Apreciat de 3 persoane

 2. Greierii ca greierii, dar lăcustele sunt un factor de risc. Dacă se înmulțesc peste măsură și scapă, pot face ravagii și nu prea ai cum să le oprești. Dar eu am toată încrederea în capabilii fermieri români vânători de subvenții UE.

  Care-i problema cu faptul că a câștigat o femeie trans? Nu ni se spune de câțiva ani buni că sexele tradiționale, așa cum le-am învățat pe vremuri la școală (respectiv bărbat și femeie), sunt o sechelă medievală construită pe religie și misoginism? Și că în realitate poți să te definești așa cum vrei? Ba mai mult, că femeile sunt egale din toate punctele de vedere cu bărbații? Nu și-au pierdut jobul chiar bărbați puternici, ca directori, atunci când au îndrăznit să afirme public, în țări civilizate, că obiectiv și statistic, la ei în firmă, pe domeniul lor de activitate, femeile nu aveau aceleași rezultate și performanțe ca bărbații? Nu se inflamau toate femeile când auzeau așa ceva și-l numeau pe respectivul porc misogin? Na, poftim, acum de ce nu le mai place când sunt surclasate la o anumită competiție, mai ales că n-au fost surclasate de un bărbat, ci tot de o femeie de-a lor? Trans, dar noi nu facem astfel de distincții, că nu suntem înapoiați! 🙂 După mine, ar putea chiar să ceară desființarea probelor separate pentru bărbați și femei. Păi dacă suntem egali, să fim egali până la capăt și toate competițiile să fie unisex! 🙂

  https://www.piticigratis.com/2018/07/sporturi-rase-de-oameni-si-ceva-concluzii-inevitabil-rasiste-ce-rezulta-cand-te-gandesti-la-astea-doua-impreuna/

  Apreciat de 3 persoane

   • Nu-i cazul la mine, și presupun că nici la tine. Dar faptul că ești liber(ă) și că nu te afectează diverse ideologii care se încearcă să fie impuse la nivelul societății nu înseamnă c-ar trebui să asiști pasiv(ă) sau indiferent(ă) la ele, fără să le denunți. Oricum, la noi e bine, dar în multe țări așa-zis civilizate sunt deja derapaje mari. Un alt motiv pentru care-mi place țara noastră (faptul că încă nu și-a pierdut buna măsură).

    Apreciază

  • Femeia si barbatul sunt egali in drepturi de la inceputuri. Se nasc si unii si altii cu acest drept fundamental. Conditiile istorice, sociale, le-au impus niste roluri, femeia cu copilasul la piept si la cratita, barbatul cu arma in mana. Aceste roluri au fost luate de dobitoci!!! drept dovezi de inegalitate intelectuala si sociala intre femei si barbati si de aici s-a ajuns intr-un cosmar in care femeia este pur si simplu considerata inferioara barbatului.
   Este bine ca se lupta pentru repunerea in drepturi a femeii, adica pentru intoarcerea la echilibrul primordial. Ca miscarea feminista si Lgbtq-uista o iau razna, asta e alta poveste, o poveste in care eu nu ma regasesc. Ma regasesc doar in povestea in care toata lumea are dreptul sa fie ce-si doreste fara sa fie discrimnat pentru asta dar in povestea asta nici nu trebuie sa profitam de legi si situatii ca sa obtinem lucruri pe care nu le meritam.

   Apreciat de 1 persoană

   • Nu, nu am uitat! Eu doar nu cred ca Dumnezeu ne-a creat inegali.

    „Femeia a fost facuta din coasta.
    Nu din picior, ca sa fie calcata.
    Nu din cap ca sa fie superioara.

    Ci dintr-o parte, ca sa fie egala.
    Sub mana, ca sa fie protejata.
    Si langa inima, ca sa fie iubita.”

    Apreciază

   • Într-o zi, Eva s-a adresat divinității:
    – Doamne! Ai creat această lume vastă și m-ai pus regină peste ea. Este minunat și nu vreau să par nerecunoscătoare, dar uneori mă simt singură…
    Atunci Dumnezeu i-a răspuns:
    – Voi crea pentru tine Bărbatul. El va fi o ființă arogantă, naivă, cu simțul competiției, ambițioasă, având senzația că i se cuvine totul. Aceste lucruri sunt necesare, deoarece el își va pune toate abilitățile în slujba ta, muncind pentru a te întreține și a te face fericită. Va considera că el este șeful dar va fi subjugat de cel mai mic zâmbet al tău. Îl voi dota cu un corp atletic, cu o minte de matematician și cu dorința de a face permanent amor cu tine.
    – Doamne, sună minunat! a spus Eva încântată.
    – Există totuși un chițibuș. Va trebui să-l lăsăm cu impresia că el este piesa principală a creației. Faptul că în realitate lucrurile stau invers va rămâne micul nostru secret. Așa, ca-ntre femei… 😉

    Apreciat de 1 persoană

   • @Aldus Hahahaaa, haioasa istorie, o stiu dar… nu-mi plac compromisurile! De-aia ma impotrivesc ideii ca barbatul sa aiba impresia ca este cea mai importanta piesa a creatiei lui Dumnezeu. E demonstrat ca de-a lungul timpului aceste idei nu prea au adus lucruri bune, dimpotriva.
    Oare de ce e asa de important pentru voi, barbatii, sa vi se dea aceasta impresie?
    Eu o resping visceral!

    Apreciază

  • Sigur ca corectitudinea politica ne este bagata pe gat cu toate aspectele ei absurde. Dar sa stii ca presa romaneasca minte cand afirma ca aceasta corectitudine este acceptata ca Buna ziua in Occident si ca noi, romanii, suntem oamenii cavernelor, niste primitivi, niste rudimentari, ca nu inghitim toate porcariile feministe! Ei bine, omul de rand, in Occident nu accepta teoriile feministe, le respinge, le critica. Cel mai sincer grup este cel scolar. Elevii se tracaseaza intre ei, arunca cu „retard si gay” in stanga si in dreapta si nu se intampla nimic. O mustruluiala, eventual, din partea conducerii scolii si mergem mai departe.

   Apreciat de 1 persoană

   • Oricarui barbat adevarat, cred, ar trabui sa-i placa o astfel de femeie puternica, frumoasa, curajoasa, luptatoare, întotdeauna învingatoare în lupta pentru drepturile omului nedreptatit si asuprit de catre proprii frati, mai elevati si avantajati de pozitia lor în sistemele societatii omenesti carteziene, miscatoare, multidimensionale, transcendentale, atemporale…
    Un weekend magic, minunat, în toate aspectele binecuvântat, draga Adole…!

    Apreciat de 1 persoană

   • Mie îmi plac vrabiutele. Sunt mici, dar au carnita fragede si sunt foarte gustoase fripte. decât caracatite, lacuste, carabusi, greieri, gândaci si alte speciii de in secte gretoase.
    „Nu se vând oare două vrăbii la un ban? Totuși niciuna din ele nu cade pe pământ fără voia Tatălui vostru.”

    Apreciază

   • „Iată, Eu vă trimit ca pe nişte oi în mijlocul lupilor. Fiţi dar înţelepţi ca şerpii şi fără răutate ca porumbeii.
    Păziţi-vă de oameni, căci vă vor da în judecata soboarelor şi vă vor bate în sinagogile lor.
    Din pricina Mea, veţi fi duşi înaintea dregătorilor şi înaintea împăraţilor, ca să slujiţi ca mărturie înaintea lor şi înaintea neamurilor.
    Dar , când vă vor da în mâna lor, să nu vă îngrijoraţi, gândindu-vă cum sau ce veţi spune, căci ce veţi avea de spus, vă va fi dat chiar în ceasul acela;
    fiindcă nu voi veţi vorbi, ci Duhul Tatălui vostru va vorbi în voi.
    Fratele va da la moarte pe frate-său, şi tatăl, pe copilul lui; copiii se vor scula împotriva părinţilor lor şi-i vor omorî.
    Veţi fi urâţi de toţi din pricina Numelui Meu, dar cine va răbda până la sfârşit va fi mântuit.
    Când vă vor prigoni într-o cetate, să fugiţi într-alta. Adevărat vă spun că nu veţi isprăvi de străbătut cetăţile lui Israel până** va veni Fiul omului.
    Ucenicul nu este mai presus de învăţătorul său, nici robul, mai presus de domnul său.
    Ajunge ucenicului să fie ca învăţătorul lui, şi robului să fie ca domnul lui. Dacă pe Stăpânul casei L-au numit Beelzebul, cu cât mai mult vor numi aşa pe cei din casa Lui?
    Aşa că să nu vă temeţi de ei. Căci nu este nimic ascuns care nu va fi descoperit şi nimic tăinuit care nu va fi cunoscut.
    Ce vă spun Eu la întuneric, voi să spuneţi la lumină; şi ce auziţi şoptindu-se la ureche, să propovăduiţi de pe acoperişul caselor.
    Nu vă temeţi de cei ce ucid trupul, dar care nu pot ucide sufletul; ci temeţi-vă mai degrabă de Cel ce poate să piardă şi sufletul, şi trupul în gheenă.
    Nu se vând oare două vrăbii la un ban? Totuşi niciuna din ele nu cade pe pământ fără voia Tatălui vostru.
    Cât despre voi, până şi perii din cap, toţi vă sunt număraţi.
    Deci să nu vă temeţi; voi sunteţi mai de preţ decât multe vrăbii.
    De aceea , pe oricine Mă va mărturisi înaintea oamenilor, îl voi mărturisi şi Eu înaintea Tatălui Meu, care este în ceruri; dar de oricine se va lepăda de Mine înaintea oamenilor, Mă voi lepăda şi Eu înaintea Tatălui Meu, care este în ceruri.
    Să nu credeţi că am venit s-aduc pacea pe pământ; n-am venit să aduc pacea, ci sabia.
    Căci am venit să despart pe fiu de tatăl său, pe fiică de mama sa şi pe noră de soacra sa.
    Şi omul va avea de vrăjmaşi chiar pe cei din casa lui.
    Cine iubeşte pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine şi cine iubeşte pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine.
    Cine nu-şi ia crucea lui şi nu vine după Mine nu este vrednic de Mine.
    Cine îşi va păstra viaţa o va pierde şi cine îşi va pierde viaţa pentru Mine o va câştiga.”

    Apreciază

 3. @Adore, sincere felicitări… Ai găsit secretul armoniei… Nu te invidiez. Te admir. Inspirația tematică si slalomul grațios al amfitrioanei printre uluitoarele remarci ale navigatorilor oferă, fără discuție, o gamă de emoții (fundamentale), o veritabilă alma mater pentru suflet si cuget. Relaxare, confort, într-o ambianță de vis. Eleganță, eficiență, consistență, ante-camera succesului garantat si…iminent. Si proza? 🙂

  Apreciază

 4. Ce ma amuza la acest blog e epuizarea brusca a comentariilor. Vine cite unu, spune ce are pe suflet, in general nu e prea comentat… si gata.. toata lumea e multumita, e satula, si-a facut planul. Nu tu pasiuni, nu tu lupta de idei!

  Apoi asistenta intra in asteptare, isi uda penita si asteapta… se vrea surprinsa, hai uimeste-ma, baga ceva… blogherita intra sub presiune, ce sa bag, cu ce-i pot uimi, sa-i provoc, mai sunt si mucioasa, trebuie sa si gatesc, nu-mi vine nimic, ar fi bine ceva inteligent, sau nu, mai bine ceva emotionant, sau, de ce nu, ceva haios, picant. Poate ca mai bine ii lasam sa se incaiere, mai cistigam timp. Ce bine le merge unora care baga chestii savante, cu iz filozofic, in definitiv ar fi simplu, amesteci niste cuvinte, le pui si niste notiuni cu sfirc si gata ai salata. De abia asteapta snobii sa se produca, care-i sensul vietii, cosmogariile, neutrinii…

  Apreciază

  • Spune omul ce are de spus și se mai duce să spună și la alții: vizitele scurte sunt cele mai plăcute. Blogherița nu intră sub presiune că nu-i stă în fire, e relativ sănătoasă și, m-ați prins, am făcut o delicioasă ciorbă de curcan (se face mai mult singură, după un mic efort inițial). În rest, apreciez și lenea, atunci când e de bună calitate. Pentru chestiile savante, luptă de idei și pasiuni sfâșietoare cu miez metafizic mai încercați pe la alți cunoscuți😃

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s