Oameni

Panică: nu se găsesc pastile cu iod!

E panică mare în urbe, că pastilele de iodură de potasiu nu se eliberează decât pe bază de prescripție medicală. Treaba e că în caz de atac nuclear e musai să înghiți niște pastile cu iod, care să asigure „umplerea” tiroidei cu iod stabil, astfel că iodul radioactiv se va elimina mai repede din organism, găsind tiroida ocupată. Tot în caz de atac nuclear, trebuie să te adăpostești în subsolurile clădirilor mari sau măcar în „burta” clădirii în care locuiești, cât mai departe de pereții exteriori și de acoperiș. Închizi geamuri, ventilație, uși și stai adăpostit cel puțin 24 de ore după atacul nuclear, pentru a evita precipitațiile radioactive. Bineînțeles că bagajul de urgență te va însoți, că aici voiam să ajung, la faza că toată lumea își face bagajul de urgență, cu conștiința împăcată că astfel își salvează viața. Bagajul trebuie să conțină baterii, lanterne, apă îmbuteliată, un radio care merge cu baterii, câteva conserve, medicamentele uzuale, la care adăugăm și pastilele cu iod. Sfaturile despre cum să supraviețuiesc unui atac nuclear mă năpădesc din toate părțile și prin toate mijloacele de comunicare, îngrozindu-mă la fel de mult ca amenințarea însăși a folosirii armei nucleare, lansate de un personaj macabru și psihopat. Îmi tot zic că nu ar fi logic să arunci cu bomba atomică în bătătura proprie, la doi pași de casă și de apropiați care ar putea conta emoțional, dar știu deja că nebunia nu are logică și că personajul nu are apropiați, ci se are doar pe sine, la pachet cu un orgoliu de supraom. Sfaturile de supraviețuire, împreună cu kitul de supraviețuire îmi produc o mare angoasă prin inutilitatea lor: să mă decontaminez, spălând cu apă și săpun zonele contaminate (cu ce mă spăl, că apa va fi contaminată, cum de altfel totul va fi contaminat); apă îmbuteliată (contaminată și ea), să ascult radioul pentru a avea acces la informații (nu vom avea telecomunicații, care radio?), să mă adăpostesc în spatele betoanelor (dar betonul nu e plumb) lanterna îmi pare utilă, deși s-ar putea să luminăm noi înșine ca niște licurici, iar pastila cu iod este utilă într-adevăr, cât mai repede după expunerea la radiații, dar face și ea ce poate, în contextul dat, să nu ies decât după trecerea pericolului (când anume, după 1000 de ani?)

Așadar ce pot face în caz de atac nuclear? Iată ceva onest, sub formă de banc (și nu prea), ce mi-a venit împreună cu sfaturile de supraviețuire: Ce faci când vine spre tine bomba atomică? Te uiți la ea, că alta nu mai vezi😬

PS. Se găsesc pastile cu iodură de potasiu pe eMag, dar vă rog eu să nu le înghițiți aiurea, că vă omorâți tiroida.

18 răspunsuri »

 1. Afară de partea cu groaza, subscriu.

  Doar că iod tot ingerăm de la Cernobîl încoace, conform unei legi prin care sarea musai să fie iodată. Și, după cum spui, nu face decât să prevină fixarea unui anumit izotop în tiroidă. Care izotop oricum trece prin corp, care izotop oricum nu-i decât unul din posibilii izotopi rezultați, care izotopi oricum nu-s decât una din componentele problemei.

  In tot cazul, protectia impotriva efectelor nocive ale radiatiilor pe care o furnizeaza iodura de potasiu este strict si fix urmatoarea : omul care a primit o doza de IK format din I-127 va avea o cantitate suficienta de iod in tiroida, asa incit aceasta nu va mai fixa iod din alimentatie. Ca atare, alimentarea cu I-131 nu va avea efectul nociv de-a duce la fixarea izotopului respectiv in glanda tiroida ori distribuirea lui prin corp in hormoni. In rest, toate efectele nocive ale radiatiei ramin in continuare, neatinse.

  Iodura de potasiu nu „apara” de radiatie, ci pur si simplu impiedica fixarea unui anumit izotop de catre glanda tiroida. Asta-i tot, si ca atare respectiva substanta nu este eficienta decit daca respectivul izotop se chiar afla in mediu. In particular iodura de potasiu nu are absolut nici un efect in raport cu iradierea directa, si nu are absolut nici un efect in raport cu iradierea interna produsa de alte radionuclide, precum nu are absolut nici un efect in raport cu iradierea interna produsa de I-131 in trecerea normala de la gura la scaun, in repaos pe piele, mucoase, cornee etc. La fel de bine puteti tine in gura o piatra in timp ce pasiti increzatori in fata trenului, ca va apara piatra.

  Cred ca intelegeti acum de ce nu m-am obosit sa inghit iodura de potasiu, si de ce nici nu prea aveti sanse sa va foloseasca la ceva : probabilitatea de-a va intilni in mediul imediat cu una bucata atom I-131 care cumva a reusit sa strabata douazeci de mii de kilometri fara insa sa se fi descompus pe drum e atit de mica, incit literalmente aveti sanse mai bune sa muriti electrocutati in baie.

  Sursa, dintr-un articol de acum 10 ani.

  În rest, cum stai cu sănătatea? Mai tușești? Sau trebuie să-i acordăm lui Putin premiul Nobel pentru medicină, pe motiv că te-a vindecat uluitor și instantaneu de gripa sau tulpina de covid sau ce aveai zilele trecute? 🙂

  PS: De aia-i Miorița genială, că nu poți lupta cu destinul. Așa că nici să-ți faci griji n-are sens. Probabilitatea este, oricum, infimă. Probabil mai mică decât cea pe care o aveai acum o lună de a muri într-un accident auto. 😉

  Apreciat de 3 persoane

  • Balada e genială într-adevăr, pentru că este foarte, cum să spun, reprezentativă pentru neamul nostru: conflictul între ciobani, alianța de doi la unu care face lupta inegală, jeluirea aia că ce să faci că oricum nu te poți opune, ideea că prin omor poți dobândi ceva ce nu ți se cuvine, etc. „Și de-ar fi să mor…” ei, bine, eu nu pot să aștept să mor, deși nici altceva nu știu ce să fac, în afară de îngrijorare, deși știu că nu rezolvă nimic. Cu Cernobâlul, eram prin clasa a opta și ne-au chemat la școală pentru pastilă (acum am aflat că nu trebuia să ieșim din case). Efecte au fost multe după Cernobâl, le-am văzut în spital: membre lipsă sau inegale, leucemii de tot felul, creiere malformate, morți precoce. Nu știi dacă preferi să mori pe loc sau să mori lent în zece ani. Cam asta. ..
   N-am tușit deloc, sunt sănătoasă, mulțumesc pentru întrebare. Am avut ceva prin cap, ca un soi de inerție a gândirii: până la predicat, uitam subiectul. Dar mi-a trecut (sper).

   Apreciat de 1 persoană

   • Vai, ce interpretare superficială a baladei! 😆 Îmi aduce aminte de Mihai Vasilescu comentând Meșterul Manole: că ilustrează perfect competența muncitorilor români, ce construiau ziua se surpa noaptea, adică lucrau de mântuială etc. 😀 Opera folclorică nu funcționează în parametrii ăștia. Dacă a trecut proba timpului, probabil conține niște înțelesuri mai profunde. Poate nu le vedem noi.

    Dar de ce să aștepți să mori? De ce să nu aștepți, ca mine, să trăiești o viață lungă și fericită? 😛 Sigur că nu prefer niciuna dintre cele două variante expuse de tine (moarte rapidă sau chin îndelungat). Și sunt surprins să constat cât de panicați sunt unii.

    Interesantă ceața descrisă, mai ales că tocmai am descoperit-o, în premieră, într-un articol citit aseară: https://ludditus.com/2022/03/02/the-blog-posts-i-failed-to-write/. Chit că se leagă mai mult de vaccinare decât de boală. Îți citez partea relevantă, că-i lung:

    What is still bugging me is that I know of many people, here in South Germany, who experienced some kind of “brain fog” after the booster jab, or even after the second shot: difficulties with attention, concentration and memory, and extreme tiredness or somnolence.

    I, too, have experienced this exhaustion combined with a lack of the ability to focus! It started a couple of days after the third jab, and I’not sure if it ended yet.

    I would have accepted this syndrome as a long-COVID thing, but not as a “long vaccine” side effect, especially as the first two jabs gave me ZERO problems. As I said, fuck them all. Getting a third jab with the same obsolete vaccine developed for the Alpha variant when what I fear is Delta, and when what is prevalent is Omicron or its successor, is as absurd as getting the flu jab made for the 2018 flu season!

    I also hear of more and more people getting infected with Omicron. Moderate symptoms, apparently. Will they have some form of long-COVID, or it will really be “just a cold that’s also a vaccine”?

    💡 What I suggest to those experiencing an unexplained exhaustion and difficulties with focusing: check your T4 hormone levels! It is my theory that both the vaccine and the virus are slowing down some people’s thyroid. Therefore, I suggest people to take the following supplements:

    * Selenium 50 µg to 100 µg per day
    * L-Tyrosine (or, possibly with a better bioavailability, N-Acetyl-L-Tyrosine aka N-Acetyl Tyrosine) 1000 mg per day (750 mg in the case of the N-Acetyl form)

    This might help. In my case it did: after a couple of days I was feeling almost a different person, but then the effect seemed to fade away. Well, in the current crisis the anxiety is rather high, so I don’t know what else is affecting me. (I’m also taking Taurine to prevent heart arrhythmias, and L-Tryptophan as a placebo antidepressant. And the regular vitamins C+Zn, D, and K, plus minerals: Ca+Mg+K.)

    Cam multe pastile if you ask me, but then again, eu nu mă pricep la medicație, iar tu probabil poți extrage ce-ți e folositor de acolo, if any.

    PS: De unde știi că ciobanul a abdicat de la luptă? Poate balada surprinde momentul în care, confruntat cu perspectiva unui sfârșit tragic, ciobanul își pune mai întâi la rânduială toate cele, scriindu-și testamentul, pregătindu-și o scrisoare pentru părinți, just in case. După care își ascute brișca. 🙂

    Apreciat de 2 persoane

    • A, nu! Pot să vorbesc mult despre Miorița: despre alegoriile prezente acolo, despre înfrațirea cu natura, despre spațiul de transhumanță, care se suprapune peste spațiul mioritic. Dar dincolo de toate astea, eu văd multă blazare, renunțare, acceptarea fatalității. Adică da, se pregătește pentru sfârșitul tragic și nu face nimic să-l evite. Meșterul Manole, la fel. Tu o să-mi vorbești despre motivul sacrificiului, nu?

     Apreciat de 1 persoană

 2. O arma nucleara rade de pe fata pamantului tot, deci daca esti in locul tinta ascuns sub pat, nu ai scapare, mori pe loc, nu te chinui, nu chinui pe nimeni. Posibil scaparea poate fi adapostirea intr-un buncar atomic, contruit bine si acolo cred e necesar un kit si un bagaj minimal. Eu nu am nevoie de kit, nu as avea unde sa ma ascund.

  Apreciat de 3 persoane

 3. ay, ay, just on my way….si apoi eram cit pe ce sa mor de inima rea…. tocmai cind credeam ca m-am nascut intr-o zodie fericita si sub auspiciile unei fericite stea! Ay, ay my darling, my darling lady! You are always my fortunes day…

  Apreciază

  • Ți-am citit ultima postare și înțeleg de ce te-a luat de jos. Dar tocmai am aflat că nu există obiectivitate (ei, am aflat mai demult). De exemplu, eu văd nonstop cum Ucraina rezistă și luptă. Până m-am uitat mai atent: Ucraina rezistă? E o ruină plină de morți.

   Apreciază

   • Probabil este infinit de preferat sa plece capul sub sclavia Rusiei si a lui Putin… ce masi conteaza Maidanul, lupta impotriva dictaturii instaurate din interior…. Nu inteleg de ce in al doileqa razboi mondial Rusia si intreaga Europa nu s-au predat de buna voie Germaniei… Pe aceasta logica sublima!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s