Oameni

De Rusalii nu se face treabă

Oriunde, oricând, am avut noroc să am vreun workoholic prin preajmă, dacă nu chiar mai mulți. Și, când spun asta, îmi amintesc de o seară umedă de toamnă, când veneam spre casă și mașina mea a decis să se oprească în intersecție, așa cum se întâmplă întotdeauna: motor, lumini, totul mort. După primul moment de șoc am coborât în ploaie și am făcut un gest necesar: am ridicat capota. În două minute, mașina era pe trotuar și o grămadă mare de oameni își înghesuiau capetele și mâinile sub capotă. Alternatorul, dom’le! Transmisia e! A făcut condens nu mai știu ce (ceva cilindric în care intrau niște mufe). Eu, recunoscătoare că mi-au împins mașina din intersecție, i-am lăsat să se bucure puțin de motorul meu și apoi mi-am sunat mecanicul, să vină să vadă ce-o face cu mine. M-am strecurat între băieți și mașină și m-am străduit să las capota jos . Asta nu a fost tot, pentru că grămada workoholică nu a plecat, deși unii erau de la o firmă de pază, alții erau taximetriști și alții- simpli trecători. Au așteptat cu răbdare ridicarea capotei, sub care au năvălit din nou, odată cu mecanicul meu. Era cureaua de transmisie și o treime din grămadă (cei cu diagnosticul corect) și-au strigat satisfacția cu chiote, de parcă rezolvaseră deja problema. A fost un chin să-i fac mecanicului loc, pentru că grămada nu se dădea dusă: dependența de meștereală e o dependență ca oricare alta, iar dacă eu nu o înțeleg, nu înseamnă că nu există.

Noroc am și acasă. Chiar azi a venit pe la mine un vecin, să-mi arate niște rezultate ale unor analize. Hai, vrei o cafea? Sigur. Și în timp ce eu citeam maldărul de analize, vecinul s-a dus la baie, că…deh…dacă tot a venit pe la mine… S-a întors schimbat la față și-și freca palmele. Mă duc până sus! îmi zice precipitat. Ești bine? întreb și eu. Daaa, zice, mă duc să iau lada de scule și bormașina; ți se clatină suportul de prosoape! Am lăsat hârtiile pe masă și m-am dus să verific suportul. Într-adevăr, avea un mic joc, pe care nu l-aș fi luat în seamă nici într-o sută de ani. Stai liniștit, că nu e nevoie! am încercat eu, deși recunoșteam semnele dependenței. Vecinul, nu și nu, că-și aduce sculele. Pierdeam teren și atunci am scos asul din mânecă: azi nu e voie, sunt Rusaliile. L-am văzut pe vecin ezitând: dar ce mare lucru, doar o bormașină… Nu, nu, că-ți fură mințile dacă bagi bormașina azi!

Oricât l-ar fi mâncat palmele de-o bormașină, vecinul și-a înfrânat pofta, dovadă că orice dependență își are nașul ei, ielele-nebunele în acest caz.

„Lasă, îmi zice vecinul cu un mare regret în voce, că nu au intrat zilele în sac, dar azi nu se poate, că sunt Rusaliile. Lasă, că vin săptămâna viitoare”.

Categorii:Oameni

Etichetat ca:,

26 de răspunsuri »

 1. Asa-s „barbatii” serviabili, curiosi si saritori, ar vrea sa afle ce se-ascunde dincolo de nori. Ei nu tin cont de legiile religioase sau de sarbatori, nici de bun-simtul si respectul predat de învatatori.
  O saptamâna sublima, învesmântata în Lumina, draga Adole… !

  Apreciat de 1 persoană

 2. Adore remarcând că ești receptivă la critică (in varianta constructivă a criticii), si că ai remediat deficitul de atenție acordat lui Aldus (n-a fost greu, nu?), as veni acum cu încă o rugăminte. Dar să nu mă tratezi cu refuz. Ai putea te rog să te ocupi un pic se de Iosif Greblea? Un like, o maltratare cu o vorbă bună, o recomandare adecvată, ceva, acolo, să nu se simtă neglijat. Nu de alta dar cum nu mai e băgat in seama aici, cum începe cu comentarii prin alte părți. Ar fi păcat sa se dilueze așa pân univers. Ce te costă să-i dai ce-si dorește, ce i se cuvine? Mulțumesc anticipat pentru înțelegere si co-operare. 🙂

  Apreciază

    • @Aldus – In privința felului in care-si tratează interlocutorii virtuali nu există decât patru categorii mari si late:

     Stilul Sperling (stilul struț / dictatorul impotent), care blochează, cenzurează, interzice, elimină toate mesajele inconvenabile si pe toți comentatorii aferenți (dându-si singur impresia că aceștia si opiniile lor nu mai există si că poate continua să vorbească netulburat (repetându-se la nesfârșit fără nicio ameliorare)
     Stilul Greblea (stilul bigot – forma condensată de la big idiot), care încearcă să te acopere cu câteva zgomote si clișee, mereu aceleași, indiferent despre ce ar fi vorba.
     Stilul Adore (stilul mama-răniților), care tratează pe toata lumea cu îngăduință (cu condescendență, cu milă, cu duioșie (defect profesional), cu indiferență, nepăsare, neatenție)
     Stilul Arca lui Goe (stilul liber/ludic) care consideră pe toată lumea îndreptățită să spună orice si capabilă să suporte consecințele zicerilor.

     Tu Aldus la care categorie te încadrezi pe blogul tău? (Am auzit c-ai avea blog 🙂 )

     Apreciază

 3. Iată: noi sărim să le ajutăm și ele ne numesc workaholici. Ca să vezi recunoștință!

  Adore, să te bucuri că ai bărbați săritori (încă o dovadă că există karmă). Am înțeles că sunt o specie pe cale de dispariție. 🙂

  Vecinul a vrut să se revanșeze. Simțea că-i faci un favor cu acele analize. Chiar dacă poate pentru tine erau un fleac, pentru el erau ceva complicat. La fel cum pentru cel mai bun la fotbal elev din clasă (dar de nota 5 la restul materiilor) rezolvarea unei probleme de matematică pare o chestie extraordinar de dificilă și urâtă, așa încât mai degrabă ți-ar repara tot acoperișul, numai să-i faci tu acea temă de casă, gen. Pentru tine era ușor să-i citești acele analize (care pentru el erau o mare chestie și simțea nevoia să îți răspundă pe măsură), pentru el era ușor să-ți repare suportul din baie (care pentru tine era o chestie big, bormașină, zgomot…).

  Iar faptul că mai există încă bărbați săritori (dependenți de muncă sau nu) e chiar mișto. Nu poți spera ca toți să fie la fel de finuți și intuitivi încât să-și găsească întotdeauna modul optim de a-și exprima dorința de ajutor. 🙂

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s