Era după amiază târziu, la ora la care îmi scade glicemia și mă transform într-un monstru mofluz. Tratez problema ca pe o urgență și nu stau pe gânduri să-mi comand o clătită cu ciocolată care îmi rezolvă elegant și gustos problema. În acea după amiază, caserola cu clătite umplute cu ciocolată (erau două de data asta, dar mai mici, că antreprenorul nu greșește niciodată în favoarea mea) a venit la fel de repede ca de obicei, iar eu am sistat orice altă activitate și m-am instalat în fața tastaturii, deschizând caserola ca pe o carte. Aveam tacâmuri, dar nu le-am folosit și am preferat să nu pierd vremea cu prostii de genul furculiță și cuțit, ci să îndes clătita în gură direct cu degetele. O clătită din care nu curge ciocolata pe degete și pe obraji este o clătită tristă. Ca niciodată, după prima îmbucătură mi-am dat seama că aveam de-a face cu o clătită ratată, din care ciocolata nu curgea, din motivul simplu că umplutura era dulceață de fructe de pădure. Cineva fusese năuc și-mi trimisese clătite cu dulceață. Disprețul meu pentru clătitele fără ciocolată este suficient de mare, cât să egaleze zgârcenia mea, care îmi dicta să mănânc clătita tristă pentru că am dat bani pe ea. Într-un echilibru perfect între cele două extreme, disprețul și zgârcenia, am mâncat o clătită și am hotărât ca pe cea de-a doua s-o arunc în coșul de gunoi, nu înainte să-mi ridic ochii dați peste cap spre entitatea superioară care a permis eroarea incalificabilă. Nu am zărit entitatea și nici măcar tavanul pentru că în calea privirii mele era o altă pereche de ochi ce se zgâiau cu jind în caserola mea. „Vrei o clătită? Te rog, e cu dulceață de fructe de pădure; foarte gustoasă.” Bunică-mea mi-a inoculat în copilărie ideea că e păcat să arunci mâncare, când alții flămânzesc. Ochii au clipit stânjeniți și capul aferent și rotund a făcut o mișcare de aprobare, iar cea mai antipatică persoană pe care am cunoscut-o vreodată s-a așezat lângă mine și, cu gesturi elaborate, învârtind elegant furculița și cuțitul, a disecat cu eleganță clătita ce a dispărut bucățică după bucățică. Cea mai antipatică persoană din lume mi-a mulțumit frumos și a rămas la fel de antipatică în continuare, egală cu sine însăși în orice situație. Prilejul clătitei ratate a fost, de departe, unicul prilej în care am schimbat două vorbe, cu o mică și irelevantă excepție, când ne-am înjurat scurt și pasional într-o confruntare directă.
Acum câteva zile, cea mai antipatică persoană pe care am cunoscut-o vreodată a hotărât să plece din țară. Nu m-am întristat, nu m-am bucurat și nici o emoție nu m-a mișcat în vreun fel. Lipsa sau prezența celei mai antipatice persoane se loveau de o indiferență monumentală, aproape imposibil de clintit. Așa ar fi rămas dacă cea mai antipatică persoană cunoscută de mine nu ar fi făcut un gest bizar. M-a luat în brațe și m-a strâns voinicește, m-a pupat de trei ori la rând în stil rusesc și mi-a spus că am fost cea mai bună prietenă a ei: „mai știi când mi-ai făcut cinste cu cea mai bună clătită cu dulceață de fructe de pădure?”
În capul meu strigam că e o eroare – eroarea unei clătite greșite, dar nu am spus nimic. Poate că vă gândiți că nu am spus nimic de teamă să n-o rănesc. Nu de-aia, ci pentru că voiam să nu lungim îmbrățișarea și discuția, să terminăm povestea și prietenia și să nu ne mai întâlnim niciodată. Clătitele cu dulceață de fructe de pădure sunt, incontestabil, o eroare.
Categorii:Oameni, Proza scurta
Mie imi plac clatitele, cu orice umplutura, inclusiv dulceata. Sper ca nu sunt si eu antipatica :))
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Nuu, dulceața nu are nicio vină. Mi se trage din copilărie, când mama mea insista să facă ea o dulceață bună, pe care apoi ne-o servea în clătite sau la ceai, pe pâine unsă cu unt. Mama mea nu prea știe să facă dulceață😦
ApreciazăApreciat de 3 persoane
Avea dreptate Freud, că totul ni se trage de la părinți… 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Freud era un panglicar, dar le mai nimerea uneori.
ApreciazăApreciază
Ce psiholog zici că era mai bazat, să zicem așa? A cui perspectivă o apreciezi mai mult?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Îmi place Jean Piaget, cu teoriile lui despre dezvoltarea cognitivă. Nu e spectaculos, dar are o acuratețe corectă, limpede. Și ce a urmat după Freud mi-a plăcut: Jung. Dintre contemporani îl iubesc pe Oliver Sacks, din care am citit doar literatură pentru publicul larg.
ApreciazăApreciază
Din ce știu eu, Freud s-a axat pe sexualitate. Foarte sintetic vorbind, totul la el gravitează în jurul sexului, toate problemele izvorăsc din reprimarea instinctului sexual sau manifestarea lui anormală, toate afecțiunile au la bază complexe erotice, toate nevoile, toate dorințele, toate aspirațiile – totul se reduce, în ultimă instanță, la sex. Dacă te uiți la Piramida lui Maslow, poți să vezi exact care era nivelul lui de conștiință și unde se plasează perspectiva lui.
Chestia e că foarte mulți oameni, dacă nu majoritatea se cantonează la nivelul nevoilor primare: sexul și păpica sau instinctul de supraviețuire, și cam gata. Ori la nivelul ăsta Freud devine mai relevant decât alții care s-au ridicat deasupra lui. Adică, unui om de la nivelul ăsta i se aplică mai bine psihologia lui Freud decât psihologia cuiva în care poate tu te regăsești mai mult. Și cred că de asta e și atât de popular Freud.
ApreciazăApreciază
Freud era, poate mai mult decât psiholog, un veritabil show man. Vezi celebrele lui „lecții de marți” în care hipnotiza câte o domnișoară și o trata de isterie. Bineînțeles că asistența numeroasă, publicul, era pe spate.
ApreciazăApreciază
April: dacă știi și să le faci, poți deveni chiar foarte simpatică pentru foarte multă lume. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Clatitele americane se pun? Pe cele clasice nu am incercat sa le prepar niciodata, nu stiu sa-ti spun de ce. 😂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu știu dac-am mâncat, dar tot ce e bun se pune. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Îmi simt glicemia cum o ia la vale! 🙂 Delicioasă postare!
ApreciazăApreciat de 4 persoane
Gazda ne e datoare tuturor cu o tavă de clătite!!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Știu să fac, nu mai prins.
ApreciazăApreciază
Pune pe share. (Nu ca să dovedești, ci ca să ne dai și nouă, gen. :D)
ApreciazăApreciază
Sunt bune clătitele cu ciocolată, dar eu zic că nici cele cu dulceață de gutui nu-s de aruncat 🙃🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu am mai mâncat gutui de niște zeci de ani, nici măcar sub formă de dulceață. Au obiceiul prost să-ți rămână în gât.
ApreciazăApreciază
Gutuile, se poate, dar dulceața de gutui alunecă ușor și plăcut, dând o senzație de catifelare a papilelor gustative🙃🙂
ApreciazăApreciază
Eu am mâncat rar, dar din câte rețin e într-adevăr foarte bună.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Din totdeauna m-am imprietenit cu colegii, mai am si acum prieteni din liceu, sau de la diferitele firme pe unde am lucrat. Uneori chiar si cu sefii, desi de multe ori i-am luat in raspar.
Dar nu-mi plac clatitele, mai incerc, f rar, cu brinza, face nora si sunt f bune, maninc doar sa-i fac o placere.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Bune și cele cu brânză, cu ciuperci și cu carne. Eu le mănânc pentru plăcerea mea, nu a altora.
ApreciazăApreciază
Dar de ce era aia antipatica? Adica cu ce te-a iritat?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu mi-a făcut nimic, dar așa cum unii au carismă fără să facă vreun efort, așa era ea nesuferită fără să se străduiască. Răspundea la salut cu un mormăit, te privea cu multă superioritate și îți vorbea într-o mare scârbă întipărită pe față, ca și cum miroseai urât tot timpul. În general avea o părere excepțională despre sine, despre mașina sa și despre birmaneza sa, dublată de o părere execrabilă despre restul lumii. A! Și era vegetariană convinsă (nu mânca „hoituri de animale”) ceea ce nu mă deranjează atâta timp cât nu vrei să mă covertești cu orice preț.
ApreciazăApreciază
Si eu ma feresc de vegetarienele misionare, mai ales ca-s atat de mandre de sacrificiu ca ne aia pe toti la cap cu succesul. Eu nu-i dadeam nici clatita.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Înseamnă că nu e chiar o antipatie spontană, Adore. Că ai înșirat o listă de motive pentru care-ți era antipatică. Și presupun că nu numai ție.
Pentru că există și antipatii cu adevărat spontane, în care celălalt nu ți-a făcut nimic, se comportă normal, are prieteni ca tot omul, ba poate chiar atunci vă vedeți prima dată și totuși te simți inconfortabil în prezența lui și pur și simplu nu-ți place, fără să poți spune precis de ce. Nu-l agreezi și pace bună, îți vine să fugi la 10 metri de el. După cum există și situația de la polul opus, cu oameni pe care-i vezi prima dată (fără să știi absolut nimic despre ei) și care totuși te atrag ca un magnet sau în preajma cărora te simți minunat. Din nou, nu pentru că ar fi ei polul central de atracție din cameră (și cazul ăsta e posibil, cu oameni carismatici, dar nu la el mă refer acum).
ApreciazăApreciază
..si uite cum o amarata de clatita cu dulceata face din dusmani prieteni. Prieteni pe care nu ni-i dorim! 🙂
Chris Rock zice aproximativ la fel: „fetelor, pentru noi, barbatii, e destul de greu sa ne facem rost de o iubita pe cand voi trebuie doar sa iesiti cu o oala cu tocana afara, sa o puneti pe o piatra si o sa se adune toti barbatii din zona!”.
Trebuie sa incerci clatite cu dulceata si frisca batuta si pe cele banatene. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
O clătită poate fi un fel de pipa păcii? Desigur. Clătite bănățene? Nu am mâncat.
ApreciazăApreciază
Amurg, era o glumă. Cică dacă bărbatul începe să se îngrașe după ce se căsătorește înseamnă că nu era îndrăgostit, ci flămând. 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Eu nu ma rad, Aldus, sa stii! Asta nu mai e gluma. Daca-i adevarat ce zici si omu’ meu se ingrasa ca porcu’, eu il tai. 😅
ApreciazăApreciază
Păi, dacă scula asta de femeie care a căpătat clătita a făcut din gestul tău un semn de prietenie, îmi închipui ce de prieteni avea.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Eu nu cred că-i greșit să interpretezi un astfel de gest ca un semn de prietenie. El chiar este (sau în orice caz poate fi) așa ceva. Exagerată e reacția ei din final, când a strâns-o în brațe și a numit-o cea mai bună prietenă – pentru unicul motiv că i-a dăruit, atunci cândva, o clătită. Și aici se potrivește fix ce zici tu.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
@Aldus Nu e gresit sa-l interpretezi asa cand esti barbat. Fetele isi impart intre ele mancarea oricum si daca nu se stiu, am vazut cu ochii mei prin cafeterie. Daca insa primesti mancarea de la vreo colega si se afla (spui de prost) sigur se activeaza doamna din dotare, mama sau alte entitati feminine din familie. Cum ma indoiesc ca aia de ti-a dat nu stie ce efecte obtine, as zice ca da, e gest de prietenie sigur :D.
Dar in exemplul de mai sus ambele-s fete. In afara cazului putin probabil in care antipatica e lesbi si s-a indragostit in secret de Adore, nu are de ce sa creada ca gestul lui Adore e altfel decat banal :).
ApreciazăApreciază
Ai dreptate, fetele sunt mai prietenoase de felul lor. Dar aici ar fi mai multe de discutat, despre prietenia dintre fete… 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu ma bag, ca e total in afara domeniului meu de expertiza. Cu mancarea de la fete mi-am luat-o personal :)).
ApreciazăApreciază
Avea exact prietenii pe care îi bănuiești. Era singură cuc.
ApreciazăApreciază
@Adore – Vrei un iepure? Ca pet. Cred ca ar fi o companie si pe placul blănoasei. 🙂
P.S. Ca de obicei, misto zoom-urile pe care le faci, parcă la întâmplare, pe cate un detaliu de din viața.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu vreau iepure, nici pălărier, nici vreo regină de inimă roșie. Who the f… is Alice?
ApreciazăApreciază
Hmm, ești în vacanță…
ApreciazăApreciază