Oameni

Bolnavă de o primăvară eternă. Faza de stare

Să vizitezi Madeira îți trebuie o formă fizică bună pentru că toată insula este o pantă și o vale, iar dacă la vale te ajută gravitația, la deal aceeași gravitație îți pune bețe în roate și face mersul anevoios. Băștinașii nu par să aibă o problemă cu pantele și am observat că le parcurg ca și cum ar trece peste teren plat (nu știu dacă ar fi potrivit să amintesc și de fesele de oțel curb ale localnicilor, efect la distanță al planurilor înclinate). Turiștii se remarcau prin limba scoasă de un cot, iar eu eram printre ei, gata să abandonez urcușul la deal. O brumă de spirit competitiv am și eu, iar când eram pe punctul de a renunța la urcuș, trecea pe lângă mine un localnic relaxat sau, mult mai grav, vreo septuagenară cardiacă, musai englezoaică, înarmată cu bețe de alpinist; e evident că nu puteam renunța, iar febra musculară m-a însoțit tot timpul. A meritat pentru că Madeira trebuie văzută la pas, gustată și adulmecată. E suficient de mică încât să o vezi pe toată în șapte-opt zile. Ai timp să-ți placă poncha, o băutură tradițională, să mănânci pe săturate espada con banana i maracuja, să guști toate fructele pe care nu le vei mai vedea vreodată, să tragi în piept aer cu gust de eucalipt sau să vizitezi păduri de dafin. Ai timp să vezi delfini și balene, să mergi cu telecabina de la buza oceanului până în vârful muntelui (singurul bilet care mi-a părut scump, dar jur că am dârdâit de frică de toți banii), să faci o baie în bazine naturale, să vezi o grădină botanică de poveste, deși Madeira este în esența ei o uriașă grădină botanică.

V-am pus pozele astea să vă conving că primăvara eternă își are cuibul în Madeira. Am înțeles de la localnici că singurul lucru rău care se întâmplă uneori (din fericire rar) pe insulă este ploaia persistentă. E grav să plouă continuu trei-patru zile în șir, pentru că apa, în drumul ei către ocean, antrenează bucăți de rocă și mult nămol, iar inundațiile sunt năprasnice.

Nivelul de trai în Madeira este asemănător cu al Bucureștiului, iar „șpaga” este foarte prezentă, într-o formă amabilă: „dacă v-a plăcut de căpitan și de echipajul lui…cutia pentru tips se află la ieșire”.

Ce e frumos se termină repede și, chiar dacă ești infectat de o primăvară eternă, un duș rece te poate trezi: hai că am bilet de avion de întoarcere, dar degeaba; Blue Air nu mai zboară. Și aș fi venit înot, dacă nu s-ar fi arătat importanța agenției de turism. Agenția mea are doar recenzii negative, dar nu am înțeles de ce. Poate pentru că mi-a promis apartament cu vedere la ocean, ceea ce am și avut…dacă mă aplecam binișor peste balustrada balconului. Altfel, pe mine agenția m-a adus acasă, mi-a plătit încă o zi de cazare, mi-a asigurat transportul până în România, la Craiova, via Bergamo. Și de acolo, autocar spre București.

Bravo, Karpaten, că nu înot prea bine.

Categorii:Oameni

19 răspunsuri »

  1. Te rog sa ma scuzi de cate ori imi iau bilet la Blue Air firma nu mai zboara si agonizeaza spre un faliment care nu mai vine odata sa nu ne mai chinuim toti! Incerc de ani de zile sa-mi folosesc banii din Valett si cum spun : cum o fac cum nu mai zboara! Si eu am ajuns acasa cu alte companii! Daca ar stii Blue Air de unde li se trage mi-ar înlesni zborul cu Lufthansa ca sa aibe ei liniste!😉
    E bine ca nevasta-mea nu intra pe aici ca ma omoara de ani de zile cu Madeira!😂

    Apreciat de 1 persoană

  2. Fiecare poza, face cât o proza, însa mie-mi place sa ma „îmbolnavesc”succesiv de toate anotimpurile! Toate au magia si farmecul lor! 🙂 Merci!
    Zile relaxante, senine si sa auzim numai de bine!

    Apreciat de 1 persoană

    • Daca in urma cu citiva ani asemenea poze erau admirate, unice, deosebite, azi au devenit kitchuri. Sigur ca o cioara ar inviora atmosfera. Ieri am fost la opera, am vazut Falstaff, ajungind mai devreme, ne-am plimbat un pic prin parc. Doua ciori, extrem de voinice, lucrau de zor, pur si simplu reusisera sa are o bucata de spatiu verde.
      It would be argument for a week, laughter for a month, and a good jest for ever.

      Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s