Oameni

Nepoezie

Am pus și eu o întrebare în stânga și în dreapta. Nu era o întrebare oarecare, ci o întrebare frumoasă, ce poate stârni puțină poezie. Care este motivul pentru care începi o nouă zi? Nu este o întrebare frumoasă? Chiar așa, care este motivul pentru care să-ți spui „vreau să trăiesc ziua asta, vreau să mă dau jos din pat și să-mi pornesc motoarele”? M-am așteptat să primesc răspunsuri-poem: mă scol dimineața pentru a vedea misterul vieții; mă scol dimineața pentru râsul copiilor mei; încep o nouă zi pentru a vedea cum aterizează după-amiaza în fereastra mea; mă dau jos din pat pentru a mă căuta pe mine însămi și a mă găsi la ceas de seară; sau alte răspunsuri de genul ăsta. Cel puțin întrebarea aceasta frumoasă reclamă puțină poezie, dar există posibilitatea ca poezie să se fi fâstâcit, pierdut cu firea sau chiar să fi fost confiscată de vreun răuvoitor. Spun asta pentru că așteptările mele nu au avut nimic de-a face cu realitatea răspunsurilor primite: motivul pentru care încep o nouă zi este…alarma ceasului deșteptător; mă dau jos din pat și-mi pornesc motoarele pentru că în fiecare dimineață am o nevoie urgentă la baie; mă trezesc în fiecare dimineață să pregătesc copiii pentru școală și să le fac vânt pe ușă, dar apoi mă culc la loc, până vin copiii de la școală; motivul care mă impulsionează să mă dau jos din pat este sindromul picioarelor neliniștite: nu mai pot dormi și nici în pat nu mai pot sta, că m-apucă niște nervi.

Păi și poezia? Misterul vieții? Zâmbetele copiilor? Aterizarea după-amiezelor?

Nu sunt în măsură să aduc vreo critică: motivul pentru care îmi pornesc motoarele în fiecare dimineață, pentru care mă dau jos din pat și încep ziua în mare forță este un cățel care mă trage de păr.

Categorii:Oameni

Etichetat ca:

18 răspunsuri »

   • Te fofilezi. În răspunsuri, i mean. Dar ăsta e farmecul tău (marcă înregistrată 😆 )
    Nu știu ce-ai priceput c-ai înțeles dar nu prea. Păi n-ai zis tu de-nceput că întrebarea ta poate genera o poezie? Să mă lingă vreun lăbos (labagiu?whatever) la prima oră a dimineții… m-ar face să sar din pat indeed.. De greață. Iar singura poezie la care m-aș gândi e aia a lui tudorel… băiat bun. îl știi și tu 😆

    Pe când… hm… seeeexul?!
    Am la inspirație fără număr. poeți anonimi, nu-i știi tu 😆

    Apreciază

     • Ia și de-aici:

      Elogiu
      de Emil Brumaru

      De dimineața până seara
      Visez la șoldul tău, Tamara,
      Cel greu și alb ca un nămete,
      Scos de sub rochii pe-ndelete
      Și tăvălit pe largi divane
      Ca-n basmele aliotmane.

      De dimineața până seara
      Visez la șoldul tău, Tamara,
      Cum să-i gust tainica dulceață,
      Când o să-l iau, pios, în brațe,
      Iluminat, ca pe-o icoană,
      Spre-a-mi mântui vieața-mi vană.

      De dimineață până seara
      Visez la șoldul tău, Tamara,
      Lin răsfoind și monoton:
      Baudelaire, Verlaine și Lautreamont,
      Rimbaud, Nouveau, Appolinaire;
      Ei n-au văzut ce tu-mi oferi!

      De dimineața până seara
      Visez la șoldul tău, Tamara,
      În casa noastră de chirpice
      Din balige de pitulice
      Blând frământate-n brume groase
      De-un serafim cu-aripi stufoase.

      De dimineață până seara
      Visez la șoldul tău, Tamara,
      Cărând senin găleți cu apă
      Din care căni adânci se-adapă,
      Băgând surcele sfinte-n plită
      Linse de flăcări ce excită.

      De dimineață până seara
      Visez la șoldul tău, Tamara,
      Precum elevul profesoara
      Și-o-nchipuie-n vacanțe, vara,
      De dimineață până seara …

      Apreciat de 2 persoane

      • Eram sigur-sigur în sinea mea că nouă ne place la nebunie acest super-b poet al erotismului levantin. Mare si uluitor poet Emil Brumaru… Cât a trait avea si blog (Blogul Hobbit-ului), care, din motive necunoscute, a fost șters după decesul persoanei nemuritorului poet.

       Sunt sigur că si cunoscutul prozator de la Cornu, Adi Nastase, a fredonat la timpul său, cu mare încântare: De dimineața până seara visez la contul tău Tamara…

       Apreciat de 1 persoană

       • Nu știu dacă ești ironic sau nu, dar îmi place Emil Brumaru. Mai ții minte Play cu boi? Cică (nu bag mâna în foc pentru adevărul faptelor) avea Emil Brumaru rubrică la Play cu boi, dar uita mereu să-și trimită poezia corespunzătoare. Îi amintea Mircea Dinescu, „Hei, maestre, scrie și tu ceva!”, până când Maestrul l-a rugat pe Mircea să scrie el în locul lui, în maniera Brumaru, bineînțeles.
        Adiță (nu credeam s-o gândesc vreodată) îmi pare un inocent în comparație cu dinozaurii zilei, iar Tamare pare o scuză rezonabilă.

        Apreciat de 1 persoană

        • Nici vorba de vreo ironie. Il iubesc pe Brumaru, e colosal. Mă bucur să constat că, așa cum e normal, cum era de așteptat, 🙂 îți place si tie… Căci pe tine, pe alocuri, câteodată, te consider așa, un fel de alter-ego cu fustă al d-lui Goe. Am fost dezamăgit când mi-ai zis că nu-ti place Urmuz, de ex 🙂

         Dincolo de pasiunea noastră amatoriceasca pentru Brumaru, se ascunde un mare poet prea puțin apreciat si cunoscut în raport cu anvergura sa literară.

         Apreciat de 2 persoane

 1. Seara proză, noaptea proză, dimineața proză iar. Poezie doar duminică (vorba ceea ești frumoasă ca o duminică fără sfârșit) si în sărbătorile legale, de sfinți, la onomastici. Să te văd cu ce vii de sfântul Vali! Apropo, eu, printre altele, de aceea mă trezesc dimineață, ca să văd ce poemoze a mai scris Adore la blog. 🙂 Si voi avea o zi sublimă. Abia apoi vine cafeaua ca motiv de debarcare din pătuc. Am si scris odată un poem pe tema asta: Te văd prin abur de cafea de dimineața până seara si… te găsesc neverosimil de… frumoasă etc, etc, etc. Dar, vorba șarpelui (tău de casa-Noastra), îmi plac si motivele care mă păstrează în pat, în dimineți cu săgeți de cocori…

  Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s