Oameni

Axioma

„Soră-ta a fost un copil cuminte”. Aud asta de 50 de ani, de la propria mea mamă. Afirmația ei conține implicit o a doua afirmație, nerostită: „tu nu ai fost un copil cuminte”. O afirmație confortabilă pentru toate părțile implicate ar fi „fetele mele au fost niște copii cuminți”. Dar nu, mama mea continuă să spună, după 50 de ani, că soră-mea a fost un copil cuminte. Și iată, că după atâta vreme, m-am aplecat cu atenție asupra acestei afirmații și concluzia mea obiectivă a fost că nu există motive reale pentru care să nu mi se spună și mie că am fost un copil cuminte. Dată fiind concluzia, am și pus mâna pe telefon s-o luminez și pe maică-mea: „auzi, mama, care dintre copiii tăi a fost mai cuminte?” „Soră-ta”. „Da? zic eu, dar dă-mi și mie un motiv pentru care eu nu mă încadrez în categoria „copil cuminte”. Maică-mea a tăcut și când mă gândeam că s-a schimbat paradigma o aud: „Nu știu, dar și acum tot soră-ta e mai cuminte”.

Axiomă.

Categorii:Oameni

Etichetat ca:

5 răspunsuri »

  1. Cred că DEX-ul este de ajutor în ceea ce privește definiția lui ”cuminte”, deși cumințenia rămâne o noțiune vagă.

    ”CUMÍNTE, cuminți, adj. 1. Cu purtări bune; așezat, liniștit. 2. Cu judecată; deștept, înțelept. ◊ (Substantivat, m.) Un nebun arunc-o piatră-n baltă și zece cuminți n-o pot scoate. ♦ Prevăzător, prudent. – Cu + minte.” (”Dicționarul explicativ al limbii române”)

    Apreciat de 1 persoană

      • Ai formulat greșit „cu minte” când i-ai pus întrebarea mamei tale, de aici și răspunsul primit. 🙂 Altfel, a nu fi „cuminte” poate, într-o anumită accepțiune, să reprezinte chiar o calitate. 😉 De exemplu, un opus al lui „cuminte” este și nebunatică, în sensul bun al cuvântului, sau plină de viață, sau rebelă – care iarăși poate avea conotații benefice etc. Iar într-o societate rigidă și plină de prejudecăți, cumințenia este echivalentul mediocrității, al conformării și al rămânerii în turmă.

        Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s