„Soră-ta a fost un copil cuminte”. Aud asta de 50 de ani, de la propria mea mamă. Afirmația ei conține implicit o a doua afirmație, nerostită: „tu nu ai fost un copil cuminte”. O afirmație confortabilă pentru toate părțile implicate ar fi „fetele mele au fost niște copii cuminți”. Dar nu, mama mea continuă să spună, după 50 de ani, că soră-mea a fost un copil cuminte. Și iată, că după atâta vreme, m-am aplecat cu atenție asupra acestei afirmații și concluzia mea obiectivă a fost că nu există motive reale pentru care să nu mi se spună și mie că am fost un copil cuminte. Dată fiind concluzia, am și pus mâna pe telefon s-o luminez și pe maică-mea: „auzi, mama, care dintre copiii tăi a fost mai cuminte?” „Soră-ta”. „Da? zic eu, dar dă-mi și mie un motiv pentru care eu nu mă încadrez în categoria „copil cuminte”. Maică-mea a tăcut și când mă gândeam că s-a schimbat paradigma o aud: „Nu știu, dar și acum tot soră-ta e mai cuminte”.
Axiomă.
Categorii:Oameni
Sincer, la ora asta eu nu înțeleg poza. Ce spune în afară de faptul că suntem un fel de pământ de flori?
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cred că e o metaforă, dar nu m-am gândit la pământ de flori. E destul de macabru, chiar daca e adevărat.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cred că DEX-ul este de ajutor în ceea ce privește definiția lui ”cuminte”, deși cumințenia rămâne o noțiune vagă.
”CUMÍNTE, cuminți, adj. 1. Cu purtări bune; așezat, liniștit. 2. Cu judecată; deștept, înțelept. ◊ (Substantivat, m.) Un nebun arunc-o piatră-n baltă și zece cuminți n-o pot scoate. ♦ Prevăzător, prudent. – Cu + minte.” (”Dicționarul explicativ al limbii române”)
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Definițiile din DEX nu mă descurajează😃
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ai formulat greșit „cu minte” când i-ai pus întrebarea mamei tale, de aici și răspunsul primit. 🙂 Altfel, a nu fi „cuminte” poate, într-o anumită accepțiune, să reprezinte chiar o calitate. 😉 De exemplu, un opus al lui „cuminte” este și nebunatică, în sensul bun al cuvântului, sau plină de viață, sau rebelă – care iarăși poate avea conotații benefice etc. Iar într-o societate rigidă și plină de prejudecăți, cumințenia este echivalentul mediocrității, al conformării și al rămânerii în turmă.
ApreciazăApreciază