Oameni

Anencefal

Niște cercetători zeloși, nu neapărat britanici, trag un semnal de alarmă cu privire la modificările majore pe care le-ar putea suferi creierul uman în viitorul apropiat. Ei sunt de părere că, în baza unui confort spre care tinde în mod natural orice ființă omenească, mintea va fi din ce în ce mai puțin dispusă să facă vreun efort. Funcția creează organul, dar și reciproca este valabilă, astfel încât o minte relaxată și lipsită de orice fel de travaliu va duce indiscutabil la micșorarea creierului și chiar la dispariția acestuia. La rândul său, cutia craniană, menită să protejeze creierul care va dispărea, va deveni inutilă și va fi supusă și ea unui proces de involuție. Va dispărea cu totul într-o bună zi și tocmai despre acest fapt vorbesc cercetătorii. Ei susțin că peste câteva generații, nu prea multe, capul va dispărea din morfologia umană, ca un apendice greșit, lipsit de cel mai mic rol. O generație de anencefali este pregătită să apară, iar oamenii de știință cercetează dacă anencefalia este compatibilă cu supraviețuirea. De bună seamă, un orificiu oral va fi prezent cu siguranță, ingestia de alimente și diferite lichide fiind o activitate umană de importanță vitală, la care omenirea nu va renunța cu ușurință, așa cum ar renunța de bună voie la producerea de gânduri și idei. Cercetătorii nu au ajuns la o concluzie certă și nu știu să spună dacă anencefalii vor supraviețui. Vestea bună este că degetele mâinii, mai ales indexul și policele, se vor lungi considerabil, fiind probabilă apariția unor degete suplimentare și foarte dibace, denumite simplu QWERTY.

Categorii:Oameni, Proza scurta

Etichetat ca:

25 de răspunsuri »

 1. Eu cred ca exista si azi destui oameni care au cap dar care-i cam gol 🙂🤣. Asa ca …. nu cred ca-i o pierdere prea mare …. 🤣🤣, poate doar pt unele partide care se bazeaza pe asemnea alegatori si care daca nu mai au cap, nu o sa mai vina la vot pt ca nu vor vedea sa voteze 😁

  Apreciat de 2 persoane

 2. @Adore – Presupun că „îngrijorarea” ta este doar metaforică, un simplu pretext literar… Nu? După cum apariția, cu multă vreme în urmă, a automobilelor, autobuzelor, trenurilor, nu a schimbat pe planetă proporția dintre ologi si oamenii capabili de mers (iar picioarele nu au dispărut), tot așa, într-o manieră similară, e puțin probabil ca apariția „inteligentei artificiale” si a altor tehnologii de înlocuit munca creierului, să schimbe proporția dintre idioți si gânditori.

  Apreciat de 1 persoană

  • Nu m-am gândit la inteligența artificială. M-am gândit că trăim în cea mai confortabilă lume care a existat vreodată în istoria omenirii. Valența malefică a confortului e cea care lovește la baza inițiativelor, a efortului de orice fel. Cumva confortul șubrezește. Altfel, numai de bine; sunt moartă după confort.

   Apreciat de 3 persoane

   • Oricât de mult va spori confortul, mereu vor rămâne lucruri pe care nimeni si nimic nu le face în locul tău…. să-ti seduci partenerul/partenera, să-i menții treze atenția si interesul… că să dau numai câteva exemple… 🙂
    plus că mereu se vor găsi lucruri absolut noi nouțe de făcut… Cum-ne-cum cineva sau ceva se va găsi să te scoată din zona de confort si lene. Nu te îngrijora prea tare în privința asta. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    • Te contrazic puțin. Ca să-ți alegi partenerul ai la îndemână o largă bază de date. Nu mai trebuie să faci „cercetare” prea multă pentru a cunoaște partenerul, că îți vine la pachet cu acele calități pe care le ceri din start. Seducția e inclusă în preț😏

     Apreciat de 1 persoană

     • N-am vrut să intru în detalii prea tehnice întrucât unele doamne or fi fiind rușinoase (mie-mi spui!?) dar niște elemente de efort tot or rămâne de făcut chiar si în cazul pachetelor cu seducția inclusa in preț (wow)… Altfel se va ajunge ca la bancul acela cu lordul si John. „John, condu-o pe doamna in dormitor! John dezbrac-o pe doamna! John așez-o pe doamna in pat! John dezbrăcă-mă! John așază-mă peste doamna. John scutură-mă.”

      Apreciat de 1 persoană

     • Legat de discuția voastră cu seducția: primo, seducția o fi cerând un dram de efort dar nu cere inteligență, secundo, nu-i nicio problemă că nivelul tău de inteligență scade vertiginos, câtă vreme scade și cel al potențialelor partenere. Altfel, sărmanii maneliștii ar fi mereu singuri.

      Putem merge și mai departe: gândacii nu dispun de nicio facultate intelectuală, potrivindu-se titlului acestui articol, dar asta nu-i oprește să relaționeze, să-și găsească partenere și să procreeze.

      Seducția, fiind o funcție de bază a ființei, la fel ca instinctul de autoconservare, nu te va duce foarte departe și deci nu este un bun argument (adus de domnul Goe) în această discuție. În particular, seducția nu te va impulsiona să urci pe o scară evolutivă sau să fii mai inteligent, căci menirea ei este simpla perpetuare a speciei și atât. Mă rog, dacă vrei poți face mai mult din ea, dar nu-i obligatoriu. La nivel bazal, simpla procreare îi este suficientă seducției, iar de procreat toate organismele vii procreează într-un fel sau altul, așa că necesitatea unei partenere nu-i un obstacol în calea prăbușirii sau involuției ființei umane.

      Apreciază

      • Seducția este un exercițiu foarte complex care cere, pe lângă eforturi diverse, și puțină inteligență. Ba chiar cred că gradul de seducție crește cu nivelul inteligenței. Sau poate că ne lăsăm seduși în maniere diferite. O gaură în gard este prea puțin seducătoare (și nici cu procreerea nu are legătură) dar am auzit că ar putea avea succes în anumite momente.

       Apreciază

       • Presupun că tu proiectezi modul tău de a fi asupra tuturor femeilor. În primul rând, unei femei nu i se cere să fie inteligentă pentru a fi atractivă și dezirabilă, ci doar să arate cât mai bine. În al doilea, ești sigură că toate femeile sunt seduse de bărbați inteligenți? Mai departe, ești sigură că „bărbat inteligent” înseamnă același lucru în gura tuturor femeilor? Eu nu. La fel cum nu cred că o leoaică își dorește ca leul alfa să fie „inteligent”. So I don’t buy it.

        Apreciat de 1 persoană

 3. Atentie la (b)Arca…
  ‘Iata ca v-am spus mai dinainte.
  Deci daca va vor zice: „Iata-L in pustiu”, sa nu va duceti acolo! „Iata-L in odaite ascunse”, sa nu credeti.
  Caci, cum iese fulgerul de la rasarit si se vede pana la apus, asa va fi si venirea Fiului omului.
  Oriunde va fi starvul, acolo se vor aduna vulturii.”

  Apreciază

 4. Atentie la (b)Arci! Multe se vor scufunda!…
  „…Iata ca v-am spus mai dinainte.
  Deci daca va vor zice: „Iata-L in pustiu”, sa nu va duceti acolo! „Iata-L in odaite ascunse”, sa nu credeti.
  Caci, cum iese fulgerul de la rasarit si se vede pana la apus, asa va fi si venirea Fiului omului.
  Oriunde va fi starvul, acolo se vor aduna vulturii…”

  Apreciază

  • Si iată cum Iosif cel mâhnit re-scrie poezia. Versul „Dorinți nemărginite plantând într-un atom” devine simplu „Dorințe de nimic plantând într-un limbric”.

   Mă Grebleo, tu să fii sănătos. Macar la trup.

   Apreciază

 5. Pe de-o parte, să notăm că multe inovații s-au născut din lene: lenea de a căra ceva în spate (roata), lenea de a merge pe jos (automobilul), lenea de a urma cărările lungi și bătătorite. Așadar, dorința de confort te poate împinge la o formă superioară și inteligentă sau chiar genială de productivitate, dacă există întrunite niște condiții (inteligență sclipitoare, spirit rebel). Din păcate, aceste condiții apar la un mic procent de oameni.

  Pe de altă parte, puțin probabilul domnului Goe ca IA și alte tehnologii să înlocuiască munca creierului este de fapt de-a dreptul certitudine, și nu una de viitor, ci de prezent, dacă te uiți cu atenție la generația de azi – care poartă un super-calculator în buzunar și nu mai știe tabla înmulțiri, care are wikipedia la dispoziție și nu mai reține nimic. Noile tehnologii inteligente, virtuale și ce mai vrei, de fapt tot ce ține de calculator, spre deosebire de tehnologiile clasice (mașină, radio etc), te prostesc. Asta este indubitabil.

  Sedentarismul e mai confortabil decât activitatea fizică, dar duce la obezitate. Un copil crescut în puf, căruia i se îndeplinesc toate toanele și care nu este învățat cu o minimă autodisciplină, are toate riscurile să eșueze ca ființă umană. Și atunci, cum rămâne cu confortul? Este sau nu de dorit? Probabil că și în direcția asta e înțelept să evităm extremele. Adică, e mișto confortul, dar dacă e prea mult, strică.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s