Social

7 aprilie. Ziua mondială a sănătății

Sănătatea, definită de OMS ca fiind o „stare de bine completă, fizică, psihică și socială, și nu reprezintă doar absența unei boli sau a unei infirmități”, a devenit, în condițiile actuale, un obiectiv greu de atins. Este suficient să faci un control de rutină, care atrage după sine investigații suplimentare, pentru a afla că nu ești nicidecum sănătos. De fapt, singurii oameni sănătoși pe care i-am întâlnit în ultimul timp erau complet neinformați și nu aveau habar despre dezvoltarea interdisciplinară a medicinei. Sunt oameni de la țară, preocupați de creșterea curcanilor sau a caprelor, care cunosc secretele sănătății animalelor și nu știu nimic despre bolile umane, dar au o încredere fără margini în miracolul paharului de vin roșu, băut cu regularitatea unui ceasornic. Se pare că panaceul funcționează, dat fiind că țăranii neinformați îndeplinesc criteriile OMS pentru starea de sănătate.

În altă ordine de idei, ziua mondială a sănătății este sărbătorită anul acesta, mai abitir ca în alți ani, prin muncă asiduă, ce vine la pachet cu epuizare, nervi întinși, satisfacții și eșecuri. Toate în lumina reflectoarelor, care punctează exagerat latura demonică sau arhanghelească a lucrătorului din sănătate.

Profit de ocazie să le transmit tuturor celor implicați în păstrarea și dobândirea sănătății să aibă multă putere de muncă, nervi tari, reușite profesionale și câteva zile de concediu de odihnă. În limita posibilităților, le doresc, de asemenea, o stare de bine completă, fizică, psihică și socială.

Categorii:Social

Etichetat ca:,

37 de răspunsuri »

   • Ceva trebuie să-i mâne în luptă, că e credință, că e pasiune, că sunt amândouă… Știi că pasiunea, din perspectivă psihologică, are conotații negative? Te stăpânește, te domină, te conduce, îți întunecă judecata. Însă în cercetare mișcă munții.

    Apreciat de 1 persoană

   • Sunt în fond niște profitori; nici cu teoria, nici cu practica, uneori fac pe oamenii de știință :), alteori metaforizează la nivelul unui scriitor prost… Psihiatrii au altă stofă, să ne înțelegem.

    Apreciat de 1 persoană

   • Ai citit „Omul cu sobolani”, dar nu ți-a plăcut😀 . Psihiatrii au altă stofă, mai mult cu farmaceutica, nu prea stau la palavre; se adresează mai degrabă bolii. Psihologia, prin metamorfoze multiple, se adresează bolnavului. Oricum, nu-i motiv de dispută, că psihiatria și psihologia au clienți diferiți.

    Apreciază

   • Încă ceva și tac. Presupunem că feciorul nu vrea să-și facă tema de vacanță. Tu folosești din plin diverse tehnici de persuasiune pentru a-i schimba comportamentul. Dacă reușești să construiești o motivație frumoasă, pozitivă sau chiar una negativă, dar eficientă, îți vei atinge obiectivul și copilul va face tema, cu voie bună sau cu obidă dar o va face. Ai fost psiholog și ai produs o modificare într-un comportament. Dacă persuasiunea nu funcționează (ești un psiholog slab) e posibil să te enervezi, sa-țî pierzi cumpătul și să spargi mobila în casă (e un eșec al adultului, copilul nu are nicio vină). În acest caz ai nevoie de psihiatru. Cam astea ar fi diferențele.

    Apreciază

   • @Nautilus – Categoric aceasta este si părerea mea că mai de folos v-ar fi psihiatrii decât psihologii. Ați putea s-o rugați pe Adore să vă dea trimitere. Desi cred că nu v-ar strica nici un drum la veterinar, fără trimitere. Mă refer la dl. Sperling, colegul d-voastră de teoria conspirațiilor in culcare si-n sculare.

    @Adore, fiind prea „mainstream”, ai pierdut un potential mușteriu cu gene ancestrale din ordinul moluștelor cefalopode. Ca unii au scaun la cap, iar alții direct picioare. De la vrăbii la moluște. In curând vor apărea si trilobiții pe blogul tau. Tot din încrengătura anti-mainstream. 🙂

    Apreciază

   • Daca psihologii ajung să spargă mobilele prin casă din cauza unei loaze greu mobilizabile, nu înseamnă musai că au nevoie de psihiatrii. Ci de altă loază, de altă mobila si poate de un alt psiholog, mult mai mare. Eu cred că majoritatea psihiatrilor ar avea nevoie de psihologi, doar că (1) nu se prea găsesc destui psihologii (suficient de mari) pentru cați psihiatri există, si (2) pentru că psihiatrii prefera pastilele.

    Să citești romanul „Întrerupătorul” de H. Salem. Este acolo un psiholog (unul Meerovici), super meseriaș de la care oricine ar avea câte ceva de învățat.

    Apreciat de 1 persoană

   • @Adriana – Dintre cadrele medicale preferați psihologii sau psihiatrii? Vă întreb pentru că exista o dilemă in curs pe firul comentariilor si mă gândesc că un sondaj de opinie democratic ar putea ajuta la clarificarea problemei si priorităților. Eu unul, de exemplu, ca sa dau numai un exemplu, prefer psihologii, întrucât psihiatrii mi se par in genere a fi duși cu sorcova, dar mai ales pentru că mi se pare software-ul este întotdeauna mult mai interesant decât hardware-ul. D-voastră cu cine ați vota? Bine acuma, în afară de veterinari. 🙂

    Apreciază

   • Psihiatrul este medic iar psihologul nu are pregatire in medicina. Au doar un obiectiv comun dar metode diferite de abordare a mentalului. Psihologul jongleaza cu emotiile si gandurile si trateaza cu vorbe pe cand psihiatru pune un diagnostic si trateaza cu medicamente. Nu am apelat la serviciile niciunuia cu toate ca am avut caderi

    Apreciază

   • @Adriana – Am remarcat ca practicați auto-medicația, plus pisicuță pis-pis-pis, cățeluș cu parul creț, si număratul oilor. De ați mai da banii pe doctori?

    Dar acupuncturiștii se pot considera cadre medicale sau nu?

    Acuma am putea folosi un termen ceva mai generic precum „terapeuți” in care pot intra si medicii, si psihiatrii, si psihologii, si veterinarii si chiar si dentiștii. Poate si persoanele care practica magia si vrăjitoria. Ar fi trebuit sa va întreb daca aveați terapeuți preferați… M-am încurcat. Rămâne pe data viitoare.

    Apreciază

   • Eu consider cadre medicale doar pe cei cu studii finalizate de ex Facultatea de medicina/Scoala de asistent medical. Restul terapeuților au titulaturile lor bioenergeticeni, acupunturisti, kinetoterapeuti practicanti de terapii complementare cu un rol important pentru sanatate. Ii prefer pe toti important este sa ai incredere cand apelezi la un astfel de serviciu. Cred mult si in autosugestie.

    Apreciază

   • Mi se pare super-misto „ca-i preferați pe toți”. Inimă largă. 🙂

    Si da, credința si încrederea sunt totul. Iar daca ai încredere si credință in auto-sugestie, nimic nu-ti poate sta in cale. Prin auto-sugestie iți poți spori credința si încrederea, si tot așa, obținând un perpetuum mobile de toata frumusețea. Non-stop pana la ora 10!

    Ii prefer pe toti important este sa ai incredere cand apelezi la un astfel de serviciu.” – super frază, mai ales dacă o reciti dintr-o răsuflare… Are mama o fetită, frumușică ioc.

    Apreciază

 1. Nu știu in ce măsură ar (mai) putea conta opinia mea, dar as putea confirma că într-adevăr Nautilus nu-i chiar un ageamiu. Este foarte posibil să fie băiat bun. 🙂 Imi pare rău că l-am judecat superficial.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s