Oameni

Conspirația

Mă gândeam la Viorel, https://adolescentrebel.com/2022/01/06/ceasul-rau-de-pe-calea-ferata/ , un personaj de-al meu de care m-am atașat. El, Viorel, ar putea fi victima unei conspirații, care s-a născut natural din dragostea oamenilor (sau nevoia?) pentru conspirații. De câți oameni este nevoie pentru ca o idee să se transforme în conspirație? De zece? De cincizeci? De o sută? Cred că de mult mai puțini. Dacă bărbată-meu și-ar pune în cap să conspire împotriva mea, de dragul de a conspira sau pentru un scop mai precis, nu i-ar fi greu de loc. Ar spune în treacăt o vorbă azi către un prieten, mâine altă vorbă către o rudă, poimâine mi-ar sugera să mergem la doctor, să-mi tratez insomniile. La psihiatru, bunăoară. M-ar convinge cu ușurință (să- mi dea ceva bun, nu ca atunci când am luat de capul meu diazepam și, deși am dormit bine, m-am trezit mahmură și mi-am lăsat cheile în ușă, pentru cine ar dori să intre în apartamentul meu, în lupsa mea). Dacă ajungi la doctor, poate că știți deja, e imposibil să pleci sănătos. Pleci bolnav, adică ai un diagnostic scris și parafat. La psihiatru e mult mai complexă treaba, că te întreabă una, alta, dacă ai griji, dacă dormi bine, dacă ai momente de enervare sau dacă urăști pe cineva. La prima vedere, întrebările sunt simple, dar, în realitate sunt adevărate întrebări capcană. „Ai griji?” Ce poți răspunde? Că ai – înseamnă că ai angoase, anxietăți depresie. Dacă nu ai nicio grijă, e și mai rău, că ești indiferent, areactiv și neimplicat în probleme, adică ești în depresie sau suferi de tulburări de comportament și personalitate. Așadar, trebuie să răspunzi corect că ai griji uneori, ca tot omul, că dormi prost, că de-aia ai venit, că te enervezi câteodată, dar îți trece repede și că nu urăști pe nimeni, în afara soacră-tii. Chiar și așa, riscul să pleci bolnav, cu sindrom anxios, este mare, că altfel de ce nu dormi noaptea…

În timp ce sindromul anxios este parafat și ștampilat, conspirația se rostogolește. „Săraca, merge la psihiatru; e pe tratament.” După un timp nimeni nu te mai contrazice, dar nici nu te mai întreabă nimic. Privirile sunt furișe și mișcările fine ale feței tale sunt interpretate ca grimase sau imobilitate. Nu mai ești lăsat singur cu copiii mici și obiectele ascuțite dispar din câmpul tău vizual. În istoricul tău va fi mereu un sindrom, care îți va influența viitorul, când vrei să-ți cauți de lucru sau să stabilești noi relații.

De câți oameni avem nevoie pentru o conspirație? De foarte puțini. Amuzant este că pentru anularea conspirației este nevoie de toată lumea.

PS. Nu vă panicați. Nu conspiră nimeni împotriva mea.

Categorii:Oameni

Etichetat ca:

10 răspunsuri »

  1. (999)Noi unA am zice ca toata lumea a conspirat dintotdeauna si va conspira împotriva cuiva, chiar daca ne place sa ne autoamagim cu IDeea ca Nimeni nu ne vrea decât binele. De cele mai multe ori conspiram noi însine înpotriva noastra, inconstienti de propriile actiuni reflexive incontrolabile. 🙂
    Zile senine si fericite, draga Ad0le… !

    Apreciat de 1 persoană

  2. Ideaa binelui este cu dus-intors, sau mai bine, exemplul unui celebru anonim, care in calitate de ghid la mormantul cardinalului Richelieu il prezenta pe marele om de stat francez> „acest om n-a facut in viata lui decit Bine. Binele l-a facut Rau, iar Raul l-a facut Bine!”

    Ori parafrazindu-l pe Basescu, „Sa traiti BINEEE!”

    Apreciat de 2 persoane

  3. Concluzia, privind catre acesti doi mari conspirationisti, Conspiratiile nu vin tocmai dinspre partea de la care te-ai astepta cel mai mult. Cel mai adesea ea este rodul mintilor cel mai infantile. Oamenii seriosi au preocuoari mult mai potrivite statutului lor ca sa se pretea la aceste jocuri de budoar >Ca dovada de ce suflet sta in pieptii unei rochii…”

    Apreciat de 1 persoană

  4. Eu cred că primul om și totodată minimul necesar de care ai nevoie pentru o conspirație ești tu însuți. Orice conspirație se poate produce numai cu acordul tău. Fie conștient, prin întreținerea unor temeri și angoase ușor paranoice, fie inconștient, prin complacerea într-o stare de prostie și ignoranță care te va face ușor de manipulat de către alții. Altfel, dacă tu faci un pas în lateral și ești stăpân(ă) pe tine, orice conspirație, oricât de puternică, se va lovi în final ca de un zid de piatră, se va frânge în bucăți și va cădea neputincioasă la pământ.

    Cred că în general nu poți fi victima unei conspirații decât cu participarea ta.

    Apreciat de 1 persoană

    • În urmă cu niște ani, în Grecia antică, sofiștii erau maeștri ai argumentării și aveau explicație argumentată pentru orice. Argumentele lor nu erau valide, dar dincolo de adevăr/neadevăr, aveau o calitate foarte puternică: erau seducătoare. Aici cred că e problema și cu conspirațiile: farmecă, îți iau mințile, te seduc. Sigur că ai dreptate, dar victima unei conspirații are mult de lucru s-o demonteze. În plus, va rămâne în trecutul ei, ca o umbră.

      Apreciază

      • Am citit pe vremuri o carte polițistă în care un individ s-a trezit într-o dimineață alături de o tânără care era în pat cu el și pretindea că e soția lui. Frumoasă, senzuală, grijulie, iubitoare, cum adică, n-o mai recunoaște? S-a lovit la cap, a pățit ceva, și-a pierdut memoria? Doar au trecut câțiva ani de când s-au luat. Culmea, toți cei din jurul lui, spre completa lui stupefacție, îi susțineau narațiunea tipei.

        N-am înțeles nici până în ziua de azi de ce s-a chinuit pe tot parcursul cărții să demonteze această conspirație.

        Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s