Social

Dragoste, nu război

Dacă vanitatea nu l-ar orbi atât de tare pe om, acesta ar învăța de la speciile mai puțin dezvoltate (chipurile) decât el. Bunăoara de la primate, și nu de la oricare, ci de la simpatica maimuță bonobo, numită și cimpanzeu pitic. Ce are ea special și diferit de alte maimuțe și, mai ales, de oameni? Modalitatea simplă de a rezolva conflictele. Maimuța bonobo, atunci când o apucă nervii sau se supără pe vreun alt maimuțoi fără maniere, lasă totul deoparte și o pune de-o partidă de sex, chiar cu potențialul dușman. Astfel, securea războiului e îngropată, nevricalele dispar și conflictul se topește într-o stare de beatitudine și oboseală. Dacă ai drum pe lângă un grup de bonobo (și au grupuri mari, societăți în toată regula) le poți observa dormind ostenite sau giugiulindu-se cu strigături. Femela bonobo obișnuiește ca în timpul partidei de sex cu un mascul să scoată sunete diverse, cu atât mai tare cu cât masculul e mai bine poziționat social. Adică, după merit, care va să zică. Fetele bonobo (că ele sunt capul răutăților) găsesc mereu motive să o pună de o orgie, unde poate participa oricine are voință și putință. Formează alianțe pentru antrenul în grup și pentru manipularea masculilor. O fac de amorul artei și pentru plăcerea proprie și foarte puțin pentru perpetuarea speciei. Alegerea partenerului de sex nu respectă întotdeauna concepțiile tradiționaliste specifice oamenilor și, în funcție de chef și context, maimuțele bonobo se mai distrează și cu parteneri de același sex, manifestând o toleranță binevoitoare pentru homosexuali și, probabil, și pentru transgenderi. Comportamentul bisexual este des întâlnit. Nu știu dacă au probleme de identitate sexuală, dar cu siguranță au deschidere către toți membrii comunității, respectându-le particularitățile de sex sau de gen. Înainte de a judeca maimuțele bonobo, și implicit comportamentele ușuratice la prima vedere, trebuie să reamintesc că în grupurile lor conflictele se sting încă din fașă, nu există altercații grave, răniți sau morți. Nimeni nu se bate, nimeni nu omoară pe nimeni, toți fac sex. Pruncucidere nu s-a pomenit în societățile bonobo, iar apariția unui pui transformă petrecăreața într-o mamă responsabilă, cel puțin vreo cinci ani. Societatea lor este, in accepțiunea mea, un amestec echitabil de cultură flower-power și desfrâu de Romă antică, lipsit de orice încărcătură negativă. Agresivitatea tinde către zero.

Prin comparație cu omul, bonobo manifestă o toleranță superioară pentru homosexualitate și au aversiune pentru violența de orice fel. Metoda prin care rezolvă problemele generatoare de conflict ar putea fi discutabilă (în accepțiunea humanoidă) , dar, dincolo de acest aspect, pare mult mai înțelept să faci dragoste când te-apucă nervii, decât să apeși vreun buton roșu, creator de ciuperci radioactive. Nu știu ce spun puritanii, dar, pentru mine, maimuțele bonobo sunt veritabili soli de pace. Dragoste, nu război.

Categorii:Social

Etichetat ca:,

30 de răspunsuri »

 1. Fara suparare! Fiecare are idolul lui! Al meu e un bărbat care a murit pentru cei care il ucideau de buna voie, a condamnat homosexualitatea, desfrâul de orice fel, si desi nu a facut sex niciodata a fost si rămâne modelul intrupat de iubire pentru toata lumea, de OM….

  Apreciat de 2 persoane

 2. Magnific.
  Chapeau, pentru superbul articol !
  Iar comentariile absolut-dar absolut! minunate.
  Șoșoci ori șoșoace, treziți-vă. Asta chiar vă privește!
  O seară și o saptamâna magică, binecuvântată, cu liniște și pace sufletească adevarată, draga Adolescentrebel !

  Ps.
  ce’i aia șoșoacă? apăi nu-i în Dex. Da’ mi-or explicat pretenii mei din rural

  șoșoacă/e, s. f. Trăsătură de caracter, faptă, manifestare a prostiei în formă pură
  șoșoacă, adj. Tont, glumă a naturii
  șoșoacă, pop. vulvă, proasta/prostul pulii pizdii
  ș.a.m.d

  Apreciat de 2 persoane

 3. Alinierea (alienarea…?) planetelor maimutelor, cu planetele lui homo sapiens, au produs încrucisarea (amestecarea) simbolurilor, X,Y,Z,Q,…caracterelor si modificarea genomului fiintei superioare (inversarea polilor magnetici planetari) dând nastere altor progenituri planetare hibridizate, dezechilibrate, controlate de atractia irezistibila spre „gaura neagra” marea descoperire recenta, decernata cu premiul Nobel, proiectându-l pe ION MOSC direct în vârful Pi…Ra…Mi…..Dei…. cu arde*i*… 3,141592653589793

  Un Weekend magic, minunat, binecuvântat, cu relaxare, pace, fericire si iubire învesmântat, drag adolescentrebel.com.

  Apreciază

 4. P.S. Desi e cam poluata si îi cam pute biosfera, (îmi pun EU mAskA) ma aliniez (alienez) de data asta cu planeta… Stea, si zâc si I0’…Chapeau !

  Apreciază

   • Sexul prin care “personajele” articolului Dvs își rezolva problemele nu înseamnă iubire de care doar specia umană ( știu ca voi fi contrazisa, da, doar o parte a speciei umane), este capabilă!

    Apreciat de 1 persoană

   • Nu știu de ce la comentariul care apare drept anonim nu mi-a apărut numele. Sunt tot eu cea care sufăr de lipsa de ipocrizie. Nu ma ascund!
    Cândva când scriam pe blog de 2 ori pe zi și aveam multe comentarii și aprecieri, fără sa vreau, am jignit sau i s-a parut acelei autoare de blog ca am jignit-o și am avut o mulțime de neplăceri, motiv pentru care am intrerupt activitatea pe blog, mi-am șters cele mai apreciate postări și le-am publicat intr-un volum la editura Tracus Arte. De atunci sunt foarte atenta sa nu rănesc pe nimeni și comentez foarte rar și postez și mai rar!

    Apreciat de 2 persoane

    • Tu ești „Cineva”? Am crezut ca e Iosif, dragul de el. La mine ești oricând binevenită și … nu trebuia să-ți ștergi postările. Te-ai pedepsit că ai supărat pe cineva?😁 . Oricum, litera tipărită are altă greutate. Șut în fund, pas înainte.

     Apreciază

 5. Pupat toţi Piaţa independenţii, in varianta Adore, o varinta cu un caracter mul mai adânc si chiar mai profund, ca sa zic asa decat varianta lui Caragiale. Deh, progresul…

  Spune-mi ce utopii visezi ca sa-ti spun cine-mi esti. Ma rog, nu c-as crede ca d-ei, coana Adore (rusinoasa, mie-mi spui) chiar ar visa la asa ceva cu maimute. Nici vorba, d-ei este cocoana serioasa, in realitate, dar aici, in mirifica lume virtuala, este teribilista monser, ca sa atraga publicul in numar mare si sa-i induca in eroare. Ceea ce si reuseste, mneaiei… Bravo, felicitari…

  P.S. Majoritatea conflictelor le avem cu persoane care nu ne atrag sexual, ba dimpotriva, iar multe conflicte au natura sexuala. Frumos ar fi ca dupa un caz de viol, jutecatorul sa-i spuna victimei, mai futeti-va odata si impacati-va. Hai ca ma bag si eu.

  Apreciat de 1 persoană

 6. @Adore – Dupa cum de altfel pot presupune ca stii deja, sugestia ta de a lua in considerare modul de operarea al maimutelor bonobo nu este originala. Esista destule grupuri mistico-religioase sau spirituale stranse la initiativa cate unui lider spiritual, care sunt ceva mai avansate in materie si care au depasit stadiul teoretic ajungand sa implementeze in practica astfel de cluburi functionale orgganizate (organizarea este totul) in care se practica promiscuitatea ritualica si purificatoare, sub forma de orgii colective destul de ample. Stii si tu, ca, vorba ceea, teoria ca teoria ca teoria, dar practica ne omoara. Se spune ca la prima sesiune ritualica a unui astfel de grupa liderul grupului i-a strans pe toti membrii dornici de o asa initiere intr-o sala mare (polivalenta) amenajata corespunzator, si, cu mana pe intrerupatorul de lumina, le-a tinut un discurs mobilizator (nu se stie daca a invocat sau nu triburile bonobo) iar intr-un final declarand deschisa sesiunea de initiere a invitat grupul la sex de voie si a comutat intrerupatorul stingand lumina. Ce mai freamant, ce mai zbucium, fosnete, soapte, tipete, vaiete, gemete, icneli… ma rog toata gama. Putin dupa miezul noptii, adica mult mai repede decat era programat, lumina s-a aprins in sala, iar participantii l-au vazut langa intrerupator pe liderul spiritual al grupului, putin ciufulit, iar acesta le-a zis: „Bai fratilor, hai sa ne organizam putin ca e a treia oara la rand cand iau muie.”.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s